Kerámiaszobrok a Reich Károly Galériában

Kerámiaszobrok a Reich Károly Galériában

Magyar Örökség – Magyar Erények
Józsa Judit kerámiaszobrász kiállítása

Február 16-án vette kezdetét az 5. Cziffra Fesztivál, mely a szervező intézmény, a MOMkult mellett a Zeneakadémián, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban és a Hegyvidéki Kulturális Szalonban is teltházas programokkal várta vendégeit.

A Cziffra György zongoravirtuóz emlékére alapított művészeti fesztivál célja, hogy műfaji sokszínűségben, elismert művészekkel és fiatal, feltörekvő tehetségekkel állítson méltó emléket névadójának. Klasszikus- és könnyűzenei koncertek, előadások, beszélgetések, filmvetítés, zongorabemutató, képzőművészeti kiállítás, mesterkurzusok és gyermekrajzpályázat is szerepelt az idei programban. A fesztivál mottója: A zene szabadsága, a széles programkínálat miatt, talán idén nemcsak kifejezetten a zenére vonatkozott, hanem a művészet más területeire is, előtérbe helyezve a művészi értékteremtő szabadságot.

A MOMkult-ban február 17-én Józsa Judit kerámiaszobrász és művészettörténész kiállításmegnyitójával vette kezdetét az idei Cziffra Fesztivál, a kiállítás február 29-ig ingyenesen megtekinthető a Reich Károly Galériában, a MOMkult-ban. Józsa Judit korondi keramikus népművész család gyermeke, édesapja Józsa János, Európa-szerte ismert fazekasmester.

keramiaszobrok a reich karoly galeriaban 3

A művész Magyarországon, Budapesten járt egyetemre, művészettörténész szakon végzett, szobrain érezhető az ikonográfia és a történelem alapos ismerete. 2013 óta működő galériájában állítja ki saját és a Józsa-család műveit. A Józsa Judit Galéria fő célja, hogy bemutatkozási lehetőséget nyújtson a hazai és külhoni művészeknek: művészettörténészként kiemelten fontosnak tartja a magyar alkotóművészek megismertetését mind a hazai közönséggel, mind a külföldről érkező vendégekkel, a magyar képzőművészet és kultúra népszerűsítését kötelességének tekinti. A Galériában helyet kapnak textil-, ötvös, üveg-, szobrász-, festőművészek alkotásai, időszakos, tematikus kiállítások keretében. Összefogja azokat az alkotókat, akiknek fontos a nemzeti öntudat és mindezt színvonalas munkákkal reprezentálják.

keramiaszobrok a reich karoly galeriaban

Magyar Örökség – Magyar Erények

Józsa Judit, aktuális kiállításában, az erényt mint irányadó, vezető minőséget állítja középpontba, összekapcsolja a magyar identitással. „Kiindulási pontként fogalmazódott meg bennem az a kérdés, hogy milyenek vagyunk mi, magyarok, milyen erényekkel rendelkezünk, mire lehetünk büszkék és mi is a magyar örökség.” Józsa Judit

A téma a parasztság motívumkincséből indul ki, melyben megfogalmazódik az a szigorú értékrend, melyet egy-egy szimbólumba rejtve örökítettek tovább a különböző korszakok. A művész ezeket a közösség által ismert szimbólumokat hozta kapcsolatba Aquinói Szent Tamás erénytanával, aki a keresztény erkölcsöt a hét erény alapján jellemzi az arisztotelészi, a sztoikus és az újplatonikus meglátások tanításainak ismeretében.

Józsa Judit tehát ötvözi a magyar paraszti kultúra és a szenttamási erénytan alapjait, hogy megfogalmazza a magyarság azon erényeit, melyekkel leginkább képes jellemezni a közös identitást.

keramiaszobrok a reich karoly galeriaban 2keramiaszobrok a reich karoly galeriaban 4

Három isteni – Hit, Remény, Szeretet – és három emberi – Okosság, Igazságosság, Erősség – erényt fogalmaz meg, valamint kiemel hét legfontosabbat a nép pozitív jellemvonásai közül: Hazaszeretet, Összetartás, Vallásosság, Hősiesség, Bátorság, Kreativitás, Büszkeség.
Minden erény reprezentálására egy-egy szimbólumot használ. A kompozíciók alapja, „gyökere” egy vastag, erős, erezetes nyárfa-szelet, amelyre az erkölcsi tulajdonságok szimbólumai, papíragyagból készült, kétszer égetett, áttört, szinte csipkeszerű, légiesen törékeny domborművek kerülnek.

A magyar erénykatalógus-kompozíció védnöke – keresztanyja, ahogy Józsa Judit hívja – Jókai Anna volt, akinek a műalkotások új nevüket köszönhetik: a mandalákkal való azonosítás és a szó dallama hívta életre a hondala kifejezést, mely a hon, a haza és a dal hármasából állt össze.

A kiállítás megtekinthető február 29-ig a MOMkult Reich Károly Galériájában.

Harangozó Réka Anna

További cikkek a MOMkult Blog-on: www.momkult.hu/blog/
Ajánlók, tudósítások, interjúk – számos érdekesség a programokról, fellépőkről és sok másról.


Blog | Info

<3  szeretet és barátság
Blog

<3 szeretet és barátság

Szerelem, barátság, üzenetek, párok, család, ajándék… VALENTIN-NAP Valentin-nap a szerelmes üzenetek, a szeretet megnyilvánulásainak és...

A Beszélő levelek postása
Blog

A Beszélő levelek postása

Interjú Megyeri Lénával, a Beszélő levelek c. produkció megálmodójával, létrehozójával, aki a kezdetektől fogva erős,...

Felhívás – helyiségbérlet
Info

Felhívás – helyiségbérlet

A MOM Kulturális Központ Nonprofit Kft. az alábbi helyiség nyilvános pályázati eljárás keretében bérbeadásra kínálja:...

További híreink