Kollár-Klemencz-univerzum

Kollár-Klemencz-univerzum

Ég az erdő – a lemezbemutató koncertről

Vannak filmek, amikben minden mellékszereplő a szakma legjobbjai közül kerül ki. Mind olyan tehetséges színészek, hogy ha hirtelen a főszereplő helyébe kéne állniuk, gond nélkül megoldanák. Tegyük fel, hogy más karaktert képviselnek, más műfajban szerepelnek a legszívesebben, de tehetségük megengedi, hogy egészen új helyzetekben is tökéletesen és élvezettel szerepeljenek. A Kollár-Klemencz László, dalszerző-gitáros-író-énekes köré szerveződő, hihetetlenül színes művésztársaság az ilyen filmekkel mutat hasonlóságot. Kollár-Klemencz az elmúlt évek során számtalan olyan eseménnyel ajándékozta meg a közönséget, ahol zenészekkel, írókkal, költőkkel, színészekkel lépett a színpadra.

A Kollár-Klemencz Kamarazenekar (Kollár-Klemencz László – ének, gitár, Mákó Kató – ütősök: moldvai nagydob, jembe, vokál, Ónodi László – brácsa, Vajdovich Árpád – bőgő, vokál, Valkó Béla – cselló) idén januárban adta ki új lemezét Ég az erdő címmel, ami a Kamarazenekar első szólóalbumának (Rengeteg) folytatása. Az új lemezt január 19-én – számos vendégfellépővel –, a MOMkult-ban mutatták be. Lackfi János szavaival élve: a koncerten a Kollár-Klemencz-univerzum mutatkozott be.

 

Kollár-Klemencz László néhány éve egy Budapesthez közeli erdőbe költözött, így nem csak zenei munkásságának, de életének is alapanyaga, meghatározója lett a természet és az állatok közelsége. Számos dalában ez, a várostól elszakadt, a természet csendjében életre kelt zene szólal meg. Saját szövegein túl az énekes szívesen nyúl versekhez is: Kollár-Klemencz a koncerten úgy fogalmazott, azért dolgoz fel szívesen verseket, mert a sok, kiváló kortárs magyar szerző között nem nehéz jó szövegeket találni. Olyan írók, költők műveit dolgozta fel zenekarával, mint Erdős Virág, Kemény István vagy Lackfi János – aki az este különleges produkcióját nyújtotta. Lackfi nem csak szövegével járult hozzá a koncert sikeréhez: ő maga énekelte a megzenésített verset.

A lemezen közreműködik és a koncerten is színpadra lépett Kálna Natália (hegedű) és Csoóri Sándor (brácsa, tambura). Csoóri Sándorné Kálna Natália különböző együttesek tagjaként, vendégművészeként a népzenei élet aktív résztvevője (Kerek Zenekar, Vonográf Négyes Zenekar, Bahorka Társulat). Csoóri Sándor népzenei és világzenei formációk tagjaként hosszú évek óta meghatározó szereplője a magyar nép-és világzenei életnek – többek között a Buda Folk Band, a Dresch Vonós Quartet és az Ötödik Évszak együttes tagjaként.
A lemezbemutató koncerten egy tehetséges fiatalokból álló együttes, a Várkonyi Csibészek is fellépett: a hét, roma származású ózdi fiatal néhány éve robbant be a zenei életbe a Common Vibe-bal közösen készített számukkal.

Kollár-Klemencz László zenei felkészültsége, a dalok egyedi hangzásvilága és a dalszerző-énekes közvetlen színpadi jelenléte egy összeszokott baráti társaságot festett a közönség elé. Ezt Kollár-Klemencz kommentárjai is alátámasztották: Mákó Kató, a zenekar ütőse, háziállatai révén kötött barátságot a Kistehén zenekar egykori frontemberével (Mákó Kató megkérte Kollár-Klemenczet, távollétében viselje gondját a kertjében élő csirkéknek, az állatfelügyelet után derült fény Mákó Kató zenei tehetségére, különleges hangjára).

Április 3-án Kollár-Klemencz László ismét a MOMkult vendége lesz, egy lírai dalest keretében. A Zabolátlan lovaim című est során Kollár-Klemencz a Budapest Bárból ismert Farkas Róberttel és a Katona József Színház zeneszerzőjével, Dargay Marcellel egyéni hangszerelésben szólaltatja meg Jacques Brel, Yves Montand, Dalida, Viszockij, Johnny Cash, Benjamin Clementine, Cseh Tamás, Paolo Conte, Marlene Dietrich és további szerzők műveit. A Kollár-Klemencz unvierzum újabb tagokkal bővül.

G. Szabó Sarolta

fotó: Révai Sára

További cikkek a MOMkult Blog-on: www.momkult.hu/blog/
Ajánlók, tudósítások, interjúk – számos érdekesség a programokról, fellépőkről és sok másról.


Blog | Info

Ilyet még sosem csináltam – Interjú Szinetár Dórával
Blog

Ilyet még sosem csináltam – Interjú Szinetár Dórával

Életrajzi stand up est – azaz a saját életéről fog mesélni a MOMkult színpadán. Miért...

EGY ÉLETEM – Indul a kaland! Mucsi, Szinetár és Grecsó meséli el az életét a színpadon
Blog

EGY ÉLETEM – Indul a kaland! Mucsi, Szinetár és Grecsó meséli el az életét a színpadon

EGY ÉLETEM – ez a címe annak a különleges életrajzi stand up sorozatnak, ami szeptember...

Folytatódik a DacePro sorozat a MOMkultban!
Blog

Folytatódik a DacePro sorozat a MOMkultban!

A DancePro sorozatban a magyar kortárs tánc már jól ismert és feltörekvőben lévő fiatal koreográfusainak...

További híreink