Kávé és kultúra

Kávé és kultúra

Annyiszor látni social oldalakon, hogy micsoda vibe kávézni: ilyen habos, olyan fekete, amolyan specialty, itt a legjobb, ott a legfinomabb. Pörkölés ide, foam art oda, talán kijelenthető, számos extraklassz kávézó van Budapesten, és mindenki esküszik, hogy az ő kedvence a legeslegjobb mind közül. Ami jó. A 2020-as évekre érkezett meg Budapest talán oda, ahol a húszas-harmincas években tartott (erről igazán remek kultúrtörténet az Erki Edit által szerkesztett könyv), amit a világháború mocska elsöpört, illetve az azt követő évtizedek átalakítottak. 

A kávézás az egyik olyan tevékenység, aminek minden életszituációban, szociális kapcsolódásban meghatározó szerepe van. Reggeli ébredéshez főtt kotyogós, “munkábarohanós to go”, vagy már a bent készített kapszulás. Legyen a kávé akár ebéd utáni teraszonülős, délutáni játszóterezős, barátokkal összefutós-beszélgetős, csoportosul köré megannyi tevékenység és kapcsolódás. Sokszor már nem is önmagáért a kávéért fogyasztják, hanem egyfajta koherenciává, alapértelmezéssé vált: “találkozzunk egy kávéra!”.

Ihatunk kávét a sarki kisboltban, benzinkúton, akár menő újhullámosban vagy felújított ódon nagykávéházban, a fenti sok-sok aspektus összpontosul abban az egy csészényi feketében, aminek fogyasztása során biztos mindenki kortyol egyet behunyt szemmel. 

Modern formában újul a kávéház-kultúra: a kávéhoz, a kávézókhoz, a kávéházakhoz kapcsolódik a magyar művelődés és kultúra igen jelentős, a mai kortárs művészetet is meghatározó időszaka, és mint ilyen, újraéledni látszik annak hagyománya is, hogy az építészet, belsőépítészet, interior- és iparművészet mellett többek között a képzőművészeti, irodalmi és zenei produktumok is újra megtalálják maguknak a helyüket a kávévilágban.
Már nincs olyan kávézó, ami valamilyen szempontból ne lenne rendkívül különleges, vagy igényes: a kialakítás, a helyszínválasztás, a kávé minősége, a személyzet, a vendéglátás, mind-mind olyan szempont, ami meghatározza, hogy valakinek melyik hely válik kedvessé, kedvenccé, hol érzi jól magát. 

Valamint nincs olyan szolgáltató hely, múzeum, koncertterem, kulturális központ, ami igazán felhasználóbarát lenne egy jó kávézó nélkül. Érdemes sok helyet, a legtöbb helyet kipróbálni!


A MOM Café 2023. április 1-jétől várja a vendégeket a MOMkult belső tereiben,
valamint szabadtéri, teraszos részein.

 

szöveg: Barna Judit, Faludi András
fotó: @MOMkult


Blog | Info

EGY ÉLETEM – Indul a kaland! Mucsi, Szinetár és Grecsó meséli el az életét a színpadon
Blog

EGY ÉLETEM – Indul a kaland! Mucsi, Szinetár és Grecsó meséli el az életét a színpadon

EGY ÉLETEM – ez a címe annak a különleges életrajzi stand up sorozatnak, ami szeptember...

Folytatódik a DacePro sorozat a MOMkultban!
Blog

Folytatódik a DacePro sorozat a MOMkultban!

A DancePro sorozatban a magyar kortárs tánc már jól ismert és feltörekvőben lévő fiatal koreográfusainak...

Új pozíciók a MOMkultban
Info

Új pozíciók a MOMkultban

Lelkes, kedves, vidám, határozott, szorgalmas munkatárainkat keressük a MOMkultba az alábbi területekre: • koncertszervező •...

További híreink