Magyar leiras:

ÜVEG.HÁZ
kiállítás, zene, lazulás
A MOMkult 2022 nyarán nyitotta meg az épület mellett fekvő Sirály sétányon található kioszkban közösségi kiállítóterét, amelyben képzőművészek, designerek számára ad lehetőséget kétheti időszakokra, hogy bemutathassák munkáikat, kiléphessenek az eddigi kereteik közül, közvetlen kapcsolatot teremtve a látogatókkal.
A kiállítási periódusokhoz szabadtéri programok kapcsolódnak koncertek, könyvbemutatók, közönség- és partnertalálkozók formájában.
Célunk, hogy a klasszikus beltéri rendezvényeken túl olyan programokat kínáljunk, amellyel kisebb közösségeknek adunk otthont, valamint népszerű kültéri találkozóhelyként felpezsdítsük, életet töltsünk a nyárestékbe hangulatos fényekkel, kulturális eseményekkel, zenével, beszélgetésekkel.
Idén nyáron kéthetente, csütörtök estékre (19-22h) szervezünk eseményt.

Romvári Márton
Romvári Márton 2001-ben szerzett diplomát festő szakon a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Munkáival számos önálló- és csoportos kiállításon, nemzetközi vásáron, aukción szerepelt. Budapesten él és alkot.
Alkotásaiban a mikró- és makró világ természeti formái, egyfajta leegyszerűsített eszenciájaként vannak jelen, s az összeolvadó vagy éppen elkülönülő elemek, kölcsönhatásban lévő síkokon rétegződnek térbelivé.
Megérkezve a valós dimenziók terébe, — ugyanabból a forrásból táplálkozva — reliefek, objektek, szobrok, kinetikus munkák is születnek a világát bejárva. Romvári Márton nonfiguratív művészetére a réteges építkezés, a térbeliség, a dinamika és a fény jellemző. A természet erőit kutatja, miközben intuitív, kísérletező energiája a kifejezés új útjai felé tereli alkotómunkáját.

Alumínium-konstrukcióiban a fém csillogása érdekli, vászonnal rétegzett objektjeiben pedig a „kimozdulás” modellezése, a változó nézőpont megmutatása foglalkoztatja. Sajátos formarendje, a vonalak játéka érvényesül akrillal megfestett legújabb papírmunkáin is.
Nincs cél, hiszen nem lehetséges célbaérni, mivel a világ alaptermészete a magas entrópiára való törekvés. Folyamatosan úton van, az út egy időpontját kiragadva, csak felvételt készíthet a nagy egyensúlyrendszer egy-egy pillanatáról.

Labek & Chrobak
A Labek & Chrobak azaz Szallabek Balázs és Chrobák Adrián 2016 óta készít és lép fel együtt különböző formációkban. Az utóbbi években Deva társszerzőiként és színpadi zenészeiként váltak ismerté. Zenéjük az elektronikát ötvözi népzenei elemekkel és melankólikus gitár dallamokkal, amelyet nagyban inspirálnak a dél-amerikai, afrikai és főként a kelet-európai népzene pulzáló ritmusai és melódiái. Bemutatkozó lemezük Wanderer címmel nemrég jelent a Zságer Balázs vezette Move Gently kiadónál, az öt számos EP-n olyan vendégművészek szerepelnek mint Deva, Szczuka Panka, Zahár Fanni és Gozlán Fatima.

https://soundcloud.com/labek-chrobak