HITEL-EST

Ragyogás – szólamok – somlai | Ambrus Lajos, Léka Géza és Márkus Béla könyveinek bemutatója. Beszélgetőtársak: Falusi Márton, Nagy Gábor és Papp Endre

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2017

FOTO NATURA Természetfotós Egyesület rendezvénye

A FOTO NATURA Természetfotós Egyesület a természetszerető és -óvó, azt művészi szinten megörökítő természetfotós “művészlelkek” baráti közössége.
Az egyesület feladata: úgy elragadni a pillanatokat a természettől, hogy közben ne hagyjuk rajta semmin – és senkin – a kezük nyomát, valamint maradandó élményt nyújtsanak képeinken keresztül az érdeklődőknek. Amikor ez sikerül, igazi művésznek érezheti magát az ember. Klubnapjainkon ismertetjük a képalkotás fortélyait, az új technikai fejlesztéseket és természetfotóink kiértékelése során az építő kritikák segítik klubtagjainkat a természetfotózás elsajátításában.
www.fotonatura.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2017

LOLITa | Kulcsár Noémi Tellabor és a Nemzeti Táncszínház

A testi vágy könyörtelen hatalmáról szól Kulcsár Noémi új táncjátéka, amelyet Vladimir Nabokov lírai regénye ihlet, és amelyben a Tellabor táncosai felteszik a kérdést: a szerelem miképpen vezethet szörnyű bűnökhöz? Bűnös már maga a vágy is, vagy csupán a tett az?
Szeretjük azt gondolni, hogy az akarat, az önuralom, az önmegtartóztatás útján az ember képes megfékezni a vágyait. De mi van, ha ez a küzdelem bukásra ítéltetett? Mitévők legyünk, ha egyszer az ember esendő, és beteljesedésre és boldogságra vágyik akkor is, ha vágyai nem járhatnak egyikkel sem? Ezek a vágyak vezetik az embert végső bukásához is… Legalábbis ha olyan gyenge, vagy éppenséggel merész, hogy szabadon engedi őket. A vágy pedig folyton lesben áll, csak ránk vár – mert mindnyájunknak megvan a maga „Lolitája”.
Táncolják:
CSERE ZOLTÁN
Wéninger DALMA
TOKAI RITA
HAJszán KITTI
HALÁSZ GÁBOR
SCHELL MARTIN
SZARVAS KRISZTINA
Dramaturg: CSEH DÁVID
Díszlet-, jelmeztervező: BOZÓKI MARA
Koreográfus-rendező: KULCSÁR NOÉMI

Fotó: RUBI ANNA
Támogatók : NKA Nemzeti Kulturális Alap, Aulea Alapítvány,
Nemzeti Táncszínház

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2017

ELŐADÁS ÉS GONG MEDITÁCIÓ | HALMAI LÁSZLÓ

Téma: Férfi minőség, Női minőség

A két minőség mindenhol jelen van az univerzumban.
Azt gondoljuk, tudjuk, kik vagyunk férfiként vagy akár nőként, hogy tudjuk, mi a
dolgunk a világban.
A következő kérdésekre keresi a választ az előadás.
Mi az, hogy Női minőség?
Mi az, hogy Férfi minőség?
Mi ezeknek az energiáknak a természetes kapcsolódási lehetősége?
Milyen működési és alapdinamikai különbségek vannak közöttük?
Az előadás után vezetett gongmeditáció.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2017

JOHN SCOFIELD’S „COUNTRY FOR OLD MEN” Featuring VICENTE ARCHER, SULLIVAN FORTNER & BILL STEWART | GetCloser Jazz Fest 2017

John Scofield – Country For Old Men 


John Scofield a modern jazzgitározás meghatározó  alakja, aki új projektjét jellemző öniróniával a Country For Old Men címmel látta el. Ezzel utal arra, hogy hány évtizede van a pályán és arra, hogy az amerikai country zene híres számaiból állította össze műsorát. A hetvenes évek vége óta több mint negyven szóló albumot adott ki eredeti szerzeményeivel és feldolgozásaival, megkapta a Grammy-díjat is. Nagyon sokféle stílusban alkotott, de kemény, rockos gitárhangja és dallamainak gazdagsága felismerhetővé, sőt az egész világon népszerűvé tették,  Magyarországon is már több nagysikerű koncertet adott. Teljes természetességgel készített felvételeket bebop, blues, jazz-funk, Hammond-orgonás trió, akusztikus kamarajazz és nagyzenekari felállással. Évenként körülbelül kétszáz estéje foglalt, ugyanis ilyen sokat koncertezik szerte a világon.
Új projektjén régi álmát valósítja meg, amikor tiszteletteljesen feldolgozza Hank Williams, Patti Page, Shania Twain és mások számait, átteszi őket jazz felfogásba és improvizál rájuk. A kvartettben Sullivan Fortner, New Orleans-ból származó fiatal zongorista játszik, akinek pályája üstökös-szerű emelkedést mutat. 2015-ös szólólemezét az Impulse! adta ki. Szívesen hammondozik is, mert a zene felé először a gyerekkori templom orgonájának hangja indította el. A bőgős Vicente Archer a kétezres évek elején még lediplomázott üzleti szakon, de azóta egyfolytában bőgőzik, jelenleg Scofieldon kívül Robert Glasper és Nicholas Payton zenekaraiban, miután Wynton Marsalistól Terence Blanchardon át Stanley Jordanig már rengeteg hírességgel dolgozott. A Scofielddal régi barátságban lévő dobos, Bill Stewart nagyon keresett muzsikus, Pat Metheny, Joe Lovano, Charlie Haden, Joe Henderson, Michael Brecker, Kevin Hays, Chris Potter és Lee Konitz zenekaraiban játszott, saját együttesével a kilencvenes évek közepe óta ad ki lemezeket.

John Scofield – gitár

Sullivan Fortner – orgona, zongora

Vincente Archer – bőgő

Bill Stewart – dob

 

Hazai előzenekar:

In Line

Az In Line-t, a legsikeresebb magyar jazz-rock együttest 1989-ben alapította Vasvári Pál basszusgitáros és Csepregi Gyula szaxofonos. Több mint 15 lemezt adtak ki, a két állandó tag mellett a jazzélet legnevesebbjei játszottak velük. A zenekarban több fiatal zenész is országosan ismertté vált. Az In Line-nal szerepelt zenészek illusztris névsorában ott volt többek között Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Solti János, Borlai Gergő, Nagy János, Birta Miklós és Németh Ferenc. A zenekar a kilencvenes évektől felvételeket készített és koncertezett a híres amerikai vibrafonossal és marimbással, Dave Samuelsszel. 1999-ben jelent meg a Twin Lines Project című kiemelkedő CD, amelyen Samuels mellett Mike Stern, Alex Acuna és Russell Ferrante hallhatók. 2010-ben Dennis Chambers és Dean Brown vendégszereplésével koncerteztek. A magyar jazzélet nagy vesztesége volt, amikor – közel két évvel azután, hogy Csepregit elvitte a betegség – Vasvári Pál 2016 nyarán, 59 éves korában meghalt. Az In Line új inkarnációját fia, Vasvári Márton vezeti, aki 2009-ben csatlakozott a zenekarhoz. A régi tagok közül itt lesz Nagy János, sőt fia, a már több tehetségkutatón bizonyított gitáros is csatlakozott. Koncertprogramjukban új kompozíciók mellett felhangoznak az elmúlt 27 év legsikeresebb számai is.
Vasvári Márton – basszusgitár
Nagy János – zongora
Zsemlye Sándor – szaxofon
Szaniszló Richárd – vibrafon, Mallet Kat
Nagy Ábel – gitár
Mogyoró Kornél – percussion
Krecsmáry Zsolt – dob

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2017

A székely menyecske meg az ördög | Fabók Mancsi | BONBON MATINÉ

A BonBon Matiné 1998 óta áll a kulturált és színvonalas gyerekprodukciók szolgálatában.

Bonbon matinék a MOM Kulturális Központban is láthatóak lesznek! A BonBon Matiné célja elsősorban a zenei ismeretterjesztés. Megismerteti a gyerekekkel a klasszikus és könnyűzene varázsát, a különböző hangszereket, a klasszikus és kortárs kultúra értékeit, valamint a koncert- és színháztermek viselkedéskultúráját. Az interaktív műsorok a gyerekek közreműködésén alapszanak. A matiné négy éves kortól ajánlott.

A bérletben van könnyedebb klasszikus zene, kortárs zene, és színházi előadás is. A nyitó előadás Balogh Sándor új, szorakoztatóan könnyed mesejátéka a Ludas Matyi lesz. További előadások: a Melodika csoport hangszerismertető koncertje, Dobszay-Meskó Ilona hangszerismertető koncertje, A székely menyecske meg az ördög című előadása Fabók Mancsi tolmácsolásában.

 

Fabók Mancsi bár budapesti születésű, teljesen elsajátította az erdélyi bábszínházak nyelvi és formai világát. Olyannyira, hogy még a helybéliek sem mondják meg róla, nem odavalósi. De természetesen nem frappáns tájszólása miatt hívják folyamatosan produkcióit, hanem mert a gyerekközönség és a szakma egyaránt imádja és sokra tartja. Fabók Mariann a paraván mögött és előtt, a gyerekekkel és magával beszélgetve, kezével és lábával, jobbal és ballal játszik. Olyan csodálatosan, hogy akár három karaktert kelt életre egyszerre és persze mesél. Sőt, nem csak mesél, hanem moderál, diskurál, perlekedik a közönséggel, ahogy azt a legkomiszabb utcai bábosoktól eltanulta. Meséi sok néprajzi hagyományt elevenítenek meg, de a felszínt megkapargatva rögtön láthatóvá válnak mélyebb rétegei, amik alkalmassá teszik egy igazi, modern, a mai kor gyermekeinek szóló bábelőadásra. Tökéletes bábszínház kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2017

Richard Galliano – Ron Carter | GetCloser Jazz Fest 2017

A tangóharmonikának nincs még egy ennyire elkötelezett és elismert művésze, mint az olasz származású francia, Richard Galliano. Apja is ezen a hangszeren játszott, így kisgyerekként kezdte az ismerkedést vele. De az alapos összhangzattani tanulmányok segítették hozzá, hogy a jazzben is elfogadottá tegye, és a legnagyobb szólisták válasszák partnerüknek. 1973-ban Párizsba költözve Charles Aznavour és Juliette Gréco sanzonjainak és filmek betétdalainak megalkotásában közreműködött. Azóta a jazz legnagyobbjaival szerepelt: Chet Baker, Toots Thielemans és Philip Catherine, stb. Az argentin mester, Piazzola tanácsára a valse-musette és más tradicionális városi népzenék felé fordult, tovább gazdagítva zenei tárházát, ezután a sikerek egymást érték. Daniel Humair-rel és JeanFrançois Jenny-Clarke-kal trióban, alkalmilag pedig Jan Garbarek, Martial Solal, Gary Burton és a Brussels Jazz Orchestra voltak társai, majd Piazzola, később Nino Rota filmzene-szerző előtt is lemezzel tisztelgett. Kvartettje Gonzalo Rubalcabával, Charlie Hadennel és  Mino Cineluval tovább öregbítette hírét, egyik legújabb projektje pedig Vivaldi feldolgozásokra épül.
Kevesen képviselik Ron Carternél autentikusabban az egyetemes jazztörténetet, és aligha múlható felül, hogy összesen két és félezer lemezen hallhatjuk bőgőjátékát, melyet a májusban 80 éves művész az ötvenes évek óta rögzített. Minden bizonnyal teljes volna az a jazzlexikon, amelyet csak a partnereiből szerkesztenének meg. Nagyjából időrendben sorolva: Tommy Flanagan, Gil Evans, Lena Horne, Bill Evans, B.B. King, Dexter Gordon, Wes Montgomery, Bobby Timmons, Eric Dolphy, Cannonball Adderley, majd pedig 1963-tól öt éven át Miles Davis együttesének tagja, azóta pedig Archie Shepp, Herbie Hancock, Antonio Carlos Jobim és mások kedvenc bőgőse. Carter kezdettől fogva komoly imázsa a jazz világában tanáros megjelenésén túl abból is adódhat, hogy középiskolás korában klasszikus zenei pályára készült, csellistaként nagy tehetségnek tartották. Azonban klasszikus zenei szerződésekkel kapcsolatban akkoriban afro-amerikai származása miatt nem táplálhatott vérmes reményeket. A jazzmuzsikusok viszont nyitottan fogadták, ő pedig maradt a nagybőgőnél, amit addig csak kiegészítő kereseti forrásnak gondolt. „Megtalálni a jó hangokat, ennyi az egész” – ezt szokta mondani a riportereknek és tanítványainak. Fél évszázada pedig arra sem kell legyen gondja, hogy munkát keressen: több meghívást kap, mint amennyinek eleget tud tenni. 1972 óta saját szerzeményeit általa vezetett kisebb vagy nagyobb együttesekkel és kamarapartnerek társaságában is előadja.
Galliano és Carter 27 évvel ezelőtt hoztak létre először közös produkciót: Panamanhattan című, Párizsban rögzített duó-albumuk óriási siker lett, kifinomultságának, eleganciájának és választékosságának köszönhetően. Azóta nagyobb zenekarokkal is dolgoztak együtt, de a példátlanul sikeres duó most újra a New York-hoz és Párizshoz kötődő első lemezük repertoárjára alapozza műsora nagy részét.

Richard Galliano – tangóharmonika
Ron Carter – nagybőgő

 

Hazai előzenekar:

Vasvári String Trio

A  2001-ben Vasvári Pál által alapított String Trio az évtized sikeres magyar formációja volt, ilyen összeállítású együttesként Magyarországon úttörőnek számítanak. Első lemezük (Azur) magával ragadó és érzelmektől fűtött zeneanyagát Vasvári a Cote D’Azur-on komponálta, innen ered a cím. A MAHASZ összesítője alapján közel négyezer hordozót adtak el belőle, ezzel ez lett évtized legsikeresebb lemeze. Az alapító halála után fia, Vasvári Márton viszi tovább az együttest. A fiatal basszusgitáros édesapja mellett együtt dolgozhatott többek közt Dennis Chambersszel, Dean Brownnal, Andy Narrell-el, Paco Seryvel, Bernard Maselivel és Szakcsi Lakatos Bélával. Jelenleg Kőszegi Imre zenekarának is tagja. A gitáros Birta Miklós olyan muzsikusokkal dolgozott együtt, mint Mike Stern, Paco Sery, Mike Manieri, Eric Marienthal, Bill Evans, Gary Willis, Jeff Andrews és a Walk Away zenekar, jelenleg a Budapest Jazz Orchestra tagja. A Kodolányi János Főiskola Jazz-tanszakának művésztanára. Frankie Látó évekig élt Franciaországban, a legendás Didier Lockwood tanítványa volt. Mestere azóta is előszeretettel hívja vendégművésznek különböző produkcióiba, legutóbb a Mike Stern-Didier Lockwood Band vendégszólistája lehetett. Olyan nagyságokkal zenélhetett együtt, mint Steve Smith, Tom Kennedy, Dave Samuels vagy Sam Rivers. Itthon saját zenekarát vezeti és egyebek mellett az Eastwingnek is tagja.

Vasvári Márton – basszusgitár
Birta Miklós – gitár
Frankie Látó – hegedű


 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2017

Erik Truffaz Quartet – Doni Doni | GetCloser Jazz Fest 2017

Erik Truffaz Quartet – Doni Doni

Három év felkészülés után új felállással és új programmal, új energiákkal érkezik ismét Magyarországra kvartettje élén a svájci származású francia csodatrombitás, Erik Truffaz, aki három évtizede ontja a varázslatos, az igényesség és a közérthetőség értékeivel egyaránt felvértezett zenéit. Az alapító dobos helyét a kvartettben a fiatal New York-i Arthur Hnatek vette át, aki például a nagy feltűnést keltő Tigran Hamasyan–zenekarban volt korábban hallható. A basszusgitár szólamot Marcello Giuliani viszi, a billentyűs hangszereket 2012 óta a zenekarban Benoit Corboz kezeli. A jazz és az instrumentális pop határán rendíthetetlenül álló Truffaz ezúttal újabb világokat tett zenéjében magáévá, amikor meghívta a híres mali énekest, Rokia Traorét és a szintén mali származású népszerű francia hip-hop előadót, Oxmo Puccinót, aki már korábban is szerepelt vele együtt. A projekt címe (Lépésről lépésre) is Afrikára utal, a pszichedelikus, az elektronikus és az ősi természeti hagyomány vadonatúj és minden eddiginél hatásosabb ötvözetét jelenti. Az új Erik Truffaz Quartetben nincs elsőbbséget élvező kulturális hagyomány, éppen olyan, mint az állandóan perzsgésben lévő Ségou városa Maliban, ötletek, és benyomások, mesemondók és kézművesek, menekültek és kalandvágyók találkozóhelye és piactere.
Erik Truffaz – trombita
Benoit Corboz – billentyűs hangszerek
Marcello Giuliani – basszusgitár
Arthur Hnatek – dob

 

Hazai előzenekar:

Kárpáti Dódi Priváti Projekt

Kárpáti Dódi a Quimby zenekar trombitásaként és trollhangú énekeseként szélesebb közönség előtt is ismert, miközben igazi polihisztor: képzőművész és tanár. „A trombitálást is többnyire festői módon közelítem meg. Néha úgy érzem, semmi másra nincs időm, mint a gyakorlásra, és mikor képzőművészetet tanítok, akkor a zenéléskor szerzett tapasztalatokat is használom.” – nyilatkozta a Magyar Narancsnak. Az elektronikus improvizált zene különleges színét Kárpáti Dódi énekbeszéde adja, éteri hangulatának zálogát pedig Szaniszló Richard pszichedelikus hatású hangszerei, a Mallet Kat és vibrafonon jelentik.
Kárpáti gyerekkori barátja, Vasvári Pál 2015-ben csatlakozott a formációhoz, és ő hívta meg Kőszegi Imrét is. A Tak-tak című új lemez zenéjét Vasvári Márton szerezte Kárpáti régebbi témáira, számaira alapozva. Márton apja mellett először szintetizátoron játszott, majd átvette az ő szerepét is basszusgitáron. Vasvári Márton így írta le a kvartett működését: „Mintha Dódi egy szőnyegen állna, mi pedig ahányan vagyunk, annyifelé próbáljuk azt kirángatni alóla. Amikor elveszíti a biztonságérzetét, szenzációs dolgok történnek. A műsoridő 80, ha nem 90 százaléka teljes improvizáció, egymás gondolatait visszük tovább.”

Kárpáti Dódi – trombita, ének
Szaniszló Richárd – vibrafon, Mallet Kat
Vasvári Márton – basszusgitár, elektronika
Kőszegi Imre – dob

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2017

Hangutazás és Hangfürdő Mihály Puskás Brigittával és Bársony Bálinttal

“A látható világ káprázat és illúzió. Az egyetlen valóság a láthatatlan lélek. A világ a lélek álma.”

A hangutazás és hangfürdő során tibeti, nepáli hangtálakkal és egzotikus keleti hangszerekkel zenél Nektek Bársony Bálint és Mihály Puskás Brigitta. Az általunk létrehozott rezgésben, energiatérben beindulnak a test és lélek természetes, öngyógyító mechanizmusai. Ezek segítenek harmonizálni az energiarendszeredet. Segítségükkel könnyen gyógyíthatod lelki és testi sérüléseidet, elengedheted félelmeidet, szorongásaidat.

Gyere sportos, kényelmes öltözékben és hozz magaddal jógamatracot, párnát, takarót, hogy minél ellazultabb állapotban élvezhesd a hetven perces hangutazást. A későn érkezőket nem áll módunkban beengedni!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2017

BARTÓK 135

 

A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége – születésének 135., halálának 70. évfordulója kapcsán – nagyszabású programsorozattal kívánja népszerűsíteni Bartók Béla, zeneszerzőt, zongoraművészt, népzenekutatót életpályájának és műveinek az ifjúság tágabb körben való megismertetésével.

A három sorozat – vetélkedő, képzőművészeti pályázat, „Bartók Maraton” – záróeseményeként kerül megrendezésre a vetélkedő döntője; a képzőművészeti pályázat díjazottjainak műveiből rendezett kiállítás és a hangverseny.

A koncert keresztmetszetet ad a zeneiskolai oktatásban használt Bartók művekből és átiratokból. A szólisták mellett többek között színpadra lépnek a Solti György Zeneiskola Vonószenekara és Kórusa, a Weiner Leó Zeneiskola Fúvószenekara, a Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara, valamint a Békéscsabai Hétpróbás Néptánciskola táncosai is.

 

Műsor:

 

Bartók: „Gyermekeknek”-ből

Megöltek egy legényt

Nem messze van ide Hargita

Tíz liter ó bennem van

Bartók: Táncszvit I., V. tétel

Weiner Leó Fúvós Kamarazenekar

Hangszerelte és vezényel: Sztán István

 

 

Bartók: Régi keserves

Orsót pörget Tónika

Vácz Kamilla – ének

a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola tanulója

Tanára: Avar Judit

Zongorán kísér: Németh Csaba

 

 

Bartók: Három csíkmegyei népdal

György Tomaj – klarinét

a Keszthelyi Festetics György Zenei AMI tanulója

tanára: Bodnár Sándor

Zongorán kísér: Farkas Berta

 

 

Bartók: Andante

Van de Munt Nastasha – hegedű

a Budapesti Tóth Aladár Zeneiskola tanulója

Tanára: Ácsné Szily Éva

Zongorán kísér: Van de Munt Alfredo

 

 

Bartók: Madár dal

Elment a madárka

Senkim a világon

Leánykérő

Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara

Vezényelnek: Őri Csilla és Dr.Uhereczky Eszter

 

 

Somogyi dallamok Bartók Béla gyűjtéseiből

Balaton Botond – népi furulya

az Óbudai Népzenei Iskola tanulója

Tanára: Juhász Zoltán

 

 

Bartók: Szonatina

Rőmer Dávid – zongora

a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola tanulója

Tanára: Kovács László

 

 

Bartók: Gyermekeknek – válogatás a 2.kötet darabjaiból

előadják a Békéscsabai Hétpróbás Néptánciskola tanulói

koreográfia: Mlinár Pál

felkészítő tanárok: Mlinár Zsuzsa és Mlinár Péter

zongorán kísér: Bellus Ferenc, a Békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium és AMI növendéke

Tanára: Zsigmond Zoltán

 

 

Bartók: I. Rapszódia I. tétel

Dolfin Balázs – cselló

a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója

tanára: Mező László

zongorán kísér: Homor Zsuzsanna

 

 

Bartók: Román népi táncok

Solti György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola Vonószenekara,

vezényel: Bolla Milán

 

 

Bartók: Bolyongás

Este a székelyeknél

Solti György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola Leánykara és Vonószenekara,

vezényel: Bolla Milán, kórusvezető: Zulauf Emese

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2017

LYUKASÓRA KLUB | INTERAKTÍV IRODALMI EST

Mi az a Lyukasóra? Költőkből, színészekből, irodalmárokból álló összeszokott baráti társaság tagjai kalauzolják egymást és a nézőket a költészet izgalmas világába. Lazítunk, sztorizunk, játszunk és szabadon választott versekkel próbáljuk meg beugratni egymást. Vidám és bánatos anekdoták, no meg remek versek elevenednek meg a pódiumon. Játszótárs a közönség is, hiszen itt, aki mer (és tud), az nyer!

 

További információ:

facebook.com/lyukasoraklub – online klub

MOM Kulturális Központ – élő előadás.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2017

Tuck and Patti

Tuck & Patti 1988-as „Tears of Joy” című első lemeze óta mostanáig tíz CD-t, valamint két szólógitár CD-t adott ki.
A népszerű duó az elmúlt évtizedekben többször körbeutazta Európát, és játszottak valamennyi jelentősebb jazz fesztiválon. A  North Sea Jazz Festival, az Umbria Jazz, a Montreux Jazz, a Jazz at Lugano, a Pori Jazz, valamint a Verbier Music Festival színpada mellett, nagy sikereket aratnak norvégiai, franciaországi, németországi, finnországi, ausztriai, spanyolországi, belgiumi, oroszországi és törökországi fesztiválokon és koncerteken. Önálló koncert- és klubfellépéseik mellett olyan művészekkel közösen is játszottak, mint Miles Davis, Chick Corea, Donovan, Art Ensemble of Chicago, Herbie Hancock, Diana Krall, George Benson és Simply Red.

Tuck & Patti semmilyen kategóriába nem sorolható be. A duó világszerte ismert páratlan virtuozitásáról, melyet a szeretet, a remény és a hála lelkületét hangsúlyozó, életre szóló együttműködésük szolgálatába állítottak. Interpretációikra, melyekhez sokféle forrásból merítenek alapanyagot – Patti Catchart’s saját szerzeményeit is beleértve -, hosszú karriert sikerült felépíteniük, amely több mint 25 évnyi közös éneklés és zenélés után is fejlődőképes. Zsúfolt európai turnéik mellett műhelyfoglalkozásokat és mesterkurzusokat is tartanak. Mindketten elkötelezettek a tanítás ügye és az ifjú zenészek felnövekvő generációjának oktatása iránt, a zenészek és kritikusok körében pedig régóta az improvizatív duók mérvadó mintájának tekintik őket.

A méltán elismert amerikai formáció magával ragadó előadása 11 év után lesz látható és hallható Budapesten a MOM Kulturális Központban, március 28-án. Előttük az egyszálgitáros Hangácsi Márton nyitja meg az estét.

Tuck And Patti
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2017

Semmi Konferencia | Kiscsillag | Lemezbemutató koncert

A Kiscsillag, az ország legnépszerűbb art-rock zenekara idén újszerű, színházi elemeket, látványt felvonultató – a zenekar vezetője, Lovasi András meghatározása szerint ’koncertszínház’ – irányba indult el. Az Erkel Színházban debütált darab címe Semmi Konferencia.

Az előadáson a Kiscsillag szolgáltatja a zenét, mellettük pedig olyan vendégelőadók lépnek fel, mint Péterfy Bori, Falusi Mariann, Pásztor Anna (Anna and the Barbies)/Németh Juci, Varga Livius (Quimby), Likó Marcell (Vad Fruttik), Busa Pista (Irie Maffia). A vendégek olyan új dalok előadásával színesítik az előadást, amik a jövő év elején megjelenő, legújabb Kiscsillag kiadványon lesznek majd hallhatók.

“Mikor dalokat írok, mindig képeket, alakokat látok sürgölődni a dalok körül, de ezeket csak én látom. Amikor az “Idáig tudom a történetet” sorozat elkezdődött 2011-ben, az volt a cél, hogy legyen egy olyan dramaturgiai szál, amire felfűzhetjük az esteken elhangzó dalokat, hogy más is lássa, egy sztori fénytörésében hogyan csilloghatnak. A Semmi Konferencia ennek a történetnek a folytatása, de egy régi terv megvalósulása is, hiszen a történet alap sztorija kb. 10 éve megvan a fejemben, sőt anno dalok is készültek hozzá (Menetszél, Tűkön táncol). A megvalósításban nagy szerepet vállalt a feleségem, Földes Eszter, aki a darab egyik szerzője és rendezője is lett egyben. Fontos mérföldkőnek gondoljuk ezt a Kiscsillag zenekar életében, nagyon izgalmas próbafolyamaton vagyunk túl, reméljük, legalább annyi örömet okozunk vele a közönségnek, mint amennyit nekünk eddig adott.” /Lovasi András/

A Semmi Konferencia előadás dalait tartalmazó CD március 7-től kapható a MOL- töltőállomásokon.

https://www.youtube.com/watch?v=TUAlGZXz_ls

 

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2017

Sárik Péter Trió X Beethoven

A Sárik Péter Trió új műsorában Beethoven műveit dolgozta át a saját stílusára. A koncerten a Mester szimfóniáinak és zongoraszonátáinak részletei hangzanak el. Beethoven dallamai és harmóniái keverednek a jazz és a popzene ritmusaival. A műsor nagy része természetesen improvizáció, a Trió megidézi azt a kort, amikor még a klasszikus zenészek is rögtönöztek. A Sárik Péter Trió koncertjein a közönség aktív részese az előadásnak, a zenekar minden koncerten előadja az Örömódát a hallgatók segítségével.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2017

BABAKONCERT

A gyermekek zenei fejlesztése nemcsak zenei tehetségük kibontakoztatását szolgálja, hanem a két agyfélteke harmonikus fejlődését is, ami által érzékennyé, kreatívvá, kitartóvá, fegyelmezetté, intelligensebbekké válnak, befogadóbbak lesznek az őket ért hatásokkal szemben.

Napjainkban egyre több kutatás foglalkozik gyermekeink korai zenei fejlesztésének hatásával. A magzat minden pillanatát áthatja édesanyja szívverésének lüktetése, járásának ritmusa. A gyermekek születésük után felismerik a még az anyaméhben hallott dallamokat, melyek megnyugtatják őket. A zenének, az éneklésnek, a ritmusnak meghatározó szerepe van a gyermekek személyiségfejlődésében. Az első életévekben történő zenei fejlesztés elősegíti a későbbi szabad zenei önkifejezést. Azok a gyermekek, akik szinte születésüktől kezdődően kapcsolatban állnak a zenével, más tevékenységekben is sikeresebbek lesznek, mint azok a társaik, akiket kevés zene vett körül.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2017

Egészségesen a Hegyvidéken – Hegyvidéki szabadegyetem

Prevenciós egészségügyi előadások az „Egészségesen a Hegyvidéken” program keretén belül. Az előadások témái minden évben a Szabadegyetemen részt vevők javaslatai alapján kerülnek kiválasztásra. A szakterületükön ismert és elismert előadókat szakmai együttműködő partnerek biztosítják (Budai Egészségközpont, Országos Gerincgyógyászati Központ, kerületi háziorvosok, János Kórház stb.).

Téma: Izgalmas kérdések a cukorbetegségről

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2017

Pisztráng | Fitos Dezső Társulat | Budapest Táncfesztivál | NTSz

“Az élet itt piaczi zajtól mentes,
A fában nyelvet, könyvet a patakban,
A kőben szót, s mindenben jót talál.”

Shakespeare

 

Ilyen helyen él a pisztráng, mely legendás erőfeszítéssel, az árral szemben úszva visszatér a tiszta forráshoz, a tradicionális ívó helyre, ahol ő is meglátta a napvilágot! A természet mindenki számára rejteget gazdag kincstárában gyöngyöket, de kéretlenül nem nyújtja, magunknak kell azokat fáradságos úton felkeresnünk.

A Fitos Dezső Társulat hitvallása kezdetektől fogva ez: a tiszta forráshoz visszatérve kortárs módon interpretálni néphagyományunk egyik legszínesebb és leggazdagabb tárházát, az autentikus néptáncot.
Erre tesz kísérletet a legújabb, különleges táncszínházi produkciónk a Pisztráng.

Zeneszerző: Lakatos Róbert

Zenei közreműködő: Bazseva zenekar

Dramaturg: Kocsis Rozi

 

Koreográfus-rendező: Fitos Dezső

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2017

Sikeres változás tudatosan, avagy miben segíthet a pszichológus | Dr. Lisznyai Sándor klinikai és tanácsadó szakpszichológus, egyetemi adjunktus előadása

Az előadás során betekintést nyerhető a pszichológiai segítségnyújtás alapfogalmaiba, a pszichológiai tanácsadás és pszichoterápia mindennapjaiba. Esettörténeteken keresztül bemutatásra kerülnek a “terápia” kritikus pontjai, a különbségek a médiában és a népszerű irodalomban megjelenő terápia és a valóság között.

Az előadás kitér a krízis és a változás fogalmaira. Bemutatjuk a sikeres változás lehetőségeit: hogyan változhatunk egyedül, segítség nélkül, pszichológussal, vagy hogyan vagyunk képesek változni “ellenszélben”, negatív hatások ellenére is.

Az előadás végén felfestésre kerül egy víziót a pszichológia, a pszichológus-kliens kapcsolat jövőjéről: a technológiai és társadalmi változások hogyan alakítják át az identitás, az intimitás és a személyes segítségnyújtás fogalmát.

Dr. Lisznyai Sándor klinikai és tanácsadó szakpszichológus, egyetemi adjunktus előadását a sikeres változás lehetőségeiről.

Kapunyitás: 18.15-kor

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2017

2_elle_y / mint(H)a | Coincidance Táncszínház | NTSZ

2_elle_y

 

“Vállalom, hogy nem tettem hozzá döntő fontosságban az élet dolgaihoz.

Talán.

S éppen ezért, amit magam számára reálisnak gondolok, azzal kihívhatom-e a sorsot olykor-olykor?

Talán.

Hogy legyen hát? – Ezt kérdezem. Mikor törjem meg a csendet?

Talán most.

Ezek a kételyek, a sok kételkedés magunkban.

A borzalmak, amiket estéről estére lemosunk magunkról. Ha szerencsénk van.

Csak azt tudom felhozni példának, amit láttam s hallottam.

S azt tudom megfoghatóbbá tenni, amit megélek, mert bennem van.

S talán azért lógok ki a sorból, mert nem állok be oda.”

 

Az előadás időtartama 35 perc.

 

Előadják: Albert Réka, Csibi László, Gyulai Júlia, Kulin Virág, Szarvas Krisztina, Ungi Krisztián valamint Bencze Judit, Béres Fanni, Joó Gyöngyvér, Szilágyi Violetta, Szombati Tamás, Vidermanova Laura,

Dramaturg: Hegedűs Sándor

Jelmez: Székács Zsófia

Koreográfus: Szarvas Krisztina

 

 

mint(H)a

 

Az álérzelmek, a nem tudatosan felvett hamis viselkedésminták, a hiánypótláson alapuló kapcsolatok olyan problémák, amelyek az embereket távol tartják valódi értékek felfedezésétől és valódi életük megélésétől. Felnövünk, fejlődünk, megöregszünk egy olyan világban, amiben megtanuljuk, valamilyennek lennünk kell ahhoz, hogy boldoguljunk. Valamilyennek lennünk kell ahhoz, hogy elérjünk eredményeket, vagy ahhoz, hogy szeressenek minket. Elképzelni sem tudjuk, hogy milyen lehet az a világ, ahol csak simán olyanok lehetünk, amilyenek valójában vagyunk. Csak simán. Önmagunkban. Ha nem kezdtünk volna szüntelen a múltba vagy épp a jövőbe menekülni azért, hogy ne kelljen jelen lenni. Minták, amelyek gondosan távol tartanak minket attól a legbelső létélménytől, amelyben csak simán, harmonikusan létezhetünk.

Ravel Boleroja önmagában is egy szertartás, egy metamorfózis, egy végső stádiumban való erőgyűjtés egy magasabb szintre való átlépéshez. A Bolero olyan, mint egy haláltusa. Valami, ami az elején még van, a végére el kell, hogy múljon, meg kell, hogy szűnjön. A minták el kell, hogy törjenek.

 

Az előadás időtartama 20 perc.

 

Előadják: Kodak Adrienn, Gyulai Júlia Székács Zsófia, Csibi László, Péter Szabó Richárd, Potornai Norbert,  Dervalics Dóra, Nové Valéria, Scheirich Gerda

Zene: Maurice Ravel – Bolero

Dramaturg: Hegedűs Sándor

Jelmez: Székács Zsófia

Koreográfus: Gyulai Júlia

Fotó: Járdány Bence, grafika: Potornai Norbert

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2017

Gyönyörök kertje… | BRACH-BALOGH ISTVÁN

Brach-Balogh István tulipán-festmény sorozata szemet gyönyörködtető „virágzó tavaszi kertekbe” enged betekintést.

A tavasz a tulipán virágzás ideje, melyben a tavasz a szerelem, s a tulipán a Nő. Ezek a virágzó kertek, a nő, a szerelem vagy éppen a szerelem hiánya ihlette festmények. A csodálat, a szépség, a sokszínűség, a részletekben rejlő finom érzékiség, az ezek iránti vágyódás bújik meg e képekben.

Mindez – ösztönösen -, egy olyan képi világban tárul elénk, amely a tavaszt és a tünékeny szépséget ünneplő japán kultúra világát idézi (hanami, nihonga, ukijo-e).

 

Bővebb információ:  istvanbb@yahoo.co.uk

https://brachbalogh.wixsite.com/fineart

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017

Visz a víz | AKIMER

Az AKIMER néven induló fomrációt Vasicsek Öcsi János énekes hozta létre. A zenekar olyan elismert zenészekből áll, mint Vastag Gábor, Gyenge Lajos, Szabó Károly és Szkladányi András, akik ebben a különleges felállásban először zenélnek együtt. Hozzájuk csatlakozott a legendás Tátrai Tibor, aki nem csak szólistaként, hanem zeneszerzőként is közreműködik a lemezen, illetve Micheller Myrtill jazzénekesnő.

Meghívott vendég: Sipeki Zoltán, gitáros. Az együttest az Óbudai Danubia Kamarazenekara egészíti ki 13 fúvós, és vonós zenésszel.

A dalok meghatározó stílusa a rock, az anyag mégis igen változatos a slágeres lírai daltól a gospel-en át a rock&roll-ig.

A Hajdú László rendező által színpadra állított produkcióban műfajteremtő módon a zenei anyaghoz kapcsolódva dramatizált „rockjátékot”  mutatnak be színészek .

A zenészek személye, a muzsika nagyzenekari megszólalásban önmagában csemege az igényes zenét kedvelőknek, a különleges színházi produkcióval kiegészítve pedig a közönség egyedi élménnyel lesz gazdagabb.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017

Eszter-lánc zenekar születésnap

Az Eszter-lánc mesezenekar 5. születésnapja

“A zenekaroknak is van születésnapja? És szülinapi bulija? Hát persze! Ünnepeljétek velünk az Eszter-lánc mesezenekar 5. születésnapját! Vendégek különleges hangszerekkel, új és régi dalok, öröm, móka, szülinap!”

 

A zenekar:
Kárász Eszter- ének, ukulele, tilinkó
Becze Gábor – nagybőgő
Clemente Gabor – ütőhangszerek
Csurkulya József – cimbalom
Molnár György – gitár, banjo, ének
Nemes Janó – szaxofon, fuvola, basszusklarinét
Veér Csongor – hegedű
Wagner-Puskás Péter – harmonika

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017

GIGI | TAVASZI KONCERT

 

Radics Gigit 18 éves kora előtt számos rangos magyar zenei díjra jelölték (Fonogram, Comet, Bravo Otto), melyekez többször el is nyert. Számos nemzetközi koncert és fesztivál fellépője.

2012-ben Quincy Jones meghívására a híres Montreux-i Jazz Fesztiválon, 2013-ban az olasz Auditorium di Milano hangversenytermében, 2015- ben a Bécsi Állami Operaházban lépett fel.

Meghívott előadó volt Genfben a Világgazdasági Fórumon, illetve 2015 októberében New York-i Carnegie Hall-ban.
2015-ben az “István a király” rockoperában Réka szerepét énekelte
 Április 2-án a MOM Kulturális Központban egész estés koncertet ad. A koncert vendége Caramel lesz.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017

Közelebb a tánchoz | KET | NTSZ

A Nemzeti Táncszínház és a Közép-Európa Táncszínház közös programjával ezúttal az általános iskolás felső tagozatos osztályait invitálja egy komplex táncismereti napra a MOM Kulturális Központba. A Közép-Európa Táncszínház: Ki vagy te, kortárs tánc? című délelőtti előadásának keretében, a gyerekek különleges színházi térben vehetnek részt egy olyan szórakoztató táncismereti órán, ahol a kortárs tánc műfajával aktív formában ismerkedhetnek meg.

 

Közép-Európa Táncszínház: Ki vagy te, kortárs tánc?

Együttgondolkodás táncról, művészetről, „kortársságról”. Új formai kísérlet, amelyben a kortárs tánc története, illetve esztétikája és kommunikációs szótára is vizsgálat alá kerül. Az előadásban részletek láthatók a Közép-Európa Táncszínház emblematikus előadásaiból -Horda, Tiszta föld, Tánc-Tér-Képek, Vándornaplók -, amelyeket narratív táncismereti részek kötnek össze. A társulat tagjai a sokéves oktatói tapasztalataikat és a színházi nevelési programok során szerzett tudásukat is felhasználták az előadás létrehozásakor. Meglepő, szórakoztatóan intellektuális táncszínházi beavató előadás.

 

Előadók / Performed by

Jakab Zsanett, Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Wéninger Dalma, Ivanov Gábor, Kovács Péter, Kun Attila, Mádi László, Füzesi Csongor

Fény / Lighting: Fogarasi Zoltán

Asszisztens / Assistant: Fodor Katalin

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017

Szegény Dzsoni és Arnika | Győri Balett | NTSz

Dzsoni egy szabad ember, „nincsen neki semmije, vándorol a világban, és fütyörészik”, senkihez és sehová sem kötődik. Mikor Szegény Dzsoni a Százarcú Boszorka elől menekülve lábát töri, Árnika királykisasszony rátalál, és a palotába viszi, hogy ott ápolja a fiút. S mint egy jó mesében, egymásba szeretnek, azonban – ahogy az az igazán jó mesékben lenni szokott – szerelmük beteljesülése elé számtalan akadály gördül.
A Kossuth-díjas Lázár Ervin csodás fordulatokban gazdag művét Lakatos János nívódíjas koreográfus formálja táncjátékká az író születésének 80., valamint halálának 10. évfordulóján.
Az előadást 8 éves kortól ajánljuk!

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.
Koreográfus | Lakatos János
Asszisztens | Kara Zsuzsanna
Dramaturg | Csepi Alexandra
Jelmez, díszlet | Győri Gabriella
Zene | zenei montázs
Művészeti vezető | Velekei László Harangozódíjas
Igazgató | Kiss János Kossuth-díjas, Érdemes művész

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017

Szegény Dzsoni és Arnika | Győri Balett | NTSz

Dzsoni egy szabad ember, „nincsen neki semmije, vándorol a világban, és fütyörészik”, senkihez és sehová sem kötődik. Mikor Szegény Dzsoni a Százarcú Boszorka elől menekülve lábát töri, Árnika királykisasszony rátalál, és a palotába viszi, hogy ott ápolja a fiút. S mint egy jó mesében, egymásba szeretnek, azonban – ahogy az az igazán jó mesékben lenni szokott – szerelmük beteljesülése elé számtalan akadály gördül.
A Kossuth-díjas Lázár Ervin csodás fordulatokban gazdag művét Lakatos János nívódíjas koreográfus formálja táncjátékká az író születésének 80., valamint halálának 10. évfordulóján.
Az előadást 8 éves kortól ajánljuk!

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.
Koreográfus | Lakatos János
Asszisztens | Kara Zsuzsanna
Dramaturg | Csepi Alexandra
Jelmez, díszlet | Győri Gabriella
Zene | zenei montázs
Művészeti vezető | Velekei László Harangozódíjas
Igazgató | Kiss János Kossuth-díjas, Érdemes művész

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017

Párhuzamok kereszteződése

Téma: Bálint Endre és Vas István

Párbeszédes előadásaink a 19-20. századi magyar irodalom- és művészettörténet olyan életműveit hasonlítják össze, amelyeknek alkotói nemcsak kortársai egymásnak, hanem munkásságuk szinte kiegészíti és értelmezi is a másikét. Szavak és képek. Képek és szavak.

Előadók: Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, az MTA főmunkatársa és Bellák Gábor művészettörténész, a Nemzeti Galéria gyűjteményvezetője.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017

Szegény Dzsoni és Arnika | Győri Balett | NTSz

Dzsoni egy szabad ember, „nincsen neki semmije, vándorol a világban, és fütyörészik”, senkihez és sehová sem kötődik. Mikor Szegény Dzsoni a Százarcú Boszorka elől menekülve lábát töri, Árnika királykisasszony rátalál, és a palotába viszi, hogy ott ápolja a fiút. S mint egy jó mesében, egymásba szeretnek, azonban – ahogy az az igazán jó mesékben lenni szokott – szerelmük beteljesülése elé számtalan akadály gördül.
A Kossuth-díjas Lázár Ervin csodás fordulatokban gazdag művét Lakatos János nívódíjas koreográfus formálja táncjátékká az író születésének 80., valamint halálának 10. évfordulóján.
Az előadást 8 éves kortól ajánljuk!

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.
Koreográfus | Lakatos János
Asszisztens | Kara Zsuzsanna
Dramaturg | Csepi Alexandra
Jelmez, díszlet | Győri Gabriella
Zene | zenei montázs
Művészeti vezető | Velekei László Harangozódíjas
Igazgató | Kiss János Kossuth-díjas, Érdemes művész

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017

MAGYAR FLÓDNI | ZENÉS TÖRTÉNELEM- ÉS IRODALOMÓRA | KOVÁTS KRISZTA ÉS NYÁRY KRISZTIÁN ELŐADÁSA

Kováts Kriszta színésznő, énekes, és Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész – az Így szerettek ők, Igazi hősök, Merész magyarok című kötetek szerzője – írókat, költőket, zeneszerzőket, és hősöket idéznek meg dalban és prózában. Olyan művészeket, akikre méltán vagyunk, és lehetünk büszkék.

A diákok számára azért különleges élmény az előadás, mert az elhangzott történetek, kordokumentumok, és visszaemlékezések többnyire nem szerepelnek a tankönyvekben, így mindenképp olyan ismeretre tesznek szert az adott korszakról, amelyek gazdagítják tudásukat, szélesítik látásmódjukat, és felkelthetik érdeklődésüket az idézett művészek munkássága iránt.

A Magyar kultúra meghatározó íróiról, költőiről beszélünk, mint pl. Molnár Ferenc, Karinthy Frigyes, Örkény István, Szerb Antal, Radnóti Miklós, akik mindnyájan magyarok voltak, de zsidó származásuk miatt többek sorsa tragikus véget ért.

A pesti vicc is a kultúránk része, ahogy az operettek (Csárdáskirálynő), a kuplék (Weisz Adél), a bárzenék és dalok (Seress Rezső), vagy a kabarék (Alfonzó), amely műfajok a legszomorúbb és legdrámaibb korszakban is jelen voltak, így a műsorban is fel-felvillannak.

A zsidó és magyar kultúra úgy olvad össze a műsorban, mint a flódni rétegei az ember nyelvén – elválaszthatatlanul.

A műsorról, annak irodalmi és történelmi vonatkozásairól a diákok közös beszélgetésen is részt vehetnek az előadás után a fellépő művészekkel.

Az előadás színpadra állítója a Hegyvidéki Önkormányzat, a MOM Kulturális Központ és az NKA támogatásával a Zsidó Művészeti Napok szervezője, a Kultúr Produkciós Iroda Nonprofit Kft.

A Magyar Flódni ősbemutatója a Zsidó Művészeti Napokon volt, 2016. június 4-én. 
 
A Zsidó Művészeti Napok (ZSIMÜ) 2017-ben, május 6 – május 14. között kerül megrendezésre Budapesten. A rendezvénysorozat a zsidó kultúrát nemcsak mint egyedi és unikális örökséget, hanem mint a magyar, az európai és a világkultúra élő, szerves részét hivatott bemutatni, magas színvonalú művészeti produkciók által. 

MAGYAR FLÓDNI – Kóstoltad már?

Dalszerzők: Schneider Zoltán, Wolf Péter

Szöveg: Fábri Péter, Örkény István, Radnóti Miklós

Asszisztens: Mudráninecz Éva
Grafika: Kováts Kristóf

Film: Weininger Gabriella

Világítás: Mudráninecz János

Látvány: Ruttka Andrea

Szerkesztő-rendező: Kováts Kriszta

Fotó: Vajda Tamás

 

kultprodiroda_logonka_logo_2012_rgb_kicsi-20140424160750 hv-onk-logo

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017

NYUGDÍJAS KLUB

A kéthetente jelentkező program tartalmas kikapcsolódást kínál a Hegyvidéken élő nyugdíjasok számára.

Bővebb információ: 06-1-319 9854

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017

TátraiTrend!

Tátrai Tibor megfogalmazásában a Trend „kellemes, érthető és szerethető élőzene”. A két gitárost, Tátrai Tibort, “Tibuszt” és Pintér Tibort Glaser Péter bőgőn, Czibere József pedig ütőhangszereken kíséri. A zenekar kizárólag saját dalait játssza, leginkább smooth jazz és rhythm and blues stílusban – igazi örömzene ez.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017

BELVÁROSI BETYÁROK | AKUSZTIKUS KONCERT | GYEREKMOM

A játékos, irodalmi ihletésű dalszövegekre írt dalok átkalauzolják a gyerekeket különböző népek zenéin és olyan alapműfajokon, mint a magyar népzene, a bluegrass, a country vagy a reagge.

Dalaik legnagyobb varázsa, hogy egyszerre több irányba is működnek – a kicsiknek szóló, rengeteg humorral, nyelvi leleménnyel megírt szövegek olyan rejtett tartalmat is hordoznak, amelyek a felnőtt közönséget is megszólítják.

 

A zenekar tagjai:

Váray László B. – ének, gitár, guitalele, mandolin, doromb

Valastyán Tamás – ütőhangszerek, cajon, ének

A program után kézműves foglalkozás.

A kézműves foglalkozáson való részvétel díjtalan.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017

NÁSZTÁNC | Magyar Állami Népi Együttes

„Ha ki kéne választanom azt az előadást, amelyik legjobban jellemző az ezredforduló évtizedeinek magyar színpadi néptáncművészetére, a Násztánc az esélyesek között lenne.” 

(Kutszegi Csaba, Tánckritika.hu)

 

Mű a romlás és rombolás ellen, minden visszahúzó erő ellen, az ifjúságért.

Az előadás Nagy László Menyegző című versére támaszkodva mutatja be az esküvői szertartás utáni eseményeket, a lakodalmi forgatagot, illetve az immár párrá forrott két fiatalt. Ám az ifjú pár olyan lakodalom részesévé válik, amely nem a szent és nagy hagyománynak, az élet újrakezdésének a folyamatába illeszkedik, hanem annak látványos és drasztikus ellentéte. Az esküvő, a szent ünnep itt a tánc forgatagában önmaga ellentétébe csap át: rossz erkölcseink gyorsan megmutatkoznak, az életek sorra aláhullnak. Ezen csak a szoborrá dermedt fenséges nászpár szimbóluma és közös, tiszta duettje segíthet.

 

Közreműködnek: a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara,

meghívott zenész: Bősze Tamás

Menyasszony: Németh Eszter
Vőlegény: Farkas Máté
Örömanya: Herczku Ágnes
Vőfély: Hetényi Milán
Zeneszerzők: Borbély Mihály, Sipos Mihály
Koreográfusok: Bakó Tamás, Farkas Zoltán „Batyu”
Jelmeztervezők: Tóth Ildikó
Németh Anikó (az örömanya ruhája)
Díszlettervező:  Molnár Zsuzsa
Dramaturg: Oláh-Fenyvesi Judit
Rendező-koreográfus: Farkas Zoltán „Batyu”
A bemutató a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósult meg.
Zenekarvezető: Radics Ferenc
Tánckarvezető: Kökény Richárd
Tánckari asszisztensek: Borbély Beatrix, Jávor Katalin, Ágfalvi György
Művészeti vezető: Pál István Szalonna
Együttesvezető: Mihályi Gábor

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017

NÁSZTÁNC | Magyar Állami Népi Együttes

„Ha ki kéne választanom azt az előadást, amelyik legjobban jellemző az ezredforduló évtizedeinek magyar színpadi néptáncművészetére, a Násztánc az esélyesek között lenne.” 

(Kutszegi Csaba, Tánckritika.hu)

 

Mű a romlás és rombolás ellen, minden visszahúzó erő ellen, az ifjúságért.

Az előadás Nagy László Menyegző című versére támaszkodva mutatja be az esküvői szertartás utáni eseményeket, a lakodalmi forgatagot, illetve az immár párrá forrott két fiatalt. Ám az ifjú pár olyan lakodalom részesévé válik, amely nem a szent és nagy hagyománynak, az élet újrakezdésének a folyamatába illeszkedik, hanem annak látványos és drasztikus ellentéte. Az esküvő, a szent ünnep itt a tánc forgatagában önmaga ellentétébe csap át: rossz erkölcseink gyorsan megmutatkoznak, az életek sorra aláhullnak. Ezen csak a szoborrá dermedt fenséges nászpár szimbóluma és közös, tiszta duettje segíthet.

 

Közreműködnek: a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara,

meghívott zenész: Bősze Tamás

Menyasszony: Németh Eszter
Vőlegény: Farkas Máté
Örömanya: Herczku Ágnes
Vőfély: Hetényi Milán
Zeneszerzők: Borbély Mihály, Sipos Mihály
Koreográfusok: Bakó Tamás, Farkas Zoltán „Batyu”
Jelmeztervezők: Tóth Ildikó
Németh Anikó (az örömanya ruhája)
Díszlettervező:  Molnár Zsuzsa
Dramaturg: Oláh-Fenyvesi Judit
Rendező-koreográfus: Farkas Zoltán „Batyu”
A bemutató a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósult meg.
Zenekarvezető: Radics Ferenc
Tánckarvezető: Kökény Richárd
Tánckari asszisztensek: Borbély Beatrix, Jávor Katalin, Ágfalvi György
Művészeti vezető: Pál István Szalonna
Együttesvezető: Mihályi Gábor

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017

Lackfi János – Kaláka

Lackfi János és a Kaláka családi előadása a Költészet Napja közeledtével. A Kutyából szalonna új dalai és más versek, dalok, játék.

Lackfi János versei – a Kaláka zenéi

“A fogas kérdés jár fogászhoz? A fagyi tényleg visszanyal? És hány gombócos embert eszik? Ha a falnak füle van, jár hozzá füldugó? Hogy néz ki annak a talpa, aki pengeélen táncol? És a csótányok szoktak fuvolázni? Gatyában hegedülni jobb vagy kesztyűbe dudálni? Szoktatok görényt sétáltatni? Jártok elefánttal porcelánboltba? Repült már a szájatokba sült galamb vagy ágyúval kilőtt kókuszgolyó? Láttátok már két tükörrel a hátatok közepét? No, ilyen fontosságokkal van tele ez a könyv.

Rengeteg itt a szólás meg a közmondás, de csupa mai kölkös történetbe rejtve. Olvassátok csak úgy, buliból, akkor is tanultok! Ráadásnak itt van az árva kolbász balladája, a kiégett neoncső szomorú szerelmes története, akad kukásdal meg kátrányos nóta, asztali tikitaki meg süket vakablak, répahajigálós öregfiú meg utcakövet majszoló királykisasszony. A híres-neves Kaláka együttes pedig megmuzsikálja ezt a sok fületlen csodát a könyvbe bebújtatott CD-n! Lessétek, hallgassátok!”

Az előadást 6 éven felülieknek ajánljuk.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017

Nosztalgia társastánc

Tánc nosztalgikus dallamokra. Minden alkalommal táncbemutató nyugdíjas, amatőr táncosokkal. Standard táncok, latin táncok, swing, rock ’n’ roll. Táncbemutatók között és után: össztánc!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017

Hangutazás és hangfürdő az egészségért

“A látható világ káprázat és illúzió. Az egyetlen valóság a láthatatlan lélek. A világ a lélek álma.”

A hangutazás és hangfürdő során tibeti, nepáli hangtálakkal és egzotikus keleti hangszerekkel zenél Nektek Bársony Bálint, Jäger Dávid, Sas András és Mihály Puskás Brigitta. Az általunk létrehozott rezgésben, energiatérben beindulnak a test és lélek természetes, öngyógyító mechanizmusai. Ezek segítenek harmonizálni az energiarendszeredet. Segítségükkel könnyen gyógyíthatod lelki és testi sérüléseidet, elengedheted félelmeidet, szorongásaidat.

Gyere sportos, kényelmes öltözékben és hozz magaddal jógamatracot, párnát, takarót, hogy minél ellazultabb állapotban élvezhesd a hetven perces hangutazást. A későn érkezőket nem áll módunkban beengedni!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017

Farmeros forradalom – Rock & Roll és Jazztánc | Táncoló Filmkockák | Lakatos János előadás-sorozata | NTSz

 

1953-ban a televízió népszerűvé válása új technikai újításokra sarkallja a mozi ipart: megjelenik a CINEMASCOPE, azaz a szélesvászon, és divatba jön  a 3D-s mozi is.  Megismerkedünk a különc  Bob Fosseval, aki örökre megváltoztatja a színház és film világát egy új, szokatlan mozgásformával, a jazztánccal.

A  szmoking és szteppcipő helyét átveszi a farmer és a tornacsuka. Irány az utca és a West Side Story forgatása. Lessük el Elvis Presley-től a Jail House Rock lépéseit (kiderül, honnan jött a börtöntánc ötlete)! Ráadásként Michael Jackson egyedi stílusáról is számos titok kiszivárog.  Sok tánc és rengeteg jó zene, ismeretlen és kedvenc filmjelenetek, garantált szórakozás 120 percben!

 

Dancing Footage is a popular lecture series on dance and film history as you have never seen before. In the fourth part the audience will get familiar with the work of Bob Fosse who changed the world of theatre and film with the new and unique dance style called jazz. We also go behind the scenes to learn interesting facts about West Side Story, to steal moves from Elvis Presley himself in Jail House Rock and to reveal some great secrets about the one and only Michael Jackson. Lots of dance and music, unknown and famous scenes and guaranteed entertainment in 90 minutes.

 

The programme is in Hungarian language.

 

 

Előadó/ Lecture by Lakatos János nívódíjas koreográfus, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017

Hangutazás és hangfürdő az egészségért

“A látható világ káprázat és illúzió. Az egyetlen valóság a láthatatlan lélek. A világ a lélek álma.”

A hangutazás és hangfürdő során tibeti, nepáli hangtálakkal és egzotikus keleti hangszerekkel zenél Nektek Bársony Bálint, Jäger Dávid, Sas András és Mihály Puskás Brigitta. Az általunk létrehozott rezgésben, energiatérben beindulnak a test és lélek természetes, öngyógyító mechanizmusai. Ezek segítenek harmonizálni az energiarendszeredet. Segítségükkel könnyen gyógyíthatod lelki és testi sérüléseidet, elengedheted félelmeidet, szorongásaidat.

Gyere sportos, kényelmes öltözékben és hozz magaddal jógamatracot, párnát, takarót, hogy minél ellazultabb állapotban élvezhesd a hetven perces hangutazást. A későn érkezőket nem áll módunkban beengedni!

 

DAvid – sarangi ghu zheng sakuchachi hangtál, gong csengő
BRIgitta – hangtál, gong csengő óceándob
ANdrás – hangdrum hangtál, gong csengő

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017

Hangdrum meditáció Sas Andrással

“A látható világ káprázat és illúzió. Az egyetlen valóság a láthatatlan lélek. A világ a lélek álma.”

Hang drum a 21.század hangszerfejlesztése, mely egy acélból készült idiofon ütőhangszer. Két egymással összeragasztott, gáznitrált acél gömbszeletből áll. A tetején a hanggödrök kalapáccsal vannak kialakítva. Az először Svájcban készített hangszert az acél dobokból (stíldob, angolul steelpan) kiindulva építették. Több éves kutatás és akusztikus kísérletezések és a világ különböző tájairól származó érdekes hangszereinek tanulmányozása után (gong, gamelán hangszerek, ghatam, harangok) a hangszer egy UFO-ra emlékeztető alakot öltött. Udu-szerű hangok kiadására is képes a hangszer, mivel üreges teste Helmholtz-rezonátorként működik. Hangja aterápiák révén itthon is ismert hangtálakéra emlékeztethet.

A megszületendő rezgés beindítja tested és lelked természetes öngyógyító folyamatait, segít ellazulni, oldani feszültségeidet, szorongásaidat és az ezekből eredő testi tüneteket, alvási nehézséget, segít tisztítani, egyensúlyba hozni és feltölteni energiarendszeredet.

Gyere sportos, kényelmes öltözékben és hozz magaddal jógamatracot, párnát, takarót, hogy minél ellazultabb állapotban élvezhesd a hetven perces hangutazást. A későn érkezőket nem áll módunkban beengedni!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017

MENYEGZŐ | Feledi János – Feledi Project | NTSz

Sztravinszkij 1917-ben írott, Menyegző (Les Noces) című, lenyűgőző zenéjének központi ereje a VÁGY.  Vágyódás másikra, vágyódás a másik utáni vágyra. Lángoló, forró, közönséges, gyengéd, figyelmes vágy. A darab folyamatosan megújuló víziókat nyújt nekünk a mű iránti vágy látványa által. Ugyanazok a gesztusok, mozdulatok más jelentést nyernek. Látásunk és érzékelésünk, befogadásunk megzavarodik. A menyegző ideje alatt a nézőt áthatja és megnyeri a vágy, hogy tovább vágyjon nézni, és meglepődni.

 

Én táncolnék veled! – Én is táncolnék…

Fogd meg szépen kezem, – Ez nem nehéz, ennyi az egész.

Ne törődj semmivel, csak velem, hallgasd a zenét!

Vezessél bátran hát, én engedem neked.

A világ végéig én elmegyek – Megyek veled.

 

Táncművészek: Horváth Zita, Tóth Brigitta, Wéninger Dalma, Csizmadia Tamás, Frigy Ádám, Feledi János

Zene: Igor Sztraviszkij, Elektronikus Zenei Médiaművészeti hallgatók -Zeneakadémia

Díszlet-látvány: Feledi János

Jelmez: Henez Mariann, Matisz Gábor

Fénytervező: Stadler Ferenc

Rendezés-koreográfia: Feledi János

Fotó: Szigeti László

A felhasznált hangfelvétel az Music Sales Ltd. és a Fotexnet Kft. Hungaroton kiadójának engedélyével hangzik el.

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Táncszínház, Fotexnet Kft, Szigeti Photography

 

 

Fotók: Szigeti László-Szigeti Photography

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017

h-moll mise | Johann Sebastian Bach

Szólisták:

Bihari Adél ‒ szoprán

Banai Sára ‒ mezzoszoprán

Kun Ágnes Anna ‒ alt

Árvai Dániel ‒ tenor

Tarnai Dávid ‒ basszus

Ars Nova Sacra Énekegyüttes és Zenekar

művészeti vezető: Dr. Répássy Dénes

Vezényel: Antal Mátyás

 

Ars Nova Sacra Énekegyüttes
A kórus történetének kezdeteihez a 80-as évekig kell visszatekintenünk, amikor a kórus két alapítója, Répássy Dénes és Gábor egy kis csapat énekessel bemutatta az akkor Magyarországon még alig ismert Guillaume de Machaut teljes Notre Dame-i miséjét. Lényegében ez az együttes állt össze ismét 2005 őszén, hogy újra előadja a művet. Felvették az Ars Nova Sacra Énekegyüttes nevet, amely Machaut-ra utal: ars novának nevezik ugyanis azt a 14. századi zenei irányzatot, amelynek ő volt az egyik legjelentősebb mestere. A megközelítés pedig, amely a méltatlanul feledésbe merült, vagy alig ismert művek minőségi előadását célozta, azóta is az együttes sajátja, és sok tapasztalt kórusénekest, vagy éppen énekművészt terelt e közösségbe.
A kórust számos különböző szakma képviselői alkotják, de több évtizedes zenei tapasztalattal, magas zenei képzettséggel is rendelkeznek, melynek legfontosabb összetartó ereje a zene feltétlen szeretete és az az áldozatkészség, mely képes a tagok személyes igényeit, érdekeit alárendelni egy magasabb célnak, művészeti minőséget képviselő értékteremtésnek.
Ars poetica
A kórus fontos célja az, hogy minél többféle stílust műveljen, igyekszik átölelni Európa elmúlt ezer évének kórusművészetét. Ezen belül igyekszik minél több olyan művet bemutatni, amelyek kiemelkedő értéket képviselnek.
Koncertek
Oratorikus koncertjei során a kórus nagyzenekart, szólistákat és karmestert hív meg. Az Ars Nova Sacra a zenei élet legkiemelkedőbb tehetségű művészeivel dolgozik, ugyanakkor törekszik arra, hogy hosszú távon megmaradjon sajátos zenei attitűdje és önállósága, tehát nem kötelezi el magát egyetlen vezető mellett sem.
Versenyek, fesztiválok
2011. június – Hebden Bridge Arts Festival
2013. október – „Varsovia Cantat” IX. Varsói Nemzetközi Kórusverseny
• kamarakórus kategória 1. helyezés
2014. július – „Seghizzi” Nemzetközi Kórusverseny, Gorizia
• 1a kategória (1400‐1640 közötti művek): 3. hely és ezüst minősítés
• 1b kategória (1640‐1820 közötti művek): 2. hely és ezüst minősítés
• legjobb kamarakórus különdíj
2015. július – V. „Harman” Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál, Isztambul
• vegyeskar kategória 1. helyezés
Magyar kulturális napok a CulturElle Alapítvány szervezésében:
• 2013. október – Ingolstadt
• 2014. október – Würzburg
• 2015. október – Ulm
• 2016. október – Bamberg

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2017