Kávé és kultúra

Kávé és kultúra

Annyiszor látni social oldalakon, hogy micsoda vibe kávézni: ilyen habos, olyan fekete, amolyan specialty, itt a legjobb, ott a legfinomabb. Pörkölés ide, foam art oda, talán kijelenthető, számos extraklassz kávézó van Budapesten, és mindenki esküszik, hogy az ő kedvence a legeslegjobb mind közül. Ami jó. A 2020-as évekre érkezett meg Budapest talán oda, ahol a húszas-harmincas években tartott (erről igazán remek kultúrtörténet az Erki Edit által szerkesztett könyv), amit a világháború mocska elsöpört, illetve az azt követő évtizedek átalakítottak. 

A kávézás az egyik olyan tevékenység, aminek minden életszituációban, szociális kapcsolódásban meghatározó szerepe van. Reggeli ébredéshez főtt kotyogós, “munkábarohanós to go”, vagy már a bent készített kapszulás. Legyen a kávé akár ebéd utáni teraszonülős, délutáni játszóterezős, barátokkal összefutós-beszélgetős, csoportosul köré megannyi tevékenység és kapcsolódás. Sokszor már nem is önmagáért a kávéért fogyasztják, hanem egyfajta koherenciává, alapértelmezéssé vált: “találkozzunk egy kávéra!”.

Ihatunk kávét a sarki kisboltban, benzinkúton, akár menő újhullámosban vagy felújított ódon nagykávéházban, a fenti sok-sok aspektus összpontosul abban az egy csészényi feketében, aminek fogyasztása során biztos mindenki kortyol egyet behunyt szemmel. 

Modern formában újul a kávéház-kultúra: a kávéhoz, a kávézókhoz, a kávéházakhoz kapcsolódik a magyar művelődés és kultúra igen jelentős, a mai kortárs művészetet is meghatározó időszaka, és mint ilyen, újraéledni látszik annak hagyománya is, hogy az építészet, belsőépítészet, interior- és iparművészet mellett többek között a képzőművészeti, irodalmi és zenei produktumok is újra megtalálják maguknak a helyüket a kávévilágban.
Már nincs olyan kávézó, ami valamilyen szempontból ne lenne rendkívül különleges, vagy igényes: a kialakítás, a helyszínválasztás, a kávé minősége, a személyzet, a vendéglátás, mind-mind olyan szempont, ami meghatározza, hogy valakinek melyik hely válik kedvessé, kedvenccé, hol érzi jól magát. 

Valamint nincs olyan szolgáltató hely, múzeum, koncertterem, kulturális központ, ami igazán felhasználóbarát lenne egy jó kávézó nélkül. Érdemes sok helyet, a legtöbb helyet kipróbálni!


A MOM Café 2023. április 1-jétől várja a vendégeket a MOMkult belső tereiben,
valamint szabadtéri, teraszos részein.

 

szöveg: Barna Judit, Faludi András
fotó: @MOMkult


Blog | Info

Naplemente meg swing & boogie
Blog

Naplemente meg swing & boogie

A MOMkult részéről nagyon szeretjük azokat a közösségi programokat, amik kilépnek az általánosnak tekinthető keretekből,...

Új kedvezménytípus a hegyvidékieknek
Info

Új kedvezménytípus a hegyvidékieknek

Tisztelt Hegyvidéki Látogatók! A Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával a MOMkultban 2023. április 1-jével felmenő rendszerben új...

Útlezárások nehezítik a MOMkult megközelítését a hétvégén
Info

Útlezárások nehezítik a MOMkult megközelítését a hétvégén

2023. április 29-én szombaton és 30-án vasárnap a pápalátogatás idejére bevezetett időszakos budapesti útlezárások érintik...

További híreink