Magyar leiras:

Felhívjuk látogatóink szíves figyelmét, hogy a MOMkult épületében a maszkviselés kötelező!
——————————————————————————————————————————————————–

Az újjáalakult Pante Rhei együttes az áprilisi koncert során a régi műsorok legkiemelkedőbb darabjait mutatja be. A mostani zenekari felállás lehetővé teszi a P.R.Computer c. album, valamint a legjobb jazz-rock kompozíciók stúdióminőségű megszólaltatását az élő koncerteken, így nyújtva különleges, sokszor nosztalgikus élményt a régi közönségnek, valamint lehetőséget adni az érdeklődő újabb generációnak a közelmúlt progresszív jazz-rock stílusának megismerésére.

A koncert különlegessége lesz számos Bartók feldolgozás előadásán túl a Victor Máté által jegyzett kórus-átirattal 1977-ben bemutatott, nagyszínpadon eddig csupán egyszer előadott Grieg: Peer Gynt szvitjének felújítása a Rotunda Énekegyüttes bevonásával.

Az 1974-ben Debrecenben alakult Panta Rhei együttesnek kezdettől fogva olyan stílusjegyei voltak, amelyek teljesen egyedi arcot adtak a zenekarnak:
– Különleges, jórészt saját készítésű elektronikus eszközök (szintetizátorok, gitár szintetizátor) alkalmazása;
– Ezeknek a hangszereknek az alkalmazása különleges virtuózitással klasszikus darabok fusion stílusú feldolgozásában, elsősorban Bartók Béla zenéjében;
– Ritka zenei sokoldalúság, az előbbi stíluson kívül jazz-rock szerzemények, fellépések nemzetközi jazz fesztiválokon;
– Ács Enikő közreműködésével egy olyan zenei stílus megteremtése ami ma a world music kategóriájába sorolható;
– filmzenék készítése, elsősorban Bódy Gábor filmjeihez.

A Panta Rhei lett 1975-ben az első országosan közismert vidéki zenekar. Felfelé ívelő pályájukat derékba törte mikor ifj. Bartók Béla tiltakozásra a Bartók feldolgozásokból készült lemezüket megjelenés előtt meg kellett semmisíteni. A zenekar színpadon aktívan 1982-ig lépett fel, utána olyan zenék komponálásába és
felvételébe kezdett amelyeket az akkori idők technikai színvonalán nem lehetett koncerten élőben előadni. Ennek a munkának az eredménye a P.R.Computer album ami az akkori időkben is nagyon magasnak számító százezres példányszámot elérte. A Panta Rhei 2017-ben éledt újjá, az időközben elhunyt Matolcsy Kálmánt (billentyűs) és a külföldön élő Béke Csabát (dobos) két fiatal, Kálmán András és Szalay Dániel pótolta.

További információ:
panta-rhei.hu