Magyar leiras:

ÜVEG.HÁZ
kiállítás, zene, lazulás
A MOMkult 2022 nyarán nyitotta meg az épület mellett fekvő Sirály sétányon található kioszkban közösségi kiállítóterét, amelyben képzőművészek, designerek számára ad lehetőséget kétheti időszakokra, hogy bemutathassák munkáikat, kiléphessenek az eddigi kereteik közül, közvetlen kapcsolatot teremtve a látogatókkal.
A kiállítási periódusokhoz szabadtéri programok kapcsolódnak koncertek, könyvbemutatók, közönség- és partnertalálkozók formájában.
Célunk, hogy a klasszikus beltéri rendezvényeken túl olyan programokat kínáljunk, amellyel kisebb közösségeknek adunk otthont, valamint népszerű kültéri találkozóhelyként felpezsdítsük, életet töltsünk a nyárestékbe hangulatos fényekkel, kulturális eseményekkel, zenével, beszélgetésekkel.
Idén nyáron kéthetente, csütörtök estékre (19-22h) szervezünk eseményt.

Incze Mózes
1975-ben Baróton született, 1994-ben a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum diákjaként érettségizett, murális festő szakon. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen 2000-ben vette át diplomáját. A jelenidő folyton változó képének a hosszabb távon fennálló struktúrával (nevezzük festészeti hagyománynak, formatárnak) való viszonyának egybeláttatásával foglalkozik, munkái ennek lenyomatai. A hús-vér ember oldaláról  képviseli a technológiák terjedése révén virtuálissá alakuló világ értelmezését, képei az algoritmusok közé szorult lélek túlélésének nyit teret.

Lélektér I.-II. című festményeit állítja ki az Üveg.házban:
„Tudat, szellem, lélek… gondolatok összessége, amire önmagaként hivatkozik az ember, ami  úgy önmaga, hogy test sem szükséges hozzá. Azonban ha oly tudat, szellem, lélek a szemlélődés tárgya, ami nem önmaga, akkor nagyon megkönnyíti a meghatározást a fizikai megnyilvánulás, legyen a káosszal határos, vagy racionális síkok által határoltan kínálja megértésre önmagát.
Ez jutott eszembe, és egyidőben ennek képi kérge, amit már csak meg kellett festeni.”

Glass.House.Impro
Dévényi Zoltán (gitár) és vendégei: Incze Mózes (basszusgitár), Fodor Miklós (fuvola), Bakos Bettina (ének)

Dévényi Zoltán gitáros, zeneszerző, producer(Bettika Quintet, Bob és Bobék Orchestra, Groovus)www.bettikamusic.hu