Budapest Bár és Grecsó Krisztián

Budapest Bár és Grecsó Krisztián

A Budapest Bár úgy muzsikál, hogy az nem hagyja az embert békén. Nem lehet nem figyelni rájuk. Elég csak néhány hangot meghallgatni tőlük, és még a nem zeneértő, netán nem zeneszerető ember is bizonyos lesz abban, hogy zenéjük meghallgatásának lesznek következményei.

Farkas Róbert és zenekara gyakran szerepel más kiválóságokkal együtt – akik általában magukban is teltházat produkálnak, hát még ilyen kombinációban. 2007-ben indultak, egy lemezt szerettek volna készíteni, azóta sorozat lett nemcsak a lemezekből, de a fellépésekből is. Énekelnek filmslágereket, kuplékat, táncdalokat, feldolgozásokat „mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében”, vagy „újrahangolva”. Leporolják a rég elfeledett, egykor volt slágereket, és olyan színekkel társítják őket, hogy kiderül olyan is, ami eredetileg ott sem volt.
Az együttes tagjai közül hárman: Farkas Róbert (hegedű, gitár), Farkas Mihály (cimbalom) és Ökrös Károly (harmonika, zongora) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomáztak. Farkas Richárd (bőgő) és Kisvári Ferenc (dob) pedig a nagy elődöktől lesték el a zenélés fortélyait. Nem is akárhogyan! Számos énekes társul hozzájuk, alkalmanként vagy állandóan, számuk változó – a közönség a május 27-i koncerten is több közreműködőre számíthat.

A zenekar a hagyományos Zsidó Művészeti Napok (május 20. – június 2.) keretében lép fel május 27-én a MOMkult-ban. Nem az első randevújuk ezzel a sikeres művészeti eseménnyel, többször szerepeltek már a rendezvénysorozatban.
A Zsidó Művészeti Napok, azaz a ZSIMÜ 2016 óta működik. A rendezvénysorozat a zsidó kultúra sokszínűségét mutatja be különféle kulturális, művészeti produkciókkal, változatos budapesti helyszíneken. A Zsidó Művészeti Napok tehát „egy multikulturális befogadó tér, ahol nemcsak keresztezik egymást, hanem a zsidó kultúra fókuszba állításával eggyé válnak a különböző művészeti ágak” – ahogyan a szervezők fogalmaznak. Sokszínűség jelenik itt meg nemcsak a programok terén, de az előadók, alkotók is nyitottak, kreatívak, hogy a közönség jól érezze magát.


Grecsó Krisztián

A Budapest Bárnál pedig mindig van valami csavar, valami különlegesség ezeken az estéken, hol színészt, hol különleges zenészt hívnak. A májusi koncerten Grecsó Krisztián társul hozzájuk, aki a kávéházi hangulat irodalmi vonaláért lesz felelős. Grecsó József Attila-díjas író, korunk egyik legolvasottabb szerzője. Személye (a Budapest Bár muzsikája mellett) biztosíték – az ital nélkül is elérhető – igazi kávéházi hangulathoz.

Fehér Anikó

Budapest Bár koncert a Zsidó Művészeti Napok keretében, május 27-én, a MOMkult-ban.

További cikkek a MOMkult Blog-on: www.momkult.hu/blog/
Ajánlók, tudósítások, interjúk – számos érdekesség a programokról, fellépőkről és sok másról.


Blog | Info

Műhelytalálkozó Cziffra György zongoraművész munkásságáról
Blog

Műhelytalálkozó Cziffra György zongoraművész munkásságáról

Zenetudományi kutatók műhelytalálkozó keretében vizsgálták a 100 éve született Cziffra György, zongoraművész munkásságát – beszámoló a 2021....

Covid info | Jegypénztár
Info

Covid info | Jegypénztár

Kedves Látogatóink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a MOMkultban személyes ügyfélfogadásra a jelenleg érvényes 484/2020. (XI.10.) Korm.rendelet...

CZIFFRA100 – MOMKULT
Info

CZIFFRA100 – MOMKULT

A Cziffra Fesztivál és a CZIFFRA 100 Emlékév során, a Hegyvidék kulturális intézményeiben közreműködők albuma....

További híreink