Szeretnél róla áriát énekelni? | PszichOpera

Szeretnél róla áriát énekelni? | PszichOpera

 

Az operahallgatás gyógyítja a lelket, miközben az operákban lépten-nyomon sérült lelkivilágú hősökkel és hősnőkkel találkozhatunk. A FareMido Operatársulat legújabb produkciója többek között ezt a termékeny ellentmondást fordítja majd a közönség és a műfaj javára.

A mitológiabeli Oidipusz királynak, tudjuk, sohasem volt Ödipusz-komplexusa, no de vajon Don Juannak volt-e Don Juan-szindrómája? Mi tagadás, a megszállott és kóros mértékű hódításvágy klinikai képlete igencsak ráillik a Mozart operájából Don Giovanniként ismerős alakra, aki a Regiszterária tanúsága szerint Itáliában 640, Németországban 231, francia földön 100, a törököknél 91, míg magában Spanyolországban nem kevesebb mint 1003 hölgyet vitt az ágyába. Manapság tehát legalábbis szexfüggőnek tekintenénk, ahogyan más operaszereplőket viszont súlyosan depressziósnak, rögeszmés-kényszeres személyiségzavarban szenvedőnek vagy éppen pszichopatának ítélnénk. Merthogy az opera ezen a téren is reprezentálja az élet teljességét és benne az emberi tudat mélyén lakozó erőket.

Alighanem valami ilyesforma felismerés indíthatta el a FareMido Operatársulat vezetőjének, Hábetler Andrásnak a fantáziáját is, amikor fejében a PszichOpera ötlete megfogant. Az opera műfajának népszerűsítését olyannyira a szívén viselve, Hábetlert elsősorban persze most is ez a motívum vezérli:

„A PszichOpera a FareMido Operatársulat újabb kísérlete arra, hogy azokat is operakoncertre csábítsa, akik pusztán az opera hívószavára nem jönnének el. De Sigmund Freud neve, a pszichoanalízis vagy a pszichológia témája talán felkelti a figyelmüket – és besétálnak a műfaj csapdájába. Ez a program ráadásul egészen biztosan újszerű élményt jelent az elvetemült operarajongók számára is, hiszen szokatlan helyzetben és megközelítésben láthatják majd jól ismert hőseiket. Például az életközépi válságtól és a folyamatos teljesítménykényszertől szenvedő, kiégett Don Giovannit, a párterápiára érkező Carment és Don Josét, a depressziós Fülöp királyt vagy épp az önértékelési zavarokkal küszködő Almaviva grófnét és társaikat.”

szeretnel rola ariat enekelni pszichopera
Fotó: Puskel Zsolt / PORT.hu

A Fodor Beatrix, Keszei Bori, Mester Viktória, Boncsér Gergely, Szvétek László, Köteles Géza és Hábetler András előadásában felhangzó operaslágerek között az orvosi diplomával rendelkező társulatvezető ezúttal F. Várkonyi Zsuzsa pszichológussal beszélget majd: a megidézett operakarakterekről, az általános lélektani mögötteseket keresve, azokra rámutatva. S egyszersmind „a színpadról leemelve” Don Giovannit, Carment és mind a társaikat, hiszen a távolság csökkentésének elkötelezett és olyannyira rokonszenves szándéka természetesen a február 25-i PszichOpera alkalmán is meghatározza majd a FareMido Operatársulat művészeinek közös produkcióját.

László Ferenc

PszichOpera | Opera StandUp február 25-én a MOMkult-ban.

További cikkek a MOMkult Blog-on: www.momkult.hu/blog/
Ajánlók, tudósítások, interjúk – számos érdekesség a programokról, fellépőkről és sok másról.


Blog | Info

<3  szeretet és barátság
Blog

<3 szeretet és barátság

Szerelem, barátság, üzenetek, párok, család, ajándék… VALENTIN-NAP Valentin-nap a szerelmes üzenetek, a szeretet megnyilvánulásainak és...

A Beszélő levelek postása
Blog

A Beszélő levelek postása

Interjú Megyeri Lénával, a Beszélő levelek c. produkció megálmodójával, létrehozójával, aki a kezdetektől fogva erős,...

Felhívás – büfé helyiségbérlet
Info

Felhívás – büfé helyiségbérlet

A MOM Kulturális Központ Nonprofit Kft. az alábbi helyiség nyilvános pályázati eljárás keretében bérbeadásra kínálja:...

További híreink