Fejlődő táncosokról | DART Theater

Fejlődő táncosokról | DART Theater

A DART DSP elmaradó műsoráról

A DART kortárstánc-együttest Varga Kinga, koreográfus hívta életre, 2013-ban. A társulat 2019. novemberében háromfelvonásos esttel örvendeztette meg a MOMkult közönségét. A MOMkult Kupolájának hangulata, az együttes közvetlen előadásmódja olyan textúrát alkotott, ami minden műkedvelőre mély benyomást tett.

Az idei évadban a DART nagyot vállalt: indítottak egy programot, a DART Student Programot (a továbbiakban: DSP), amelyben pályakezdő táncművészek oktatása zajlik. A DSP a várakozásokat felülmúlva indult útnak, az új évad előkészítése megtörtént, a programra rengetegen jelentkeztek.

A járványügyi helyzet miatt, hasonlóan számos művészeti, kulturális tevékenységhez, jelenleg a DART táncegyüttes is szüneteltetni kényszerül előadásait, de a nehéz helyzet elmúltával ismét közönség elé lépnek.

A jelenlegi DSP-tagok novemberben, további táncművészek mellett, szerepeltek először a MOMkult-ban. A premier címe Revolution volt. A  dinamikus, feszes mozdulatokból álló produkció egyszerűsége adta az előadás nehézségét: titkos, belső vágyak, érzelmi hullámvasút és a hétköznapi pillanatok élményei voltak a munkafolyamat kiindulópontjai.

Áprilisi előadásuk a jelen helyzetre való tekintettel elmarad, e cikk némileg pótolni szeretné az így keletkező hiányt. A tavaszi előadáson a DSP táncosai önálló produkciót mutattak volna be – a társulat munkájáról Varga Kinga, a DART művészeti vezetője mesélt.  A korábbi, Revolution című számuk mellett új darabot készített a DSP: az első felvonás címe Agua.

Az, hogy mi minden történt a társulattal az elmúlt fél évben, Varga Kinga szerint a táncosok előadásában mutatkozik majd meg. „Minden hétköznap dolgozunk a DSP-vel, és szerintem óriási fejlődésen mentek keresztül mind technikailag, mind úgy, mint művészek a színpadi jelenlét terén.” A DSP vezetői nagy gondot fordítanak arra, hogy a táncosok minél több impulzust kapjanak, így egyszerre több koreográfus dolgozik velük. Az Agua koreográfusa egy fiatal, feltörekvő, külföldön tanult magyar művész, Hován Marcell, a Revolutiont pedig Kiss Tamás, Varga Kinga koreográfusasszisztense készítette. A DSP-vel dolgozik továbbá egy francia koreográfus, Flavien Esmieu, Hold one’s breath című koreográfiájával. „Kaptak kreatív munkát, amiben a színpadi jelenlétüket és az előadóművészi mivoltjukat tudták fejleszteni, úgyhogy azt gondolom, hogy mind a két oldalról nagyon sokat fejlődtek.” – mesélte Kinga. Bár a novemberi, Revolution című bemutató jól sikerült, nem álltak itt meg, sőt, céljuk, hogy a táncosok fejlődése látványos legyen.

Varga Kinga mint külső szemlélő segíti a koreográfusokat, Kiss Tamást és Hován Marcellt is mentorként segíti munkájukban. „Akkor szoktam bemenni a próbákra, ha megkérnek rá vagy ha a kreációs folyamat utolsó felében vannak, amikor már érdemben hozzá tudok szólni, építő jellegű kritikát tudok megfogalmazni. Az a lényeg, hogy olyan darab készüljön, ami a legjobbat hozza ki a táncosokból és a koreográfusokból, nem pedig az, hogy az én ízlésemnek megfeleljen.” Tudatos döntés áll amögött, hogy egymástól nagyon eltérő mozgásvilágú koreográfusok dolgoznak a táncosokkal, Kinga szerint ez nagyon fontos. „Táncosaink három különböző mozgásvilágot kapnak, ezért teljesen különböző darabokat van lehetőségük megtapasztalni. Szeretném a program táncosait egy minél színesebb önéletrajzhoz hozzásegíteni, ami a későbbi boldogulásukat fogja megkönnyíteni.”

A DSP-táncosok elhivatottságának számos oka van. Kinga szerint, aki táncművészként egyről a kettőre szeretne jutni, annak nagyon feszített tempóban és konkrét célokat maga előtt látva kell dolgoznia. Ilyen például, hogy a DART nem titkolt célkitűzése a Student Programmal, hogy onnan válasszanak majd új tagot a társulatba. Ezt minden diák a DSP-programban szeretné elérni, de tudják, hogy a létszám véges, amellyel a DART bővülni tud. Kinga igyekszik a legnagyobb befogadásra nevelni őket: „Fontos, hogy nyitottan kezeljék az adott koreográfust, és próbáljanak tőle minden tudást, minden információt magukba szívni. Ezt pedig a helyén kezelik. Mindenki aranyos, nyitott, és tolja ezerrel.” Ez a nyitottság észrevehető mind a színpadon, mind a próbateremben. Az alázat, ami ebben a szakmában nélkülözhetetlen, látszik a táncosokon. Kinga szerint, aki a társulathoz kerül, alapból fanatikus táncos, ami hosszú távon fontos ahhoz, hogy szívvel-lélekkel tudja végigcsinálni a nehéz pillanatokat is.

Hován Marcell, az Agua koreográfusa az alkotó folyamatban a táncosokból indul ki, így darabjában is az ő személyiségük az origo. Marcell koncepciója a víz bemutatása, annak tisztelete. Kinga elmesélte, hogy „Hován a mozgás minőségével kísérletezik, azzal, hogy a víznek milyen tulajdonságai vannak, és ezeket hogyan lehet beleönteni a táncosok testébe. Ez egy jó kis kísérlet.”
A mozgásművészet szeretete egyértelmű a DART táncosainál. A társulat tempója pedig példaértékű: már a vendégtanárok is kiválasztásra kerültek a 2020-2021-es évadra. „Fél éve még csak reménykedtünk a legjobban, még nem volt tapasztalatunk.” – ismerte be Kinga, de egy sikeres évad végéhez közelítve egyértelműen kirajzolódott, hogy a DART Student Programnak van létjogosultsága. Ez a novemberi premierjükön is tetten érhető volt. A DART missziója, hogy minél több emberhez eljuttassa a táncművészetet.

A járványhelyzet miatt, mint minden társulat, a DART munkája is számos akadályba ütközik, de Varga Kinga és a táncosok bíznak benne, hogy hamarosan ismét bemutathatják a közönségnek munkájuk gyümölcseit.

Vörös Eszter

A DART Theater honlapján és Facebook-oldalán még több fotó, videó és információ található a társulat munkájáról.


Blog | Info

EGY ÉLETEM – Indul a kaland! Mucsi, Szinetár és Grecsó meséli el az életét a színpadon
Blog

EGY ÉLETEM – Indul a kaland! Mucsi, Szinetár és Grecsó meséli el az életét a színpadon

EGY ÉLETEM – ez a címe annak a különleges életrajzi stand up sorozatnak, ami szeptember...

Folytatódik a DacePro sorozat a MOMkultban!
Blog

Folytatódik a DacePro sorozat a MOMkultban!

A DancePro sorozatban a magyar kortárs tánc már jól ismert és feltörekvőben lévő fiatal koreográfusainak...

Új pozíciók a MOMkultban
Info

Új pozíciók a MOMkultban

Lelkes, kedves, vidám, határozott, szorgalmas munkatárainkat keressük a MOMkultba az alábbi területekre: • koncertszervező •...

További híreink