Naplemente meg swing & boogie

Naplemente meg swing & boogie

A MOMkult részéről nagyon szeretjük azokat a közösségi programokat, amik kilépnek az általánosnak tekinthető keretekből, amik kicsit más szemszögből közelítenek azokhoz az alapértékekhez, amiket fontosnak tartunk: közös érdeklődés, rendszeres találkozások, összeszokott, de nyitott és befogadó csoportok megjelenése. A tánc az egyik legklasszabb ilyen közösségformáló műfaj. 

Fentiek miatt is nagy öröm számunkra, hogy a BPM Swing Dance Corner alapítója, Bakó Tibor kezdeményezésére május végétől augusztus végéig megvalósulhatnak olyan táncestek a MOMkultnál lévő Sirály sétányon, ahol akár a már gyakorlott táncosok, akár kezdők, vagy csak az arra sétálók, érdeklődők élvezhetik azokat a budai hegyek között, az esti naplementében. 

MOMkult: Miként jött az ötlet, hogy a nyári táncestjeiteket a Sirály sétányon tartsátok?
Bakó Tibor: Budapesten a nyári szezonban évek óta nagy népszerűségnek örvendenek a különböző tánciskolák által szervezett szabadtéri swinges és boogies örömtánc események. Mivel feleségemmel, Varsányi Erzsébettel – aki a BPM Swing Dance Corner társalapítója – itt lakunk és tanítunk a Hegyvidéken, elkezdtünk gondolkodni azon, hogy a tanítványainknak itt is kialakíthatnánk egy hasonló kis ékszerdobozt, mellyel lehetőség nyílna a helyi lakosok előtt is, hogy kapcsolatba kerüljenek a swing táncok kultúrájával. A Sirály sétány magától értetődő választás volt számunkra, valahányszor erre járunk, mindig megállunk pár percre, hogy élvezzük a csodálatos panorámát. Az egyik ilyen utunk alkalmával jutott eszünkbe, hogy tökéletes helyszín lehetne egy helyi táncest-sorozathoz.

bpm1

MOMkult: Mivel készültök egy-egy estére? Lesznek különböző tematikájú alkalmak, vagy közel hasonló módon alakulnak majd a bulik?
Bakó Tibor: A táncestekre jól táncolható, hangulatos zenékkel készülünk több stílusból is, mivel a swing táncok igen sokrétűek, és emiatt a táncos közösség is rendkívül sokfelől érkezik – lesznek, akik lindy hopot, mások boogie-woogiet, balboát vagy solo charlestont szeretnek elsősorban táncolni. Igyekszünk ezeknek az igényeknek mind megfelelni. Ezen túlmenően egyelőre nem tervezünk kötött tematikát, célunk elsősorban az organikus közösségépítés, illetve a minél fesztelenebb légkör létrehozása. Ennek érdekében a nyár során néhány alkalommal az esték táncos tasterekkel (ízelítőkkel) kezdődnek majd, melyre szeretettel várunk mindenkit, táncos előélettől függetlenül. A taster során egyszerűbb mozdulatsorokat tanítunk, melyeket akár a buliban is kipróbálhatnak a résztvevők.

MOMkult: Kiket vártok a swing bulikra? Összeszokott, ismerős társaság alkotja a törzsközönségeteket, vagy teljesen nyitott és más klubok vendégei számára is van lehetőség csatlakozni? Hány fő tud egyszerre táncolni majd? Párok jöhetnek csak, vagy egyéni érdeklődők is?
Bakó Tibor: Mindenkit szeretettel várunk! A budapesti táncos közösségnek természetesen van egy igen lelkes magja, azonban ez a mag nem zárt, rendkívül befogadó a közeg. Szeretünk új emberekkel megismerkedni, szeretjük átadni a swing táncok örömét azoknak, akiknek nem volt még benne részük. A cél, hogy minél többen jól érezzük magunkat. Hogy hány fő táncolhat egyszerre? Ahány csak tud és szeretne. A tánctér 60 nm lesz – legalábbis ekkora területen terítünk le csúszósabb padlót a betonra –, ez egyszerre kb. 15-20 párnak biztosít kényelmes táncolási felületet. Természetesen ennél jóval több résztvevőre számítunk, hiszen a táncosok nincsenek mind egyszerre a parketten, a swing táncokat intenzitásukból eredően ritkán táncolják szünet nélkül. A tánctér mellé hangulatos pihenősarkokkal is készülünk, ahova le lehet huppanni beszélgetni, vagy akár csak nézni a többi táncost.
Miként a tasterre, a táncestre sem kötelező táncpartnert hozni, a közösség a folyamatos párcseréknek köszönhetően állandó mozgásban van. Sokan kezdtük úgy swinges pályafutásukat, hogy egyedül merészkedtünk le első swing vagy boogie bulinkra.

bpm3

MOMkult: Van bármi különleges, amivel készülni érdemes a bulikra? Öltözet, cipő, szabályok?
Bakó Tibor: Az öltözetet illetően csak egy megkötés van: a sétányra csúszósabb vinyl sportszőnyeget terítünk, ezért váltócipő használata javasolt, a cipő minél csúszósabb, annál jobb a tánchoz. Továbbá olyan ruhában érdemes jönni, amely nem akadályozza a szabad mozgást, kényelmes és jól szellőzik.
A szabályokat illetően a közösségi létünk alapja a kölcsönös tisztelet és egymásra figyelés.

A Swing és boogie bulikról további információ a facebook-eseményben és a MOMkult vonatkozó oldalán találhatóak.

Szöveg: Faludi András
Fotó: @ Nikola Gyulmezov (+ @MOMkult)


Blog | Info

Ökopiac | változás
Info

Ökopiac | változás

Június 29-én szombaton az ökopiac vásárlói 8 óráig vehetik igénybe a MOMkult épületében levő mosdókat,...

Rendezvény miatt változások a szolgáltatások elérésében
Info

Rendezvény miatt változások a szolgáltatások elérésében

2024. június 21. és július 3. között rendezvény miatt a MOMkult bizonyos szolgáltatásainak elérésében az...

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)
Info

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)

Kedves Vásárlók! A pünkösdi hétvégén, 2024. május 18-án a Biokultúra Ökopiac rendhagyó helyszínen, a MoM...

További híreink