5. Cziffra Fesztivál, GetCloser Jazz Fest és a többiek

5. Cziffra Fesztivál, GetCloser Jazz Fest és a többiek

Elindult 2020

Bár néha még elég fagyosak a napjaink, szép lassan eljön a tavasz és vele a melegebb idő is. Még váratnak magukra a szabadtéri programok, de kulturális szórakozásban télen sincs hiány. Ahogy az évzáró cikkben is olvasható, a MOMkult napról-napra nyújt kikapcsolódást változatos programkínálatával. Nem kell mindig a teltházas színházteremig és világhírű előadókig mennie annak, aki ilyen pillanatokra vágyik – ezek ott vannak a gyerekelőadásokban vagy azokban az élményközpontú programokban, amiket A mi méheink programsorozat ad a gyerekek lelkesedésén keresztül. Mert ez is a MOMkult. A hangsúly sokszor a nagyobb előadásokon van, de nem szabad elfeledkezni a nap többi részéről sem. A koncerteken túl rengeteg olyan névvel találkozhatunk a programok között, akik különböző előadások során szórakoztatnak vagy épp elgondolkodtatnak: Mácsai Pál, Hábetler András, Mérő László – hogy csak néhány nevet említsünk azok közül, akikkel a közeljövőben találkozhatnak a MOMkult vendégei. A MOMkult 2020-ban is különböző programokkal nyújt kikapcsolódást, szórakozást, gondolatébresztő elmélyülést. A következő sorok megpróbálják összegezni mindezt, a teljesség igénye nélkül.

csanyi sandor szinhazi estjerol

Idén is találkozhatunk olyan művészekkel, akik sokadik alkalommal töltik meg a színháztermet. Csányi Sándor önálló estje, a Hogyan értsük félre a nőket?, visszatérő előadás 2020-ban is. Az egyszemélyes vígjátékban nyolc különböző karakter bőrébe bújik a színművész, aki estéről-estére, az együttélés nehézségeiről és szépségeiről vet fel kérdéseket. Meg kell említeni Hajnóczi Somát és Az illúzió mesterei című előadássorozatot, ami több alkalommal fogja világhírű bűvészekkel és illuzionistákkal elkápráztatni a közönséget – mindezt jó adag humorral.

tudatallapotok dr bagdy emoke eloadasa czf5

Balázs János

referencia 2

Ám ne szaladjunk előre: ha február, akkor Cziffra Fesztivál. A rendezvény idén ötödik alkalommal örvendezteti meg a zene rajongóit. A MOMkult kiemelt helyszíne és szervezője a fesztiválnak, ahol egy héten keresztül (február 16-23.) lesz lehetőség ellátogatni hazai és nemzetközi előadók koncertjeire. A Kossuth-díjas Balázs János zongoraművész által alapított esemény jelentős évfordulóhoz ért. A Cziffra Fesztivál szervezői a meghitt ünneplést helyezik a középpontba, mindezt olyan neves művészekkel és előadókkal, mint Evgeni Kissin, Balogh Kálmán, Oláh Kálmán, Becze Szilvia, Bősze Ádám, Pusker Júlia, Lukács Miklós, Miklósa Erika, Tompos Kátya, a Hot Jazz Band, Bagdi Emőke, Pál Feri atya, Vizi E. Szilveszter, Dráfi Kálmán, Hollerung Gábor, Hintalan-Mondok Yvette, Józsa Judit, Lendvay József, Kőszeghy Csilla, Nagao Haruka, Rózsa Richárd, Sárközy Lajos és zenekara, Simon Izabella, valamint Vadim Repin. A fesztiválon idén külön szerep jut a jövő virtuóz muzsikusainak, akik a Győztesek koncertjén mutatják be tehetségüket.

harcsa veronika gyemant balint

Könnyűzenéből sem lesz hiány 2020-ban: a GetCloser-koncertek már számos olyan előadót hoztak el a MOMkult-ba, akik ritkán lépnek fel Magyarországon. A GetCloser Jazz Fest idén ötödik alkalommal költözik be a MOMkult falai közé; aki az igényes könnyűzene és a jazz szerelmese, annak nem szabad kihagynia a fesztivált. Az idei zenei kínálatban találunk indie-rock hatással ötvözött modern jazzt, cigányzenei hagyományokkal kevert európai klasszikus zenét, instrumentális popzenét, és itt lesz hallható Erik Truffaz lemezbemutató koncertje is. A GetCloser Jazz Fest az eddig háromnapos koncertsorozatot idén öt napra bővíti. Neves zenészekből most sem lesz hiány: a nemzetközi vonalat Richard Bona, Alfredo Rodriguez, Pedrito Martinez, az Eric Truffaz Quartet és a Lithium fogja képviselni, a hazai – és rendkívül bőséges – művészek közül ez alkalommal Snétberger Ferenc, Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint, a Barabás Lőrinc Quartet, Mogyoró Kornél & Papesch Péter, valamint Lukács Miklós lesznek jelen.

0 13

Aki a latin ritmusokért, a flamencoért rajong, annak az áprilist kell szem  előtt tartania: a GetCloser Latin Fest olyan művészeket hoz a MOMkult-ba, mint a Las Migas, Melingo vagy Mayito Rivera & Sons of Cuba. A fesztiválon spanyolországi, kubai és argentin zenészek lépnek fel és három napon keresztül töltik meg latin dallamokkal a színháztermet.

Érdemes résen lenni, mert a fent említett koncertek és előadások többsége már februárban, márciusban megrendezésre kerül – észre sem vesszük és azon kapjuk magunkat, hogy le is maradtunk a legszebb pillanatokról. Bár az év további része is jócskán tartogat még meglepetéseket, kijelenthetjük, hogy a MOMkult idén is erősen indítja az évet.

Csermann Ádám

További cikkek a MOMkult Blog-on: www.momkult.hu/blog/
Ajánlók, tudósítások, interjúk – számos érdekesség a programokról, fellépőkről és sok másról.


Blog | Info

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)
Info

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)

Kedves Vásárlók! A pünkösdi hétvégén, 2024. május 18-án a Biokultúra Ökopiac rendhagyó helyszínen, a MoM...

<3  szeretet és barátság
Blog

<3 szeretet és barátság

Szerelem, barátság, üzenetek, párok, család, ajándék… VALENTIN-NAP Valentin-nap a szerelmes üzenetek, a szeretet megnyilvánulásainak és...

A Beszélő levelek postása
Blog

A Beszélő levelek postása

Interjú Megyeri Lénával, a Beszélő levelek c. produkció megálmodójával, létrehozójával, aki a kezdetektől fogva erős,...

További híreink