Lírai élmény a Kupolában | Lyukasóra

Lírai élmény a Kupolában | Lyukasóra

A Lyukasóra résztvevőit a költészet, a versek és a halhatatlan magyar költők iránti rajongás hozta össze és tartja egyben lassan három évtizede. A Lyukasóra című, legendás TV-műsor alapítói és szereplői hét évvel ezelőtt, klubot alapítva, élő Lyukasórákat rendeznek a MOM Kulturális Központban. A havonta jelentkező, élő műsor gyakori szereplői Lator László, Várady Szabolcs, Szabó T. Anna, Kiss Judit Ágnes, Vörös István és Kőrizs Imre költők, valamint Györgyi Anna és Papp János színművészek. Nemrég csatlakozott a társasághoz Ferencz Győző, költő, és Nyáry Krisztián, író. A Lyukasórán a szereplők egymást és a nézőket kalauzolják a költészet izgalmas világába, a kevésbé ismert területeit is bemutatva.

Október elején a MOMkult Kupolatermében verses Lyukasórát moderált Szabó T. Anna költő, műfordító. Hevesi Judit, költő, Molnár Krisztina Rita, költő, műfordító, Várady Szabolcs költő, műfordító, Lator László költő, műfordító, irodalomkritikussal hívták a közönséget egy-egy versrészlet segítségével közös gondolkodásra.

Az esemény bő egy órájában a meghívott költők különböző műveket, ezzel együtt pedig témákat, kérdéseket dobtak föl. Rövid bevezetés és köszöntés után Szabó T. kezdte a Nemes Nagy Ágnes munkásságában visszatérő elemként szereplő gesztenyefával. Ezek a dolgok, ahogy Nemes Nagy is írta a Látkép, gesztenyefával című művében, “önmagukban hordanak valamiféle jelentést”. Szabó T. kérdése az idézett szövegrészhez kapcsolódott: kinek vannak és hol ilyen, meghatározó helyszínei az életében? Ezzel rögtön sikerült megteremteni a bensőséges hangulatot. Az öt résztvevő aktívan csatlakozott a kinek milyen helye, fája van kérdéskörhöz. Volt égerfa, metronóm hangjától kattogó, titokzatos lakás, belső körgangos lakás, az udvaron bokrokkal. A személyes történetek önmagukban elegendőek lettek volna egy hosszabb beszélgetéshez, de Várady egy feladvánnyal továbblendítette az irodalmi, fejtörő játékot.

A Lyukasóra interaktivitását az idézett szövegek szerzőinek megfejtése adja. Amennyiben a közönség soraiból érkezik a helyes válasz, könyvjutalom jár érte. Várady választott versébe beletört a közönség bicskája, de egy kis segítség után Molnár Krisztinától elhangzott Zelk Zoltán neve, így ő vitte tovább a játékot egy nem túl ismert Tóth Árpád verssel. A megfejtéshez itt is segítség kellett. Az esemény emberközeliségét pontosan ez adta: nem volt elvárás, hogy költők, írók, irodalomkritikusok minden művet ismerjék a résztvevők, akik akár ötlettelenségüket is vállalták, sőt, olykor nemtetszésüket, kritikájukat is a versekkel kapcsolatban.
Hevesi Judit először volt a Lyukasóra meghívott vendége, ő Jékely Zoltántól idézett. Végül nem a látogatóktól érkezett a válasz; Szabó T. ekkor már nagyon szeretett volna könyvet ajándékozni.

A 90-es évei elején járó Lator humorral átitatott kritikai észrevételeivel kapcsolódott be a beszélgetésbe az egyik Kálnoky László-vers kapcsán: „Ő egy olyan jó költő. Nem lehetett volna egy jó versét hozni?”
Várady úgy döntött, egy Szép Ernő-művel „pajkosabb vizekre evez”, amivel tovább oldotta az est amúgy is fesztelen hangulatát. Az öt résztvevő bő egy órás beszélgetését a közönség őszinte kíváncsisággal figyelte. Lator László több idézett alkotót személyesen ismert, így a hallgatóság első kézből kaphatott hiteles információkat a megidézett költőkről.

Szabó T. Anna búcsúzóul beharangozta a következő, novemberi alkalmat. Előrebocsátotta, hogy a moderátor Lator László lesz, ezen pedig maga Lator lepődött meg leginkább – a derűs este így igazán vidáman zárult.

Vörös Eszter

További cikkek a MOMkult Blog-on: www.momkult.hu/blog/
Ajánlók, tudósítások, interjúk – számos érdekesség a programokról, fellépőkről és sok másról.


Blog | Info

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)
Info

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)

Kedves Vásárlók! A pünkösdi hétvégén, 2024. május 18-án a Biokultúra Ökopiac rendhagyó helyszínen, a MoM...

<3  szeretet és barátság
Blog

<3 szeretet és barátság

Szerelem, barátság, üzenetek, párok, család, ajándék… VALENTIN-NAP Valentin-nap a szerelmes üzenetek, a szeretet megnyilvánulásainak és...

A Beszélő levelek postása
Blog

A Beszélő levelek postása

Interjú Megyeri Lénával, a Beszélő levelek c. produkció megálmodójával, létrehozójával, aki a kezdetektől fogva erős,...

További híreink