Ilyen volt az elmúlt év

Ilyen volt az elmúlt év

Év végi összefoglaló

2019 a végéhez közeledik, még egy nap, és mindenki bosszankodhat azon, hogy elrontja a dátum felírását. December végén átpörgetjük fejben az elmúlt év sikeres vagy épp szomorú pillanatait, amikből erőt merítve, január elsejétől, ismét nekivágunk a következő 365 napnak. A kulturális intézmények is ezt teszik, így a MOMkult, ahol idén is számos olyan program került megrendezésre, amik remélhetőleg egy-egy látogató éves visszatekintésének részét képezik majd. A legkisebbektől egészen a nyugdíjas korosztályig, mindenki megtalálhatta valamilyen formában azt, amiből pozitív energiát nyerhetett, ami így, év végével – és sok-sok év múlva is – kellemes emlékként maradhat meg az emlékezetben. A következő sorok szóljanak ezekről az élményekről, hogy akik részesei lehettek, azokban felerősödjön az emlékük, akik pedig lemaradtak, azoknak inspirációként szolgáljon a 2020-as esztendőre. Jövőre sem fogunk szűkölködni a lehetőségekben, így érdemes előre is tekinteni, ha a szürke hétköznapokat továbbra is szeretnénk tartalmas és színvonalas estékkel kiegészíteni.

Nem könnyű feladat összegezni egy évet, amiben szinte minden napra jutott egy rendezvény, és egymást váltották az ország és a nagyvilág neves zenészei, előadói vagy éppen humoristái. Rengeteg a program, amik a könnyűzenétől a klasszikusig, a színházi daraboktól a táncelőadásokig terjednek. Nem is vállalkoznék arra, hogy mindenről és mindenkiről említést tegyek. A továbbiakban mégis megpróbálom a lehetetlent, hogy átfogó képet nyújtsak a MOMkult elmúlt évéről. Mindenki életében vannak pillanatok, amik nagy jelentőséggel bírnak, amik formálták a személyiségét, amik azzá az emberré tették, akit ma ismerünk. Nincs ez másként a kulturális intézmények életében sem, ahol a rendezvények és az előadások a mozgatórugói, meghatározói azok „személyiségének”. A MOMkult az utóbbi években több, komoly lépést tett, melyek formálták, alakították profilját. A leghangsúlyosabban a következő rendezvények tettek hozzá ehhez: a GetCloser koncertek, a Jazzy Fesztivál, valamint a  Cziffra Fesztivál. A továbbiakban essen szó ezekről, mint a „torta legnagyobb szeleteiről”, amik 2019-ben lelkesítették a közönséget és 2020-ban is visszatérő vendégként lesznek jelen a MOMkult életében.

Mielőtt előre rohannánk a nosztalgiázás ösvényén, elsőként essen szó hazánk neves zenészeiről, zenekarairól, akik maradandót nyújtottak számunka a MOMkult falain belül: Orosz Zoltán, Hot Jazz Band, László Attila Quartet, Charlie, Palya Bea, Kéknyúl, Gáspár Károly Trio és még sokan mások (de tényleg, rengetegen).

A teljesség igénye nélkül, most azokra összpontosítsunk, akik sok esetben nemzetközi- és világszínvonalú produkciókkal örvendeztették meg a nagyérdeműt. A Get Closer koncertek sora már-már végtelen hosszúra nyúlik a központ életében. Általuk a jazz a legmagasabb színvonalon tudta megtölteni a színháztermet, elérhető közelségbe hozva a műfaj neves képviselőit. Cristina Branco, Ben Williams and the Sound Effect, Lizz Wright, Cross Currents Trio, Randy Brecker, David Liebman, Marc Copland, Drew Gress, Joey Baron, Davina & The Vagabonds, Al di Meola, Patricia Barber Trio, Aguas Trio, Omara Portuondo, Kenny Garrett Trio és még sokan mások. Olyan ikonikus nevekkel találkozhatunk a felsorolásban, akik műfajuk zászlóvivői. Sokan közülük nem sűrűn láthatók és hallhatók Magyarországon, így külön öröm, hogy ezen ritka alkalmakkor épp a XII. kerületbe, a Hegyvidékre látogatnak el. Ezek a koncertek hatalmas sikerrel futottak 2019. előtt is, de 2020-ban sem kell azon aggódnunk, hogy ne tudnánk kielégíteni a közönség csillapíthatatlan zenei éhségét. Nyakunkon a jövő év és már most olyan nevekkel találkozhatunk a naptárban, mint Erik Truffaz, Richard Bona, vagy a hazai vonalról Snétberger Ferenc, Lukács Miklós, Harcsa Veronika, akik a hiánypótló 5. GetCloser Jazz Fest meghívottjai.

Gondolhatnánk, hogy ahol ilyen erőteljes a könnyűzenei vonal, ott biztosan kevesebb hely jut a komolyzenének. Nos, elég a Cziffra Fesztivált megemlíteni, ami Balázs János és Besszer Szilvia vezetésével, jövőre már ötödik alkalommal fogja mindazokat kiemelni a valóságból, akik kicsit a talaj felett szeretnének lebegni a klasszikus zene szárnyai által. Meghatározó rendezvénye ez a MOMkult-nak, ami februárban egy héten keresztül koncertek, előadások, mesterkurzusok és egy bárest keretein belül emlékezik meg Cziffra György, a híres zongoraművész életéről, munkásságáról és szellemi örökségéről. A fesztivál három helyszínen zajlik, így a MOMkult mellett a Zeneakadémia és a Müpa ad helyet az eseménynek. A programok színvonaláról jövőre is Magyarország kiemelkedő művészei, előadói gondoskodnak: Balogh Kálmán, Lendvay József, Oláh Kálmán, Pál Feri atya, Tompos Kátya, Vadim Repin, Evgeni Kissin.

Jövő évig lehetne sorolni a zenészeket, előadókat, akik részesei voltak 2019-ben a MOM Kulturális Központ életének és még hosszabban azokat, akik 2020-ban fognak ellátogatni a Csörsz utcába. A fentiekben többnyire a zenei vonalra esett a hangsúly, de mindenki elhiheti, legalább ennyit lehetne beszélni Csányi Sándor önálló előadásairól, Bödőcs Tibor estjeiről, a kiállításokról, gyerekprogramokról, amik napról-napra valami újat adnak hozzá ahhoz az egészhez, amit a MOMkult töretlenül képvisel évek óta. Jövőre sem lesz ez másként.

Csermann Ádám

További cikkek a MOMkult Blog-on: www.momkult.hu/blog/
Ajánlók, tudósítások, interjúk – számos érdekesség a programokról, fellépőkről és sok másról.


Blog | Info

<3  szeretet és barátság
Blog

<3 szeretet és barátság

Szerelem, barátság, üzenetek, párok, család, ajándék… VALENTIN-NAP Valentin-nap a szerelmes üzenetek, a szeretet megnyilvánulásainak és...

A Beszélő levelek postása
Blog

A Beszélő levelek postása

Interjú Megyeri Lénával, a Beszélő levelek c. produkció megálmodójával, létrehozójával, aki a kezdetektől fogva erős,...

Felhívás – büfé helyiségbérlet
Info

Felhívás – büfé helyiségbérlet

A MOM Kulturális Központ Nonprofit Kft. az alábbi helyiség nyilvános pályázati eljárás keretében bérbeadásra kínálja:...

További híreink