Budapest Bár és Grecsó Krisztián

Budapest Bár és Grecsó Krisztián

A Budapest Bár úgy muzsikál, hogy az nem hagyja az embert békén. Nem lehet nem figyelni rájuk. Elég csak néhány hangot meghallgatni tőlük, és még a nem zeneértő, netán nem zeneszerető ember is bizonyos lesz abban, hogy zenéjük meghallgatásának lesznek következményei.

Farkas Róbert és zenekara gyakran szerepel más kiválóságokkal együtt – akik általában magukban is teltházat produkálnak, hát még ilyen kombinációban. 2007-ben indultak, egy lemezt szerettek volna készíteni, azóta sorozat lett nemcsak a lemezekből, de a fellépésekből is. Énekelnek filmslágereket, kuplékat, táncdalokat, feldolgozásokat „mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében”, vagy „újrahangolva”. Leporolják a rég elfeledett, egykor volt slágereket, és olyan színekkel társítják őket, hogy kiderül olyan is, ami eredetileg ott sem volt.
Az együttes tagjai közül hárman: Farkas Róbert (hegedű, gitár), Farkas Mihály (cimbalom) és Ökrös Károly (harmonika, zongora) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomáztak. Farkas Richárd (bőgő) és Kisvári Ferenc (dob) pedig a nagy elődöktől lesték el a zenélés fortélyait. Nem is akárhogyan! Számos énekes társul hozzájuk, alkalmanként vagy állandóan, számuk változó – a közönség a május 27-i koncerten is több közreműködőre számíthat.

A zenekar a hagyományos Zsidó Művészeti Napok (május 20. – június 2.) keretében lép fel május 27-én a MOMkult-ban. Nem az első randevújuk ezzel a sikeres művészeti eseménnyel, többször szerepeltek már a rendezvénysorozatban.
A Zsidó Művészeti Napok, azaz a ZSIMÜ 2016 óta működik. A rendezvénysorozat a zsidó kultúra sokszínűségét mutatja be különféle kulturális, művészeti produkciókkal, változatos budapesti helyszíneken. A Zsidó Művészeti Napok tehát „egy multikulturális befogadó tér, ahol nemcsak keresztezik egymást, hanem a zsidó kultúra fókuszba állításával eggyé válnak a különböző művészeti ágak” – ahogyan a szervezők fogalmaznak. Sokszínűség jelenik itt meg nemcsak a programok terén, de az előadók, alkotók is nyitottak, kreatívak, hogy a közönség jól érezze magát.


Grecsó Krisztián

A Budapest Bárnál pedig mindig van valami csavar, valami különlegesség ezeken az estéken, hol színészt, hol különleges zenészt hívnak. A májusi koncerten Grecsó Krisztián társul hozzájuk, aki a kávéházi hangulat irodalmi vonaláért lesz felelős. Grecsó József Attila-díjas író, korunk egyik legolvasottabb szerzője. Személye (a Budapest Bár muzsikája mellett) biztosíték – az ital nélkül is elérhető – igazi kávéházi hangulathoz.

Fehér Anikó

Budapest Bár koncert a Zsidó Művészeti Napok keretében, május 27-én, a MOMkult-ban.

További cikkek a MOMkult Blog-on: www.momkult.hu/blog/
Ajánlók, tudósítások, interjúk – számos érdekesség a programokról, fellépőkről és sok másról.


Blog | Info

JÁTSZÓTÉR-JEGYPÉNZTÁR ZÁRVA I 06. 11.
Info

JÁTSZÓTÉR-JEGYPÉNZTÁR ZÁRVA I 06. 11.

Tisztelt látogatóink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2023. június 10-én 15:00-tól június 11-e éjfélig zártkörű rendezvény miatt...

Naplemente meg swing & boogie
Blog

Naplemente meg swing & boogie

A MOMkult részéről nagyon szeretjük azokat a közösségi programokat, amik kilépnek az általánosnak tekinthető keretekből,...

Új kedvezménytípus a hegyvidékieknek
Info

Új kedvezménytípus a hegyvidékieknek

Tisztelt Hegyvidéki Látogatók! A Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával a MOMkultban 2023. április 1-jével felmenő rendszerben új...

További híreink