Kávé és kultúra

Kávé és kultúra

Annyiszor látni social oldalakon, hogy micsoda vibe kávézni: ilyen habos, olyan fekete, amolyan specialty, itt a legjobb, ott a legfinomabb. Pörkölés ide, foam art oda, talán kijelenthető, számos extraklassz kávézó van Budapesten, és mindenki esküszik, hogy az ő kedvence a legeslegjobb mind közül. Ami jó. A 2020-as évekre érkezett meg Budapest talán oda, ahol a húszas-harmincas években tartott (erről igazán remek kultúrtörténet az Erki Edit által szerkesztett könyv), amit a világháború mocska elsöpört, illetve az azt követő évtizedek átalakítottak. 

img 5166

A kávézás az egyik olyan tevékenység, aminek minden életszituációban, szociális kapcsolódásban meghatározó szerepe van. Reggeli ébredéshez főtt kotyogós, “munkábarohanós to go”, vagy már a bent készített kapszulás. Legyen a kávé akár ebéd utáni teraszonülős, délutáni játszóterezős, barátokkal összefutós-beszélgetős, csoportosul köré megannyi tevékenység és kapcsolódás. Sokszor már nem is önmagáért a kávéért fogyasztják, hanem egyfajta koherenciává, alapértelmezéssé vált: “találkozzunk egy kávéra!”.

Ihatunk kávét a sarki kisboltban, benzinkúton, akár menő újhullámosban vagy felújított ódon nagykávéházban, a fenti sok-sok aspektus összpontosul abban az egy csészényi feketében, aminek fogyasztása során biztos mindenki kortyol egyet behunyt szemmel. 

Modern formában újul a kávéház-kultúra: a kávéhoz, a kávézókhoz, a kávéházakhoz kapcsolódik a magyar művelődés és kultúra igen jelentős, a mai kortárs művészetet is meghatározó időszaka, és mint ilyen, újraéledni látszik annak hagyománya is, hogy az építészet, belsőépítészet, interior- és iparművészet mellett többek között a képzőművészeti, irodalmi és zenei produktumok is újra megtalálják maguknak a helyüket a kávévilágban.
Már nincs olyan kávézó, ami valamilyen szempontból ne lenne rendkívül különleges, vagy igényes: a kialakítás, a helyszínválasztás, a kávé minősége, a személyzet, a vendéglátás, mind-mind olyan szempont, ami meghatározza, hogy valakinek melyik hely válik kedvessé, kedvenccé, hol érzi jól magát. 

Valamint nincs olyan szolgáltató hely, múzeum, koncertterem, kulturális központ, ami igazán felhasználóbarát lenne egy jó kávézó nélkül. Érdemes sok helyet, a legtöbb helyet kipróbálni!

kepernyofoto 2023 03 21 155424
A MOM Café 2023. április 1-jétől várja a vendégeket a MOMkult belső tereiben,
valamint szabadtéri, teraszos részein.

dsc 0288 scaled dsc 0040 scaled dsc 0042 scaled

 

szöveg: Barna Judit, Faludi András
fotó: @MOMkult


Blog | Info

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)
Info

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)

Kedves Vásárlók! A pünkösdi hétvégén, 2024. május 18-án a Biokultúra Ökopiac rendhagyó helyszínen, a MoM...

<3  szeretet és barátság
Blog

<3 szeretet és barátság

Szerelem, barátság, üzenetek, párok, család, ajándék… VALENTIN-NAP Valentin-nap a szerelmes üzenetek, a szeretet megnyilvánulásainak és...

A Beszélő levelek postása
Blog

A Beszélő levelek postása

Interjú Megyeri Lénával, a Beszélő levelek c. produkció megálmodójával, létrehozójával, aki a kezdetektől fogva erős,...

További híreink