Happy 2020 | Dallamos jazz a Kupolában

Happy 2020 | Dallamos jazz a Kupolában

A Chameleon Jazz Band vezetőjét Babics Péter kérdezte

Babics Péter: 2020. január 3-án, pénteken este – már mondhatni, hagyományosan – a MOM Kulturális Központban kezditek az évet. Mitől lesz különleges ez az este?

Bálint Rezső: A MOMkult-os koncerek mindig egyediek. Mivel „hazai terepen” mozgunk, lehetőségünk van újdonságokat kipróbálni, feszegetni a zenei határokat. A legfontosabb újítás, hogy hosszú idő után újra bemutatunk saját szerzeményeket is. Az ősz folyamán megálmodott és véglegesített kompozíciók nagyon tetszettek a győri, illetve a burgenlandi közönségnek, de természetesen nagyon izgatottan várjuk a budapesti rajongóink reakcióit is. Mostani zenei világunk valahol a jazz-rock, a funk, valamint a pop körül mozog; a visszajelzések alapján szereti a közönség ezt az irányt. Számos meglepetéssel is készülünk, tényleg érdemes lesz eljönni és lazítani a karácsonyi és újévi kavalkád után.

B. P.: A legutóbbi műsorból is hallhatunk dalokat?

B. R.: Az előző show, a Popcorn! két év alatt öt európai országban hangzott el, 34-szer álltunk vele színpadra, ami, azt gondolom, itthoni viszonylatban is kiemelkedő teljesítmény. A popzenei világ viszont háttérbe kerül, nagyobb hangsúlyt kapnak a saját dalok, és a harsona szerepe is meghatározóbb lesz ebben az évadban.

B. P.: Miért szeretitek ennyire a MOMkult Kupolatermét?

B. R.: Elegáns, mégis otthonos. Kicsi, de mégis sokan elférnek. Olyan érzés, mintha egy nappaliban muzsikálnál. Ott ül körülötted a közönség, érzed minden rezdülésüket. A Chameleon Jazz Band koncertjei mindig a szórakoztatásról szóltak, arról, hogy a mindennapok terheit kint kell hagyni az öltözőben. A basszusgitáros Bartók Vince, a zongorista Birinyi Márk Ádám és a dobos Telek Attila személyében nagyszerű partnereket találtam, akik úgy vannak jelen elképesztő zenei tudásukkal a színpadon, hogy sosem érzed öncélúnak a játékukat. Nagyon szeretünk együtt dolgozni és ezt a remek légkört azonnal érzékeli a hallgatóság. A Kupolaterem építészeti különlegessége és utánozhatatlan akusztikája már önmagában egyedi, a publikum tapintható közelsége ehhez csak hozzátesz.

B. P.: Mesélj kicsit az új dalokról!

B. R.: A Heat című szerzemény a nyári, tikkasztó hőségről szól, de a dallam közepe meghozza a zene felfrissülést is, ami egy zongoraszólóban bontakozik ki. Két témáját a basszusgitár, majd a harsona játssza, amik a végén összekapcsolódnak, ez adja a kompozíció alaphangulatát. A G43 egy zakatoló, lendületes mű, valójában egy végeláthatatlan utazás képe. Ezeknek az instrumentális daloknak értelemszerűen nincsen szövegük, mégis arra törekedtem, hogy a fülbemászó melódiával, az elbeszélő jellegű ritmikával és a különleges hangszereléssel olyan atmoszférát teremtsünk, ahol már sejthető, mi is a mondanivaló. A többi szerzemény legyen meglepetés!

B. P.: Milyen évet zártok?

B. R.: Izgalmasat! Az ausztriai és norvégiai utakat szerintem sosem felejtjük el. A győri fellépésünk szenzációs volt, de a nyári, újpesti szabadtéri est is parádés volt. Mi viszont már a jövő évre készülünk! A januári, csehországi brnoi koncert, valamint a februári budapesti klubkoncertek már most teltházasak. Hamarosan visszatérünk Szlovákiába és Ausztriába, valamint körvonalazódik egy lemezbemutató is, szóval izgalmas hónapok állnak előttünk.

B. P.: Mit kívánsz a MOMkult Blog olvasóinak a 2020-as évre?

B. R.: Ha egy kicsit jobban odafigyelnénk egymásra, szerintem már egy jobb világban élhetnénk. Ebben az állandó rohanásban néha úgy érzem, hogy minden elérhető számunkra, még sincs semmink. Egy koncert barátokkal, egy jó könyv magányosan, vagy akár egy laza séta is segíthet abban, hogy rájöjjünk, hol is a helyünk a világban. Mindenkinek sikerekben, mosolyokban és zenei élményekben gazdag új évet kívánok! Happy 2020!

Babics Péter

A Chameleon Jazz Band koncertje 2020. január 3-án a MOMkult Kupolatermében:
Chameleon Jazz Band | Happy 2020

Fotó: Purger Tamás

További cikkek a MOMkult Blog-on: www.momkult.hu/blog/
Ajánlók, tudósítások, interjúk – számos érdekesség a programokról, fellépőkről és sok másról.


Blog | Info

Ilyet még sosem csináltam – Interjú Szinetár Dórával
Blog

Ilyet még sosem csináltam – Interjú Szinetár Dórával

Életrajzi stand up est – azaz a saját életéről fog mesélni a MOMkult színpadán. Miért...

EGY ÉLETEM – Indul a kaland! Mucsi, Szinetár és Grecsó meséli el az életét a színpadon
Blog

EGY ÉLETEM – Indul a kaland! Mucsi, Szinetár és Grecsó meséli el az életét a színpadon

EGY ÉLETEM – ez a címe annak a különleges életrajzi stand up sorozatnak, ami szeptember...

Folytatódik a DacePro sorozat a MOMkultban!
Blog

Folytatódik a DacePro sorozat a MOMkultban!

A DancePro sorozatban a magyar kortárs tánc már jól ismert és feltörekvőben lévő fiatal koreográfusainak...

További híreink