III. Kenyérlelke Fesztivál | Hagyományosan sütők találkozója és ingyenes családi nap

A Kenyérlelke fesztivál kulturális szempontból egy fontos gasztronómiai esemény. Az igazi kenyérsütésben jártas emberek és az egész pékszakma legjavát vonultatja fel és a kenyér egyszerűségéhez mérten ingyenes, mindenki számára nyitott találkozó.

 

A rendezvény idén először a MOM Kulturális Központ kertjében kerül megrendezésre, így a fesztivál most már egy igazán nagyszabású, minden korosztály számára színes programokat kínáló, fontos kulturális eseménnyé nőtte ki magát.

Törekszünk arra, hogy visszaemeljük a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, készítésének változatait és eredeti ízeit. Ennek megfelelően alakítjuk ki a programokat, ezen a napon minden a kenyérről szól: a gyerekek játékos formában tanulhatják meg a kenyér és péksüteményeknek a készítését, a felnőttek pedig a számtalan szórakozási lehetőség mellett egy versenyen is résztvehetnek.

A találkozóra és versenyre csak olyan kenyereket várunk, amelyek természetes alapanyagokból és kovásszal készültek!

A találkozó alkalmával ezúttal is megrendezünk egy versenyt két osztályban.

A profik közé idén is Magyaroszág legjobb kenyereit sütő pékségeit hívjuk meg, de elfogadunk nevezéseket is. A rangos gasztronómiai zsűri döntése alapján a biztos meghívottak a következők: Pipacs, Pékműhely, Jacques Liszt, Marmorstein, Panificio il basilico, Artizán, Kiskovász pékség, Királypék, Inez bagel shop, Csepregi pékség, The Mill, Panel pék, Innió étterem, G&D kézműves pékség.

Az otthon sütők kategóriájába pedig bárki jelentkezhet, aki nem cégszerűen süt kenyeret.  A tavalyi tapasztalat alapján, mivel ebben az osztályban túl sok volt a jelentkező, ezért egy előre meghirdetett időpontban előselejtezőt tartunk, így augusztus 20-án már csak 15-20 otthon sütő szállhat versenybe!

Az erőpróbán négy kategória van, amiben szabadon indulhat bárki. Ez a félbarna kenyér, a teljes kiőrlésű kenyér, a bagett és a croissant. A legjobbnak találtatott alkotásokat a szakmai zsűri oklevéllel jutalmazza. Mind a négy kategóriában csak egyetlen jelöltet illet meg a zsűri elismerése, aki ezt az oklevelet egy évig szabadon használtatja, egészen a következő versenyig bezárólag.

A zsűri tagjai idén: Molnár B Tamás (a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke, a GaultMillau Magyarország Étteremkalauz főszerkesztője), Rosenstein Róbert (séf, Rosenstein étterem), Pesti István (Platán étterem), Vomberg Frigyes (Bocuse d’or) Limara (Libor Mária, makói gasztróblogger, a leghíresebb otthon sütő), Cristian Maurice (a Ferrandi Paris világhírű pékiskola okatója), Mike Zakowsky amerikai kézműves pék.

A tavalyi versenyhez hasonlóan tervezünk értékes ajándékokat is átadni a legjobbaknak, ezzel is jelezve a találkozó magas színvonalát. Az otthon sütők osztályában például, a Félbarna kategória győztese a Miele Kft jóvoltából egy ilyen Miele sütőt kap, amely kategóriájában a világ legjobb sütőjének számít. Szponzoraink és támogatóink segítségével szeretnénk még bővíteni a győzteseknek járó ajándékok sorát.

Mivel a Kenyér Lelke fesztivál a verseny mellett egy fontos augusztus 20-i helyszín kíván lenni, ezért idén is egész napos programokkal készülünk a látogatók szórakoztatására. A zenei színpadon óránként váltják egymást majd a népi és világzenei zenekarok: Besh o droM, Lakatos Mónika Folk Trió, Creme de la pop, Broders, Couple.

A gyerekek játékos formában készíthetnek kis kalácsokat és briósokat a Miele gasztró szigetén, ahol a Jacques Liszt és az Artizán pékség is tart workshopot felnőtteknek a kovászos kenyér és a tarte készítéséről.

Egy eredeti, hordozható malom és egy kemence biztosítja a hagyományos sütő eljárások bemutatását.

A megszokott magas színvonalon kínálunk ételeket, italokat az érdeklődőknek!

Az Anyukám mondta! (Encs) étterem világszínvonalú ízeivel lesz jelen, a Leo kerti konyhával készít kenyérre valókat. Fröccsök és jó borok a Bortársaság jóvoltából lesznek, a Balkezes sörfőzde kézműves söröket kínál, a Superjuice pedig egészséges hűsítőket.

 

Főtámogatónk a Főpolgármesteri hivatal illetve a Miele, a KOGÉP, a Bortársaság.

 

A Kenyér Lelke fesztivál célja, hogy minden évben egyre magasabb színvonalon és egyre több hazai résztvevő, határon túl élő magyar kenyérkészítő és külföldi profi pékségek bevonásával, egyre nagyobb területen egy Európában is rangos gasztronómiai rendezvénnyé váljon. Fő üzenetünk, hogy amennyire csak lehet együnk jó kenyeret és ezáltal is erősítsük kultúránkat reméljük egyre szélesebb körben fog visszhangra találni.

 

Részletes program:

 

10:00 ünnepélyes megnyitó. Beszél: Vajda József pék, fesztivál alapító, Till Attila műsorvezető, Szalay Bobrovniczky Alexandra Főpolgár-helyettes asszony.

Otthon sütők versenye indul.

 

10.15 Creme de La pop zenekar

 

11:30 Broders zenekar

 

12:30 Otthonsütők eredményhirdetése

 

13:00 Couple zenekar. Profi pékségek versenye 4 kategóriában indul.

 

14:14 Lakatos Mónika folktrió

 

15.30 Profi pékségek eredményhirdetése

 

16:15 Besh O droM zenekar

 

18:00 rendezvény vége.

 

Közben egész nap gyerekprogramok, akrobaták, monocikli oktatás, lufi hajtogatás, ugrálóvár.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
aug
2017

VIRÁGOS HILDA | SZÍN ÉS DINAMIKA CÍMŰ, 10. KIÁLLÍTÁSA

„Az alkotó kilép a naturális komfort zónájából és belső világának dinamikus „színhullámokban feltörő” érzéseit tárja elénk. A lágy színek, az egymásba érő mozdulatok a figurális és az elvont képalkotás összegyúrása olyan, mint egy játék, aminek se vége, se kezdete, csak lendülete van.

Virágos Hilda „új arca” egy több éves alkotói folyamat különleges végeredménye.

/Pálné Heincz Teréz/

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
aug
2017

A HERCEGNŐ | MOZI.KERT

magyarul beszélő, angol–francia–olasz–amerikai történelmi dráma, 110 perc, 2008, 16 karikás

A XVIII. század végén játszódó kosztümös dráma a meseszép és elbűvölő Georgiana Spencer története, aki korának legizgalmasabb személyisége volt. Míg szépsége és karizmája hírnevet szerzett neki, extravagáns ízlése, hajlama a szerencsejátékra és a szerelemre hírhedtté tette. Georgiana egyszerre vált a kor divatikonjává, odaadó anyává, a politikai közélet eszes résztvevőjévé és a köznép imádatának tárgyává.

Rendező | Saul Dibb

Szereplők | Keira Knightley, Ralph Fiennes, Charlotte Rampling, Hayley Atwell

 

MOZI.KERT látogatásának házirendje

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt kellemes nyáresti kikapcsolódást kínáló filmvetítésekre szerdánként 21:00-tól a MOMkult belső, ligetes kertjében.

A MOZI.KERTre érkezőket a vetítések kezdetét megelőző egy órában akusztikus térzene fogadja.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az előző év tapasztalatait összegezve, a nagy sikerre való tekintettel a vetítések regisztrációs jeggyel látogathatók, melynek díja 200 Ft. A megváltott jegyek nem válthatók vissza.

Regisztrációs jegy váltható a momkult.jegy.hu oldalon, valamint a MOMkult jegypénztárában.

A megváltott jeggyel a belső kertben található padokon, székeken, párnákon és a fűben foglalhatnak helyet.

Rossz idő esetén a vetítés a színházteremben lesz megtartva, kivéve 2017. június 21-ét. 2017. június 21-én, amennyiben rossz idő esetén a vetítés elmarad, a regisztrációs jegyek 2017. június 26-ig válthatóak vissza a MOM Kulturális Központ jegypénztárában.

A faburkolatos teraszon található bútorok áthelyezése nem lehetséges, azok a MOM Café vendéglátóipari egységhez tartoznak, az ott fogyasztó vendégek számára vannak fenntartva.

A MOZI.KERT-es vetítések napjain a MOM Café terasza 20:00 óráig vehető igénybe.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
aug
2017

Nia Jam a kertben

Nia Jam május 19-én és augusztus 25-én 18.00-19.30-ig a MOMkult kertjében, a játszótér mellett.

A programon bárki részt vehet, beállhat kortól, nemtől függetlenül.

A programot a magyarországi Nia tanárok közül Maris, Kinga, Edó, Saci, Ildikó, Zsanett tartják, de a lista még bővül.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
aug
2017

MÁS VILÁG | BORZONGÓ.SÉTÁNY

Különleges programot kínálunk a filmrajongó közönségnek: négy nyári éjszakán vetítjük a filmművészet mára már klasszikusnak számító horror kultfilmjeit. Szeretettel ajánljuk azok számára, akik szívesen adják át magukat egy kis közös, éjszakai borzongásnak.

 

MÁS VILÁG

magyarul beszélő, spanyol-francia-amerikai thriller, 100 perc, 2001, 12 karikás

Rendező | Alejandro Amenabar

Szereplők | Nicole Kidman, Fionnula Flanagan, Christopher Eccleston, Alakina Mann

 

Jersey szigete, 1945. A II. világháborúnak vége, de Grace férje nem tért vissza a frontról. A nő egyedül, és szigorú erkölcsi normáktól vezérelve neveli fel gyermekeit a viktoriánus házban. Lánya és fia furcsa betegségben szenvednek: nem tehetik ki magukat direkt napfénynek. Amikor három új szolgáló érkezik a házhoz, meg kell tanulniuk a legfontosabb szabályt: a kastélyt mindenkor félhomályban kell tartani; egyetlen ajtót sem szabad kitárni anélkül, hogy a mögötte lévőt be ne zárták volna. Ám a Grace által fenntartott szigorú rend felborul. Grace, a gyerekek és az őket körülvevők végzetes lépésre szánják el magukat.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
aug
2017

JOE FRITZ BAND | JAZZ.KERT

A Joe Fritz Band alapítója, Joe Fritz jazzklarinétos az utóbbi húsz évben az Egyesült Államokban és Ausztráliában is eltöltött éveivel együtt, eddig összesen 51 lemezen játszott, három világversenyen ért el dobogós helyet, és 2010-ben 5000 jazzklarinét-rajongó szavazata alapján bekerült a világ 30 legjobbja közé a fiatalok mezőnyében.

2017-ben két új produkció is születik, egy poposabb hangzású műsor, Jaksity Kata közreműködésével, aki Adele, Norah Jones és Judy Garland dalait rakta egy csokorba, valamint egy jazzshow, amelyben a nagy amerikai jazzénekesek előtt tiszteleg Szulák Andrea, a Joe Fritz Band kíséretével

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
aug
2017

MINDEN JEGY ELKELT! | MINDEN VÉGZET NEHÉZ | MOZI.KERT

Kedves Látogatók!

A 2017. augusztus 30-i filmvetítésünkre minden jegy elkelt.

Megértésüket köszönjük.

— — — — —

magyarul beszélő, amerikai romantikus vígjáték, 128 perc, 2003, 12 karikás

Harry javíthatatlan playboy, korát meghazudtoló libidóval. Legfőbb vezérelve: soha ne kezdj harmincnál idősebb nővel! Éppen legújabb barátnőjével, Marinnal töltik első közös hétvégéjüket, amikor Harry szívinfarktust kap. Orvosa, Julian Mercer nem engedi vissza a városba, hanem Marin anyjának, Ericának a gondjaira bízza. Erica elvált, sikeres New York-i drámaíró, akit Harry rendkívül vonzónak talál.

Rendező | Nancy Meyers

Szereplők | Jack Nicholson, Diane Keaton, Amanda Peet, Keanu Reeves

 

MOZI.KERT látogatásának házirendje

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt kellemes nyáresti kikapcsolódást kínáló filmvetítésekre szerdánként 21:00-tól a MOMkult belső, ligetes kertjében.

A MOZI.KERTre érkezőket a vetítések kezdetét megelőző egy órában akusztikus térzene fogadja.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az előző év tapasztalatait összegezve, a nagy sikerre való tekintettel a vetítések regisztrációs jeggyel látogathatók, melynek díja 200 Ft. A megváltott jegyek nem válthatók vissza.

Regisztrációs jegy váltható a momkult.jegy.hu oldalon, valamint a MOMkult jegypénztárában.

A megváltott jeggyel a belső kertben található padokon, székeken, párnákon és a fűben foglalhatnak helyet.

Rossz idő esetén a vetítés a színházteremben lesz megtartva, kivéve 2017. június 21-ét. 2017. június 21-én, amennyiben rossz idő esetén a vetítés elmarad, a regisztrációs jegyek 2017. június 26-ig válthatóak vissza a MOM Kulturális Központ jegypénztárában.

A faburkolatos teraszon található bútorok áthelyezése nem lehetséges, azok a MOM Café vendéglátóipari egységhez tartoznak, az ott fogyasztó vendégek számára vannak fenntartva.

A MOZI.KERT-es vetítések napjain a MOM Café terasza 20:00 óráig vehető igénybe.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
aug
2017

Terápia | Fazekas Anna grafikái

Fazekas Anna 1989-ben született Budapesten. Főiskolai tanulmányait a Budapesti Kommunikációs Főiskola művészeti karán, képi ábrázolás szakon végezte. Inspirációként hatott gondolkodásmódjára, rajzaira Szíj Kamilla művészete, aki mélyinterjúval segítette a főiskolai szakdolgozatának megírását és a diplomamunka elkészítését. Másik mestere Mészáros Márta, aki nem csak a főiskolai tanulmányokban, hanem életében, munkájában, gondolkodásmódjában is nagy hatással volt rá.

2013 óta foglalkozik különböző vonalstruktúrákkal és azok variációival, az ornamentika rejtett motívumaival, leginkább a fekete-fehérben megfogalmazásban. Mikroszkopikus felvételekből merítkezik, a test, a női anatómia, a növények különböző elemeiből. Ezek csupán kiindulópontok a rajzok elkészítése során el-eltűnnek, átalakulnak, felismerhetetlenné transzformálódnak. Megvalósítsuk általában tollal, csőtollal történik, papíron, újabban vásznon (vegyes technikával).

2016 óta szükségessé vált egyfajta léptékváltás mind a rajzok hordozóját, mind rajzeszközt tekintve. Nem akarta elhagyni, nem akart lemondani a rajz erős gyógyító-, teremtő erejéről. A rajz szinte terápiás módszerként van jelen életében. Az idáig uralkodó rendszerbe szervezett, hosszú, végtelen, íves vonalakat elkezdte felváltani egy megszaggatott, rövidebb vonalakból álló struktúra. Ezek váltakozása a felületen, kiegészítve az idáig is használt pontokkal, pöttyökkel foglalkoztatja most, vastagabb és direktebb előadásmódban.  A mártogatós acél hegyű tollat lassan felváltotta a más-más vastagságú tollak használata, így a végeredmény kevéssé míves, a rajzolatok azonban izgalmasabbak, véletlenszerűbbek, töredékesebbek és akadozottabbak.

Ez a kifejezésmód még inkább lehetővé teszi a Rész és az Egész viszonyának, valamint az ellentétek ábrázolását. Egészség-betegség, boldogság-szomorúság, negatív-pozitív, horizontális-vertikális, pozitív-negatív, kiegészítik, éltetik, inspirálják egymást, kicsi elemek a nagy egészben. Így vannak jelen rajzaiban és életében.

Képeit közelről, majd távolról ajánlott nézni.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

JaMese zenekar | JAZZ.KERT

A JaMese napjaink egyik legizgalmasabb etno-jazz zenekara, amely Molnár Emese énekesnő szabad asszociációit és történeteit jeleníti meg zenében. A JaMese szerzemények sajátos világot teremtenek, amelyet a dallam és a szöveg szoros szimbiózisa ad.

Molnár Emese énekesnője az egyre ismertebb “acoustic pop quartet”-nek, a Why Not-nak. 2012-ben saját zene megírásába fogott, majd mellé gyűjtött három nagyszerű alkotótársat: Udvarhelyi Gábort (gitár), Éder Ferenc “Lá” (basszusgitár) és Badics Márk (dob). Egy éven keresztül játszották dalaikat, majd felvették első lemezük hanganyagát. A JaMese szerzemények a koncerteken és a lemezen is sajátos világot teremtenek. Néhol a népköltészet egyszerűségével szólítja meg hallgatóját, mint a Csak a napba című „modern csujogató”, néhol pedig mágikus, kitalált nyelven susog, mint a Beluleja című “ősi ének”. A magával ragadó dallamot a felvételen Szőke Szabolcs gadulkán kíséri.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

BIOBÚCSÚ 2017

A Magyar Biokultúra Szövetség idén is megrendezi a Biobúcsút, melynek során a látogatók közelebbről ismerhetik meg az ökotermékeket.

2017-ben a rendezvény az ökogazdálkodásról és az ökotermékekről szól, külön programokkal illetve játékokkal  kisebbeknek és nagyobbaknak, valamint az új érdeklődőknek és a gyakorlott ökotermék vásárlóknak. A programokon keresztül szórakozva ismerkedhetnek meg az érdeklődők az ökogazdálkodás szabályaival és az ökotermékekekkel.

Idei fő téma: Méhek az ökológiai gazdálkodásban.

A színpadon 9.30-tól beszélgetések bioméhészetről, biomézről, Gólyalábas Vásári komédia és élő jazz koncert várja az érdeklődőket. Vendég kiállítóként részt vesz az eseményen a Greenpeace Magyarország Egyesület, akikkel méhhotelt lehet majd készíteni.

A Bioméhész Egyesület méhész bemutatóval, a Magyar Biokultúra Szövetség ÖKO KalandKert játszóházzal várja a látogatókat. Lechner Judit „Erkélyjelenet”-nek berendezett sátránál ismerkedhetnek meg a beporzóbarát balkonnövényekkel.

Biotermék kóstoló és szavazás a legjobbra!!!

A Biobúcsún kerülnek átadásra az „Év Bioterméke” verseny díjai is. Az „Év Bioterméke” versenyt 1996-tól minden évben meghirdeti a Magyar Biokultúra Szövetség. A versenyen az újdonságok, az újonnan piacra került biotermékek népszerűsítésre kerül sor, továbbá bio partnernek mutatják be termékeiket. Az „Év Bioterméke” verseny eddigi nyerteseit itt tekintheti meg.

A Közönség díjra nevezett termékek a Biobúcsú rendezvényen során kóstolhatók meg. A szavazatokat a rendezvényre látogató közönség adja le a kedvenc termékre, melynek során lehetőség nyílik személyesen találkozni a termék gyártójával, előállítójával.

A Közönség díjon belül nem különböztetünk meg kategóriákat.

AZ „ÉV BIOTERMÉKE” 2017 LOGÓJÁT IS ÖN VÁLASZTHATJA KI, IDE KATTINTVA: http://biokultura.org/hu/rss-feed/896-ev-biotermeke-logo

A termékek az idei versenyre már nevezhetőek, az ebben a cikkben minden részletet megtalál!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

AZ ÁLLATOK NYELVÉN TUDÓ JUHÁSZ | DOMI BÁBSZÍNHÁZA

Magyar népmese alapján valósult meg a bábjáték, melyben a Juhász megmenti a bozóttűzből a kis kígyót. Az apja, a Kígyókirály teljesíti a Juhász kívánságát: megértheti az állatok nyelvét, de ezt senkinek nem árulhatja el, mert, ha kifecsegi, meghal. Ezzel a képességével leleplezi a szarkát, a tolvajokat és megmenti a falu lakóit, az állataikat elrabló szörnytől. Végül a Juhász megleckézteti a zsémbes, kíváncsiskodó feleségét, aki egyre jobban becsüli a bátor férjét. A cselekményes és népi humorral tarkított előadás négyéves kortól ajánlott.Hossza 35 perc.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

SZABAD EGY TÁNCRA? | INTERAKTÍV TÁNCELŐADÁS (NEM CSAK) 60 FELETTIEKNEK

Rendhagyó, interaktív táncelőadás, profi táncosokkal, színészekkel, amatőr 60+ táncosokkal, élő zenével. A vágyról, az elengedésről, a találkozásról, a hallgatásról, az érintésről, az emlékezésről és a jelen örömteli megéléséről.

Szereplők | Szalontay Tünde, Feledi János, Tóth Brigitta, Balázs Mari, valamint a Gyula és a Hölgyek Társaskör (GHT) és a Nia táncosok

Zenészek | Nikodém Norbert, Varga Zoltán

Ötlet | Brezina Kinga

Jelmez | Veréb Sára

Zene | Nikodém Norbert, Nia Technique

Koreográfia | Feledi–Balázs

Rendező | Balázs Mari

 

Időpontok: szeptember 3. vasárnap 11.00

szeptember 16. szombat 19.00

 

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alapprogram, MoM Kulturális Központ, The Shift

 

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

Aradi Filharmónia Vonós Zenekara

Arad városa és a Hegyvidék között 2010 óta tart a szoros kulturális kötelék. A testvérvárosi kapcsolat jegyében idén ősszel az Aradi Filharmónia Vonószenekara érkezik a MOM Kulturális Központba. A vendégfellépésen Dorin Frandes karmester vezénylésével többek között Piazzola, John Williams, Vivaldi és Fritz Kreisler darabjai hangzanak el.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

PETRUSKA | SIRÁLY.GITÁR

Petruska igazi kuriózumnak számít a hazai könnyűzenei életben. A hagyományos rockzenei felállást következetesen mellőző, minimalista formációja meglepő erővel tölti be a színpadokat. A dalszerző-énekes fél évtizede tartó munkásságának két nagylemez, több száz klub- és fesztiválkoncert, valamint számos szakmai elismerés az eredménye olyan médiamegjelenésekkel, mint a 2016-os Dal című tévéműsor, vagy az idei Nagy-Szín- Pad. Intelligens humorral fűszerezett, őszinte előadásmódja, igényes zenei játékossága közkedvelt a mai húszas-harmincas generáció körében. Gondolatokban gazdag, szókimondó szerzeményei a fiatal zenésznemzedék meghatározó alakjává teszik.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

Tibeti hanggyógyítás és hosszú élet gyakorlatok | Gese Tenzin Wangyal Rinpocsétől

Tibet és a Zhang Zhung Birodalom ősi hagyományában, a bön buddhizmusban jól ismert és kedvelt gyakorlat a szakrális hangokkal történő gyógyítás, amivel Magyarországon először ismerkedhetnek meg az érdeklődők, Tenzin Wangyal Rinpocse, a legismertebb nyugaton tevékenykedő bön tanító átadásában. Ezen a hétvégén Rinpocse avatott tolmácsolásában megismerhetjük ezt a meditációt, a közös gyakorlás során pedig meg is tapasztalhatjuk, hogy milyen közvetlen jótékony hatásai vannak a szakrális hangok erőteljes rezgésének.

Emellett Rinpocse ezen a kivételes alkalmon Tsewang Rigdzin, a „Hosszú Élet Királya” ősi hosszú élet gyakorlatát is átadja a résztvevőknek, amelynek segítségével a hagyomány szerint nem csupán hosszabb, de tartalmasabb életet is élhetünk, minden érző lény javára. A tanítást ennek a hosszú élet gyakorlatnak az átadásával (lung) zárjuk, aminek birtokában mindenki folytathatja ezt a gyakorlatot is a saját otthonában, vagy akár közösségünk gyakorlási alkalmain.

 

Program:

2017.09.08. Péntek:

18.00 – 20.00: Bevezetés a tibeti hanggyógyításba

 

2017.09.09. – Szombat:

9.00 – 12.30: Tibeti hanggyógyítás: tanítás és közös gyakorlás (fél óra szünettel)

12.30 – 14.00: Ebédszünet

14.00 – 17.30: Tibeti hanggyógyítás: tanítás és közös gyakorlás (fél óra szünettel)

17.30 – 18.00: Kérdések – válaszok

 

2017.09.10. – Vasárnap:

9.00 – 12.30: Hosszú élet gyakorlat: tanítás és közös gyakorlás (fél óra szünettel)

12.30 – 14.00: Ebédszünet

14.00 – 17.30: Hosszú élet gyakorlat: tanítás, közös gyakorlás és meghatalmazások (fél óra szünettel)

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

Tibeti hanggyógyítás és hosszú élet gyakorlatok | Gese Tenzin Wangyal Rinpocsétől

Tibet és a Zhang Zhung Birodalom ősi hagyományában, a bön buddhizmusban jól ismert és kedvelt gyakorlat a szakrális hangokkal történő gyógyítás, amivel Magyarországon először ismerkedhetnek meg az érdeklődők, Tenzin Wangyal Rinpocse, a legismertebb nyugaton tevékenykedő bön tanító átadásában. Ezen a hétvégén Rinpocse avatott tolmácsolásában megismerhetjük ezt a meditációt, a közös gyakorlás során pedig meg is tapasztalhatjuk, hogy milyen közvetlen jótékony hatásai vannak a szakrális hangok erőteljes rezgésének.

Emellett Rinpocse ezen a kivételes alkalmon Tsewang Rigdzin, a „Hosszú Élet Királya” ősi hosszú élet gyakorlatát is átadja a résztvevőknek, amelynek segítségével a hagyomány szerint nem csupán hosszabb, de tartalmasabb életet is élhetünk, minden érző lény javára. A tanítást ennek a hosszú élet gyakorlatnak az átadásával (lung) zárjuk, aminek birtokában mindenki folytathatja ezt a gyakorlatot is a saját otthonában, vagy akár közösségünk gyakorlási alkalmain.

 

Program:

2017.09.08. Péntek:

18.00 – 20.00: Bevezetés a tibeti hanggyógyításba

 

2017.09.09. – Szombat:

9.00 – 12.30: Tibeti hanggyógyítás: tanítás és közös gyakorlás (fél óra szünettel)

12.30 – 14.00: Ebédszünet

14.00 – 17.30: Tibeti hanggyógyítás: tanítás és közös gyakorlás (fél óra szünettel)

17.30 – 18.00: Kérdések – válaszok

 

2017.09.10. – Vasárnap:

9.00 – 12.30: Hosszú élet gyakorlat: tanítás és közös gyakorlás (fél óra szünettel)

12.30 – 14.00: Ebédszünet

14.00 – 17.30: Hosszú élet gyakorlat: tanítás, közös gyakorlás és meghatalmazások (fél óra szünettel)

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

Tibeti hanggyógyítás és hosszú élet gyakorlatok | Gese Tenzin Wangyal Rinpocsétől

Tibet és a Zhang Zhung Birodalom ősi hagyományában, a bön buddhizmusban jól ismert és kedvelt gyakorlat a szakrális hangokkal történő gyógyítás, amivel Magyarországon először ismerkedhetnek meg az érdeklődők, Tenzin Wangyal Rinpocse, a legismertebb nyugaton tevékenykedő bön tanító átadásában. Ezen a hétvégén Rinpocse avatott tolmácsolásában megismerhetjük ezt a meditációt, a közös gyakorlás során pedig meg is tapasztalhatjuk, hogy milyen közvetlen jótékony hatásai vannak a szakrális hangok erőteljes rezgésének.

Emellett Rinpocse ezen a kivételes alkalmon Tsewang Rigdzin, a „Hosszú Élet Királya” ősi hosszú élet gyakorlatát is átadja a résztvevőknek, amelynek segítségével a hagyomány szerint nem csupán hosszabb, de tartalmasabb életet is élhetünk, minden érző lény javára. A tanítást ennek a hosszú élet gyakorlatnak az átadásával (lung) zárjuk, aminek birtokában mindenki folytathatja ezt a gyakorlatot is a saját otthonában, vagy akár közösségünk gyakorlási alkalmain.

 

Program:

2017.09.08. Péntek:

18.00 – 20.00: Bevezetés a tibeti hanggyógyításba

 

2017.09.09. – Szombat:

9.00 – 12.30: Tibeti hanggyógyítás: tanítás és közös gyakorlás (fél óra szünettel)

12.30 – 14.00: Ebédszünet

14.00 – 17.30: Tibeti hanggyógyítás: tanítás és közös gyakorlás (fél óra szünettel)

17.30 – 18.00: Kérdések – válaszok

 

2017.09.10. – Vasárnap:

9.00 – 12.30: Hosszú élet gyakorlat: tanítás és közös gyakorlás (fél óra szünettel)

12.30 – 14.00: Ebédszünet

14.00 – 17.30: Hosszú élet gyakorlat: tanítás, közös gyakorlás és meghatalmazások (fél óra szünettel)

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

HANGUTAZÁS ÉS HANGFÜRDŐ

“A látható világ káprázat és illúzió. Az egyetlen valóság a láthatatlan lélek. A világ a lélek álma.”

A hangutazás és hangfürdő során tibeti, nepáli hangtálakkal és egzotikus keleti hangszerekkel zenél Nektek Bársony Bálint, Jäger Dávid, Mihály Puskás Brigitta ás Sass András. Az általunk létrehozott rezgésben, energiatérben beindulnak a test és lélek természetes, öngyógyító mechanizmusai. Ezek segítenek harmonizálni az energiarendszeredet. Segítségükkel könnyen gyógyíthatod lelki és testi sérüléseidet, elengedheted félelmeidet, szorongásaidat.

Gyere sportos, kényelmes öltözékben és hozz magaddal jógamatracot, párnát, takarót, hogy minél ellazultabb állapotban élvezhesd a hetven perces hangutazást. A későn érkezőket nem áll módunkban beengedni!

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

HANGUTAZÁS ÉS HANGFÜRDŐ

“A látható világ káprázat és illúzió. Az egyetlen valóság a láthatatlan lélek. A világ a lélek álma.”

A hangutazás és hangfürdő során tibeti, nepáli hangtálakkal és egzotikus keleti hangszerekkel zenél Nektek Bársony Bálint, Jäger Dávid, Mihály Puskás Brigitta ás Sass András. Az általunk létrehozott rezgésben, energiatérben beindulnak a test és lélek természetes, öngyógyító mechanizmusai. Ezek segítenek harmonizálni az energiarendszeredet. Segítségükkel könnyen gyógyíthatod lelki és testi sérüléseidet, elengedheted félelmeidet, szorongásaidat.

Gyere sportos, kényelmes öltözékben és hozz magaddal jógamatracot, párnát, takarót, hogy minél ellazultabb állapotban élvezhesd a hetven perces hangutazást. A későn érkezőket nem áll módunkban beengedni!

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

ROMA SOUL

A Roma Soul ősi-autentikus cigányzenét játszik, modern hangszereléssel. Ebben az egyedi hangzásvilágban megfér egymás mellett a latin ütős hangszerek sokasága, az elektromos hegedű, a hagyományos cigányhangszerek, sőt a beatbox is. A zenekar tagjai külön-külön is rengeteg, szinte felsorolhatatlanul sok stílusú zenében kipróbálták magukat, zenéltek belföldön és külföldön, ismert és underground zenészekkel. A Roma Soul először 2015-ben állt színpadra, a végleges formáció 2016 végére alakult ki.
A zenekar ősi cigánydalok mellet, saját és nemzetközileg ismert feldolgozásokkal áll színpadra, melyek mind hangzásban, mind megjelenésben egyedi stílust képviselnek.
A 2012-es X-Faktor győztes Oláh Gergő ötletéből alakult meg a zenekar.
A fiúk a szakmai köteléken túl erős baráti kapcsolatot is ápolnak, ami előadásaik során is érezhető. A közönöség minden alkalommal összeszokott, jókedvű, igazi örömzenélést kap.

 

A zenekar tagjai:
– Oláh Gergő ének
– Farkas István ének, gitár
– Balogh László gitár, vokál
– Molnár Tibor beatbox, rap
– Bodoczki Ernő bass
– Kovács Máté percussion
– Farkas Izsák hegedű
Néhány link a zenekar dalairól:
https://www.youtube.com/watch?v=mO_A7pbCM_8

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

A Földközi-tengertől a Szaharáig | Mediterrán tájakon | Óvári Árpád előadás-sorozata

A „ Mediterrán tájakon” sorozat Algériában folytatódik.

Algéria fővárosában, Algirban lépünk Afrika földjére (érkezés repülőgépen). Rövid városnézés után a főniciaiak által alapított Tipaza romvárosát keressük fel. Az egykor virágzó városból a romok között barangolva a római emlékek mellett egy ó-keresztény temető maradványait fedezhetjük fel. A Szaharát Hassi Messaudnál egy ismert algériai olajmezőnél érjük el.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

HITEL-EST

Tamási Áron és Sánta Ferenc művei filmeken

Közreműködnek:

Ablonczy László, Falusi Márton, Fekete Sándor és Nagy Gábor

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

BESZÉLŐ BABAKEZEK – ELŐADÁS A BABAJELBESZÉDŐL

Zentai Kata, a Beszélő Babakezek program vezetője 2008 óta tart babajelbeszéd-tanfolyamokat. „Segítem a szülőket, hogy boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatot teremtsenek babáikkal és közösen átéljék a beszéd előtti kommunikáció csodáját. Mindez pozitívan hat a gyermekek szellemi és lelki fejlődésére.”- vallja Kata.

Bárcsak tudnánk olvasni a babák gondolataiban! Bárcsak el tudnák mondani, mi a bajuk! Ugye, ismerősek ezek a vágyak? Valóban lehetséges bepillantani a még nem beszélő kicsi gondolataiba? A babajelbeszéddel, evvel az új kommunikációs módszerrel igen!

Ez a módszer a kézjeleket használja fel ahhoz, hogy hatékonyan kommunikáljunk a gyermekekkel már a beszéd megjelenése előtt is. A babák értelmi fejlődése megelőzi a beszédük fejlődését. Ez sokszor feszültséghez vezet, hiszen a gyermek már pontosan tudja, mit akar, csak még nem képes szavakba önteni. Ha a babák kezébe adjuk ezt a lehetőséget – a kézjeleket -, magunk is meglepődünk, hogy mi mindent ismernek és szeretnének velünk tudatni. A jelek segítségével a gyermek például egy jelen nem lévő tárgyra vagy akár a múltra is képes utalni. A jelelő gyermekek nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, nagyobb az önbizalmuk.

Szeretettel várunk Téged és babádat az előadáson!

BESZÉLŐ BABAKEZEK – ELŐADÁS A BABAJELBESZÉDŐL

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

Csonka Balázs szexuálpszichológus előadása

Csonka Balázs pszichológus szexuális élettel kapcsolatos előadása.

Ahol internet van, ott pornó is van. Otthon, a munkahelyen, a laptopon és a telefonon is. A huszonegyedik század emberét egy kattintással több szexuális inger érheti, mint a korábbi generációkat egész életükben. Hova vezet ez a fajta szexuális túlingerlés? Hogyan jelenik ez meg később a hálószobákban? Hogyan érinti ezeken túl is a párkapcsolatokat? Mit tanulnak belőle a témára egyébként is extrán fogékony tizenévesek? Hogyan válhat valaki függővé? Az előadás során ezeket a kérdéseket járjuk körbe tudományos eredmények, nézettségi adatok és persze az emberek saját élményi alapján.

 

 

 

Kapunyitás: 18.15-kor.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

Íme, Lengyelország! So, this is Poland! | Śląsk Lengyel Nemzeti Ének- és Táncegyüttes | NTSZ

A koncert a nemzeti kultúra szépségét a regionális örökség kapcsán mutatja be. Az előadásban népdalok és néptáncok szerepelnek, amelyek Lengyelország különböző tájainak jellegzetességeit jelenítik meg, a néptánc-koreográfia által gazdagítottan. A koncert dinamikus jellege és a színes kosztümök a közönség tagjait a színes népi kultúra világába röpítik.

 

A concert that showcases the beauty of national culture in the context of regional heritage.
The performance contains folk songs and dances that are characteristics of different regions of Poland, enriched with national dance choreography. The dynamic nature of the concert and its colourful stage costumes create a spectacle that takes the audience on a journey to the world of picturesque folk culture.

 

Támogatja a Kulturális Miniszter és a Lengyel Köztársaság Nemzeti Öröksége.

 

Co-funded by the Minister of Culture and National Heritage of the Republic of Poland

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

NYUGDÍJAS KLUB

A kéthetente jelentkező program tartalmas kikapcsolódást kínál a Hegyvidéken élő nyugdíjasok számára.

Bővebb információ: 06-1-319 9854

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

ZURGÓ DIÓ GYEREKTÁNCHÁZ

 A Zurgó Dió gyermektáncházakat 18:00 és 19:00 óra közt tartjuk.

Soós Réka tanítja a táncokat, gyermekjátékokat és énekeket. Muzsikál a Zurgó Együttes.

Soós Réka énekel, Benke Grátzy dobol, Erdei Tamás kobzol, Nagy Bercel furulyázik, állandó vendégünk Barna Gyuri hegedűs (PASO, Kolompos Együttes) és Szabó Márton furulyás (Festeres Zenekar). A táncokat Gyurka Fábián tanítja!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

ZURGÓ

Moldvai csángó népzene, tánctanítás, daltanítás.

Szeretettel várjuk régi és új ismerőseinket, barátainkat az idén 22 éves Zurgó Együttes moldvai csángó magyar táncházába.

20.00-21.00 | tánctanítás Gyurka Fábiánnal

21.00-22.00 | táncház

22.00-22.20 | énektanulás, közös éneklés Soós Réka vezetésével

22.20-22.30 | Nagy Bercel mesél
22.30-00.30

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

SZABAD EGY TÁNCRA? | INTERAKTÍV TÁNCELŐADÁS (NEM CSAK) 60 FELETTIEKNEK

Rendhagyó, interaktív táncelőadás, profi táncosokkal, színészekkel, amatőr 60+ táncosokkal, élő zenével. A vágyról, az elengedésről, a találkozásról, a hallgatásról, az érintésről, az emlékezésről és a jelen örömteli megéléséről.

Szereplők | Szalontay Tünde, Feledi János, Tóth Brigitta, Balázs Mari, valamint a Gyula és a Hölgyek Társaskör (GHT) és a Nia táncosok

Zenészek | Nikodém Norbert, Varga Zoltán

Ötlet | Brezina Kinga

Jelmez | Veréb Sára

Zene | Nikodém Norbert, Nia Technique

Koreográfia | Feledi–Balázs

Rendező | Balázs Mari

 

Időpontok: szeptember 3. vasárnap 11.00

szeptember 16. szombat 19.00

 

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alapprogram, MoM Kulturális Központ, The Shift

.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

Irgalom! | Táncjáték, Arany János balladái nyomán | Fitos Dezső Társulat | NTSZ

Pörge Dani, Sinkó Tera, Dalos Eszti, Tuba Ferkó, Rebi néni, Ágnes asszony egy úton jár, a bűn útján, egyfelé tart, a halálba. Kéjvágyuktól vezérelve az ördöggel cimborálnak, s kínok kínjával fizetnek. A bűntudat lelket kikezd, testet emészt, elmét megront. Egy bűnös sem menekülhet a bűnhődés fájdalmától. Álnok, vétkes világunk pusztulásra van ítélve, s mindenkinek a halál vet puha ágyat.

 

Előadja / Performed by Fitos Dezső Társulat, Szentendre Táncegyüttes

Zeneszerző / Composed by Ifj. Csoóri Sándor

Zene / Music: Buda Folk Band

Díszlet- és jelmeztervező Set and Costume design: Michac Gábor

Dramaturg / Dramaturgy: Kocsis Rozi

Koreográfusok / Choreographed by Kocsis Enikő, Fitos Dezső

Rendező / Directed by Kocsis Enikő, Fitos Dezső

 

Az előadás 12 éven felülieknek ajánlott.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

Kippkopp és Tipptopp | GyerekMOM

Marék Veronika kedves mesehőseiről, Kippkoppról és Tipptoppról mesél a Nefelejcs bábszínház:
Egy szép, napsütéses őszi napon gesztenyefalevélen megérkezik Tipptopp, a gesztenyelány a dimbes – dombos erdőbe. Elindul, hogy búvóhelyet keressen magának…
A gyerekek az előadások után találkozhatnak a bábokkal, ahol nem érvényes a “mindent a szemnek, semmit a kéznek” mondás.
A bábjáték 2-től 7 éves korig ajánlott.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

Nosztalgia társastánc

Tánc nosztalgikus dallamokra. Minden alkalommal táncbemutató nyugdíjas, amatőr táncosokkal. Standard táncok, latin táncok, swing, rock ’n’ roll. Táncbemutatók között és után: össztánc!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

Anima Musicae in Ars Sacra | Ars Sacra Fesztivál

Arcangelo Corelli: D-dúr concerto grosso op.6, no.7
Antonio Vivaldi: d-moll hegedűverseny a “La Stravaganza” sorozatból Rv 249
Luigi Boccherini: B-dúr gordonkaverseny
 – szünet –
Josef Suk: Esz-dúr Szerenád op.6
Közreműködik: Rohmann Ditta – gordonka
művészeti vezető: G.Horváth László
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

„Bohémélet” – póz, vagy életforma? A művészi bohémség eredete | Bohémek, zsenik, tudósok… Művészek és szerepek

Párbeszédes előadásaikon Széchenyi Ágnes irodalomtörténész és Bellák Gábor művészettörténész, a Nemzeti Galéria gyűjteményvezetője a magyar és egyetemes kultúra történetéből villantanak fel jellemző művészpályákat. Hol a bohémság eredetét vizsgálják, karakteresen bohém művészek életén és munkáin keresztül, s ugyanígy próbálják megérteni a művész-zsenik, tudós művészek, vagy éppen a deviáns, nem egyszer a törvénnyel is szembekerülő művészek személyiségét is. Egy irodalomtörténész és egy művészettörténész beszélgetése sok-sok képpel, idézetekkel, érdekes történetekkel. Középpontban pedig a nagybetűs Művész.

Előadók: Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, az MTA főmunkatársa és Bellák Gábor művészettörténész, a Nemzeti Galéria gyűjteményvezetője.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

A lélek dalai (Songs of the Soul) | Maestro Sri Chimnoy zenéje

A lélek dalai (Songs of the Soul) koncert során nemzetközi jazz, klasszikus és modern zenei előadók tolmácsolják Maestro Sri Chinmoy zenéjét, aki korunk egyik legkreatívabb zenésze és zeneszerzője volt. A fellépő zenészek a belső szépség, az öröm és a harmónia világába kalauzolják a közönséget.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

OTI ACOUSTIC | SIRÁLY.GITÁR

Egy hang és egy basszusgitár – az Oti Voice & Bass formáció mindössze ezen a két „hangszeren” szólaltatja meg popfeldolgozásait saját felfogásban, improvizációs, jazzes, szólisztikus elemekkel díszítve.

 

Horváth Ottilia | ének

Kővári Péter | gitár

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

Balázs Elemér 50 | Visszatekintés a múltba, részletek a jelenből

Balázs Elemér 50. születésnapja alkalmából felidézi pályafutása legemlékezetesebb pillanatait.
Közreműködők: Szulák Andrea, Malek Andrea, Szakcsi Lakatos Béla, Berkes Balázs, Babos Gyula, Dés László, Oláh Kálmán Sextett, Ifj.Szakcsi Lakatos Béla, Balázs József, Egri János, Szőke Nikoletta, Szakcsi Lakatos Róbert, Mizsei Zoltán,Takács Zsuzsanna, a Voces énekegyüttes, East Gipsy Band, Balázs Elemér Group, Pintér Zoltán, Juhász Gábor, Barcza Horváth József, Gadó Gábor, Bacsó Kristóf, Zana Zoltán és Ifj.Balázs Elemér.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

A ZONGORA | BALÁZS JÁNOS KONCERTJE

Balázs János Liszt Ferenc és Junior Prima Díjas zongoraművész hangszerbemutató koncertje.

10.00 órától a 3-tól 7 éves korú,

11.30-tól a 7-től 13 éves korú gyerekek számára.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

A ZONGORA | BALÁZS JÁNOS KONCERTJE

Balázs János Liszt Ferenc és Junior Prima Díjas zongoraművész hangszerbemutató koncertje.

10.00 órától a 3-tól 7 éves korú,

11.30-tól a 7-től 13 éves korú gyerekek számára.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

Berecz András

Berecz András Kossuth díjas énekes és mesemondó Sinka István „pásztorköltő” verseit foglalta nótába, Sárrét dalaival egybeszerkesztve, -énekelve és –hangszerelve Sinka ének című estjében.

 

A mesemondónak, az énekesnek minden közönség előtt töltött perce maga a dráma. Neki mindennapos emberi próba és művészi gyakorlat a dramaturgia. Zenekarral, vagy anélkül állandóan alakuló történetekben vagy zárt tökéletességbe érett dalokban egy archaikus tudásról kell elhitetnie, hogy a darabok szépsége érvényes, formája a digitális közegben is időszerű, és e művek érzelmei ma is nélkülözhetetlenek. Nem egyszerűen a tanult szellemtörténet, ellesett népművészet, hanem a megélt, megérzett, vállalt, tudatosan épített magatartás formálja Berecz András minden megnyilvánulását. Ezért természetes, hogy egésznek látja a műveltséget, egésznek az irodalmat a népköltészettől a szépírásig. Ez Berecz András legsajátosabb képessége, különös tehetsége. Tudomást sem vesz a tudomány kényszerű szakosodásáról, az “ész századának” enciklopédikus gondolkodásáról. Mert a nép hangján megszólaló líra kezdetétől – Csokonai Vitéz és Petőfi versei nyomán – újból és újból föl kell fedeznünk, hogy a “magas költészet” visszatér forrásvidékére és újból népdal lesz belőle. Akik éneklik, azok nem is sejtik, hogy klasszikus verssorokat dalolnak. Berecz Andrást a “pásztorénekes” Sinka István életművében talált rá arra az egyetemes világképre, amely a parasztinál is érintetlenebb pásztorélet kultúrájából épült és táplálkozott s a vitathatatlan tehetség erejével lépett át a névtelenségből a magyar irodalom legnagyobbjai közé. – Antall István

“Érdemes nagy ünnepeinket, így éppen az 1956-os forradalmat, de mindennapos kicsiségeinket is meg-megméricskélni benne. Verseiben már régóta dallamokat hallok. Sok köztük a 6-8 szótagos dalforma. Vagy két éve elkezdtem ezeket a verseket Sinka szülőföldje, Bihar dallamaiba belerakosgatni. Így kezdődött. Aztán népdalokat helyeztem elébük-mögéjük, ravaszul, hogy aki hátradőlve hallgatja, vakarózhassék: ez most népdal vagy Sinka-vers? Sinka balladái irodalmunk élvonalába tartoznak. Rám ezek hatottak legjobban. A Sár Imrék, Rozs Máték, Tatár Imrék, Boros Katik, Csahor Pálok, Zám Esztik sorsa. Olyan művek ezek, amiket egészséges közösség énekelne: ha ezek a költemények élő közösségekben teret kapnának, törvényszerűen dalolnák.” – Berecz András

 

Az est fellépői:

Dsupin Pál – furulya, tárogató, duda, citera

Szabó Dániel – cimbalom

Berecz István, Ifj. Zsuráfszky Zoltán – tánc

Berecz András – ének, mese

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

Kállai Vonósnégyes | Klassz.lépcső

A Kállai Vonósnégyes (Kállai Ernő, Szajkó Géza, Dráfi Kálmán és Balázs István) 2015-ben debütált a Zeneakadémia Solti Termében Haydn, Bartók és Dohnányi műveivel. Megalakulása után mindössze fél évvel a zenekar második helyezett lett a milánói Societa Umanitaria Nemzetközi Zenei Versenyen, majd 2016-ban első a Weiner Leó Kamaraversenyen. Kállai Ernő elkötelezett kamarazenészként olyan mesterektől tanulhatott, mint Earl Carlyss a Juilliard Quartettből vagy Merry Peckham a Cavani Quartettből, de a vonósnégyes dolgozott együtt Devich Jánossal és Takács-Nagy Gáborral is. Egyesítve az amerikai és magyar iskolákat a Kállai Vonósnégyes egyedi interpretációi megidézik a kamarazene aranykorát.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

HANGUTAZÁS ÉS HANGFÜRDŐ

“A látható világ káprázat és illúzió. Az egyetlen valóság a láthatatlan lélek. A világ a lélek álma.”

A hangutazás és hangfürdő során tibeti, nepáli hangtálakkal és egzotikus keleti hangszerekkel zenél Nektek Bársony Bálint, Jäger Dávid, Mihály Puskás Brigitta ás Sass András. Az általunk létrehozott rezgésben, energiatérben beindulnak a test és lélek természetes, öngyógyító mechanizmusai. Ezek segítenek harmonizálni az energiarendszeredet. Segítségükkel könnyen gyógyíthatod lelki és testi sérüléseidet, elengedheted félelmeidet, szorongásaidat.

Gyere sportos, kényelmes öltözékben és hozz magaddal jógamatracot, párnát, takarót, hogy minél ellazultabb állapotban élvezhesd a hetven perces hangutazást. A későn érkezőket nem áll módunkban beengedni!

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

TÁNC ÉS… (+16) | Tánc és Erotika | Lakatos János előadás-sorozata | NTSZ

Tánc és Erotika +16

A mozgás és a csábítás közös története férfi és női szemmel

Szeptemberben a tánc és az erotika közös történetét ismerhetik meg, új perspektívába állítva a szépség fogalmát. Néhány lenyűgöző testű táncos és táncosnő művészetén keresztül megtudható mitől számít csábosnak egy mozgás illetve mitől nem. Az erotika szemüvegén keresztül, korokon és földrészeken át utazva ismerhető meg a női kecsesség, a férfi virtus táncos sokszínűsége. Izgalmas történetek és ritka felvételek várják a nézőket 110 percben, régi idők merész kísérleteitől a legújabb trendekig!

 

 

DANCE AND… (+16)

Dance and Erotica

The Common Story of Movement and Seduction

(both from the male and the female perspective)

 

This month, we shall explore the mutual history of dance and eroticism, putting the concept of beauty in a new perspective. We will get closely acquainted with a few male and female dancers with amazing bodies, and we will examine what makes movement seductive (and what doesn’t). This ground-breaking 110-minute lecture includes enthralling photos and shocking videos from the history of dance from the old times’ daring attempts to the latest trends.

 

Előadó / Lecture by Lakatos János nívódíjas koreográfus és táncpedagógus, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára.

Az előadás Lakatos János és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

HANGUTAZÁS ÉS HANGFÜRDŐ

“A látható világ káprázat és illúzió. Az egyetlen valóság a láthatatlan lélek. A világ a lélek álma.”

A hangutazás és hangfürdő során tibeti, nepáli hangtálakkal és egzotikus keleti hangszerekkel zenél Nektek Bársony Bálint, Jäger Dávid, Mihály Puskás Brigitta ás Sass András. Az általunk létrehozott rezgésben, energiatérben beindulnak a test és lélek természetes, öngyógyító mechanizmusai. Ezek segítenek harmonizálni az energiarendszeredet. Segítségükkel könnyen gyógyíthatod lelki és testi sérüléseidet, elengedheted félelmeidet, szorongásaidat.

Gyere sportos, kényelmes öltözékben és hozz magaddal jógamatracot, párnát, takarót, hogy minél ellazultabb állapotban élvezhesd a hetven perces hangutazást. A későn érkezőket nem áll módunkban beengedni!

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

LYUKASÓRA KLUB | INTERAKTÍV IRODALMI EST

Mi az a Lyukasóra? Költőkből, színészekből, irodalmárokból álló összeszokott baráti társaság tagjai kalauzolják egymást és a nézőket a költészet izgalmas világába. Lazítunk, sztorizunk, játszunk és szabadon választott versekkel próbáljuk meg beugratni egymást. Vidám és bánatos anekdoták, no meg remek versek elevenednek meg a pódiumon. Játszótárs a közönség is, hiszen itt, aki mer (és tud), az nyer!

 

További információ:

facebook.com/lyukasoraklub – online klub

MOM Kulturális Központ – élő előadás.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

SZABADPOLC

Könyvcserebere szabadon a Sirály sétányon. Ha elhozza régi, megunt, esetleg több példányban meglévő szépirodalmi vagy ismeretterjesztő könyvét, becserélheti a Szabadpolcon található könyvek bármelyikére. A könyvállomány folyamatosan cserélődik, újul. A jó állapotban lévő, becserélhető könyvek száma maximum tíz darab.

Szabadpolc a téli időszakban minden hónap utolsó szerdáján 15:00-19:00 óra között a Sirály sétányon.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017

BABAKONCERT

A gyermekek zenei fejlesztése nemcsak zenei tehetségük kibontakoztatását szolgálja, hanem a két agyfélteke harmonikus fejlődését is, ami által érzékennyé, kreatívvá, kitartóvá, fegyelmezetté, intelligensebbekké válnak, befogadóbbak lesznek az őket ért hatásokkal szemben.

Napjainkban egyre több kutatás foglalkozik gyermekeink korai zenei fejlesztésének hatásával. A magzat minden pillanatát áthatja édesanyja szívverésének lüktetése, járásának ritmusa. A gyermekek születésük után felismerik a még az anyaméhben hallott dallamokat, melyek megnyugtatják őket. A zenének, az éneklésnek, a ritmusnak meghatározó szerepe van a gyermekek személyiségfejlődésében. Az első életévekben történő zenei fejlesztés elősegíti a későbbi szabad zenei önkifejezést. Azok a gyermekek, akik szinte születésüktől kezdődően kapcsolatban állnak a zenével, más tevékenységekben is sikeresebbek lesznek, mint azok a társaik, akiket kevés zene vett körül.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Sze
2017