Somnakaj | Pergetőn, kannán és pengetőn túl

Somnakaj | Pergetőn, kannán és pengetőn túl

A Somnakajból a legfontosabb tanulság, hogy teljesen mindegy, mi vagy, ha ember vagy.

A Somnakajjal egy kis magyar faluból származó cigány lány történetén keresztül kapunk átfogó képet a roma kultúráról. Mivel szeretünk mindent műfajilag behatárolni, szeretjük a Somnakajra is a roma sorsjáték vagy a gypsy musical szavakat ráhúzni. Legyen bármelyik etnikumon keresztül bemutatva, akármelyik műfajba is belekényszerítve, a Somnakaj az életről szól.

A MOMkult híres színes műsorkészletéről, de ismét tudott újat mutatni. Színháztermében most először volt megtekinthető az elmúlt években már többszörösen teltházas estét nyújtó, Müller Péter Sziámi által színpadra írt darab, a Somnakaj – szabad hely ezúttal sem maradt a nézőtéren. A közönség január 28-án árasztotta el a széksorokat. Musicalhez híven, a szereplők főleg dalokkal kommunikáltak, amelyhez – a teljesség igénye nélkül – olyan emblematikus roma és nem roma származású előadók adtak alapot, mint Tintér Gabriella (Tinti), Dobi Matild (Ando Drom), Szakcsi Lakatos Béla, Falusi Mariann és a Romano Drom.
A közönség, amikor ismertebb cigány dalok vagy azok feldolgozásai csendültek föl, gátlás nélkül, ritmusra tapsolt. Valószínűleg minden színpadi ember álma ilyen nézőtér előtt fellépni – a tapsvihar nem csak a darab végén járt. A program szerves része a zene, de a szereplők nem koncertet adtak. A két félidős játékban különböző művészi eszközökkel tárták elénk a cigányság bánatát, örök útkeresését és életigenlését.

somnakaj pergeton kannan es pengeton tul
fotó: www.szinhaz.org

A címszereplő Somnakaj (Trokán Anna) egy fiatal lány. Az ő történetén keresztül ismerkedhetünk meg a gyásszal, a kitartással, a szerelemmel és a hittel. A Budapestre szökő, kitörni vágyó lány története egyáltalán nem tűnik távolinak; senkinek sem jön össze minden egyből, ahogy neki sem. Útkeresése, önmegvalósítása közben csodaszép hangszereléssel, kiváló zenészekkel és az Experidance táncosaival meséltek temetésről, apa-lánya viszonyról, udvarlásról, szerelemről, beteljesülésről, hagyományos lánykérésről és lakodalomról.
Somnakaj énekes vénával rendelkezik, már egész kicsi korában is csak a zene tudta megnyugtatni. Nagyapja után őt is jó hanggal áldotta meg a Devla – Isten neve cigány nyelven –, és a lány tehetségére hamar felfigyeltek. Megjelenik a nép humora, a kenyér szimbólumában ott van a munka ereje és gyümölcse, Sanyi tatában a jóságos nagyszülő, Gojmában, Somnakaj apjában pedig a szigorú, de szerető szülő.

Táncban és zenében is eklektikus a darab, nem csak autentikus dalokkal, egyetlen vidékre jellemző dallamokkal és mozdulatokkal bűvölik el a közönséget. A musicalben egyszerre vannak jelen kis-magyarországi és erdélyi cigánytáncok, pengetős dallamok, egészen a balkáni hangzásvilágig. Emellett úgy mozgásban, mint zenében a rock and roll, a jazz és a rap is szerepet kap. Sőt, mint XXI. századi elem, egy okostelefon is előkerül egy élő videóhoz.
A darab csúcspontján egy, a hagyományoknak megfelelő lánykérés kapcsán csendülnek fel egymástól nagyon különböző énekek, a jelenetben a tradíciók tisztelete és az újdonságra való nyitottság egyszerre mutatkozik meg mint fontos emberi érték. A humoros rész nagyon fontos mondanivalója: aki ezt a kettőt képes ötvözni, olyan fontos tulajdonság birtokában van, ami vallási hovatartozástól, nemzetiségtől, kortól és nemtől függetlenül az egyén javára válhat. Somnakaj, az örök optimista szerepében, az összes nézőnek közvetíti az egyértelmű üzenetet: „Mindig mindennek jó a vége, ha meg mégsem, akkor az még nem a vége.”

A Somnakajból a legfontosabb tanulság, hogy teljesen mindegy, mi vagy, ha ember vagy. Ugyanúgy sírsz, nevetsz, ugyanúgy érzel cigányként, mint nem cigányként. A látszólagos különbségek, a hosszú, színes szoknyák, a hatalmas kalapok – amelyek valójában talán nem is különbségek – tesznek minket azzá, akik vagyunk, de sose válunk feljebb vagy lejjebb valóvá. A kultúrájára nagyon büszke etnikumból való Somnakaj sztorija pedig még tükröt is mutathat a ma emberének, aki könnyen válhat gyökértelenné: “Ne felejtsd el, honnan jöttél, ha megérkeztél.”

Vörös Eszter

További cikkek a MOMkult Blog-on: www.momkult.hu/blog/
Ajánlók, tudósítások, interjúk – számos érdekesség a programokról, fellépőkről és sok másról.


Blog | Info

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)
Info

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)

Kedves Vásárlók! A pünkösdi hétvégén, 2024. május 18-án a Biokultúra Ökopiac rendhagyó helyszínen, a MoM...

<3  szeretet és barátság
Blog

<3 szeretet és barátság

Szerelem, barátság, üzenetek, párok, család, ajándék… VALENTIN-NAP Valentin-nap a szerelmes üzenetek, a szeretet megnyilvánulásainak és...

A Beszélő levelek postása
Blog

A Beszélő levelek postása

Interjú Megyeri Lénával, a Beszélő levelek c. produkció megálmodójával, létrehozójával, aki a kezdetektől fogva erős,...

További híreink