Lyukasóra klub – Jelenleg online

Lyukasóra klub – Jelenleg online

Irodalmi vetélkedő nem csak irodalmároknak

A Lyukasóra klub egy rendhagyó, interaktív irodalmi est, melynek során írók, költők és színészek olvasnak fel általuk előre kiválasztott részleteket egy-egy irodalmi műből. Az idézet meghallgatása után a feladat nagyon egyszerű: a résztvevőknek és a közönségnek ki kell találnia, hogy az elhangzott részletnek ki a szerzője.

A Lyukasóra – először mint televíziós vetélkedő – 1991-ben indult a Magyar Televízióban, később a Duna TV-ben volt látható, havi rendszerességgel. A műsor házigazdája, szerkesztője Mészöly Dezső volt, állandó irodalmi játszótársai pedig Gyurkovics Tibor, Lator László, Lukácsy Sándor, Mácsai Pál és Ráckevei Anna voltak.

Az első adásban Mészöly Dezső egy személyes élményét elevenítette fel, ezzel a műsor ars poeticaját is megfogalmazva. A baráti társaságoknak hasznos, de mindenekelőtt szórakoztató időtöltésként egy játékot javasolt, amelyben próza- és versidézetekkel teszik próbára egymást. A műsor címe is erről a tapasztalatról kapta a nevét, a felnőttek szabadidejének játékkal való eltöltését az iskolai lyukasórákhoz hasonlította, ahol a megszokott, szabályozott rendszerből kilépve alkalom nyílt a boldog, szabad játékra.

Én is úgy emlékszem vissza a lyukasórákra: mikor egy tanár megbetegedett vagy más ilyen „szerencse” ért bennünket, hogy ez az ötven perces vakáció, ez olyan boldogságot jelentett hirtelen, hogy fölért a nyári nagy vakációval.
(Mészöly Dezső)

Az első adás, felvételről, teljes egészében megtekinthető az MTVA Archívumában, és a Lyukasóra további felvételei is elérhetők ugyanitt. A játékos vetélkedő gondolkozásra, kreativitásra buzdítja a közönséget.
A TV-adások elején, főcímdalként, az ismert Pink Floyd-sláger szólalt meg, az Another Brick In The Wall.
A dal híres sorai:
„We don’t need no education
We don’t need no thought control”
(„nincs szükségünk oktatásra, nem kell, hogy irányítsák a gondolataink”)

A jelenlegi, járványügyi helyzetben, az iskolák határozatlan ideig történő bezárásával, a tanulást mindenki otthon kényszerül megoldani. Ehhez türelemre, de elsősorban, oktatói és tanulói oldalról is, kreativitásra van szükség. Bár a megszokott oktatásra jelenleg valóban nincs lehetőség, új, kreatív, az online térbe helyezett tanulási módokra annál inkább, ezek pedig új lehetőségeket is kínálhatnak.
Az irodalmi témájú programok, felolvasások, író-olvasó találkozók, rendhagyó irodalomórák az online térbe kerültek át, ezek közül több az #otthonolvasok hashtag segítségével megtalálható az interneten.

A MOMkult-ban hét éve kerül megrendezésre a Lyukasóra klub. A tévés vetélkedő mintájára, minden hónapban egy alkalommal, az irodalomé volt a főszerep, a Marczibányi Téri Művelődési Központban pedig a Lyukasóra Próza kapott helyet, melynek gyakori vendégei Dragomán György, Schein Gábor és Karafiáth Orsolya voltak.

  

A MOMkult-ba költözött Lyukasóra alapítója Kontra Mária, társalapítója és évekig moderátora is Lackfi János volt, és kezdettől állandó résztvevők költők, írók, irodalomprofesszorok, szerkesztők: Lator László, Várady Szabolcs, valamint gyakori vendég Szabó T. Anna, Kiss Judit Ágnes.
Hozzájuk csatlakoztak Molnár Krisztina Rita, Vörös István, Kőrizs Imre, majd Ferencz Győző, Nyáry Krisztián, Szegő János, Hevesi Judit és Mesterházi Mónika.

   

Mi az a Lyukasóra? Hát amikor semmi se kötelező… Lazítunk, sztorizunk, játszunk és szabadon választott versekkel próbáljuk meg beugratni egymást.
(Lyukasóra klub, Facebook-oldal)

A Lyukasóra jelenleg online tartja programjait: az első online vetélkedő április 7-én volt a Líra Könyv Facebook-oldalán, a házigazda szerepét Nyáry Krisztián töltötte be. Játékostársai Várady Szabolcs, Molnár Krisztina Rita és Szegő János voltak.
A MOMkult online irodalmi kikapcsolódáshoz jó szívvel ajánlja a Lyukasóra klub interneten elérhető vetélkedőit, melyek megtalálhatók a Lyukasóra Facebook-oldalán.

Tegyük próbára magunkat!


Harangozó Réka Anna


Blog | Info

Naplemente meg swing & boogie
Blog

Naplemente meg swing & boogie

A MOMkult részéről nagyon szeretjük azokat a közösségi programokat, amik kilépnek az általánosnak tekinthető keretekből,...

Új kedvezménytípus a hegyvidékieknek
Info

Új kedvezménytípus a hegyvidékieknek

Tisztelt Hegyvidéki Látogatók! A Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával a MOMkultban 2023. április 1-jével felmenő rendszerben új...

Útlezárások nehezítik a MOMkult megközelítését a hétvégén
Info

Útlezárások nehezítik a MOMkult megközelítését a hétvégén

2023. április 29-én szombaton és 30-án vasárnap a pápalátogatás idejére bevezetett időszakos budapesti útlezárások érintik...

További híreink