Magyar leiras:

Azon programoknál, ahol a helyszín sajátosságai miatt nem tartható a látogatók közötti másfél méter, továbbra is ajánljuk a maszk viselését.
______________________________________________________________________________________

20 éves a Szent Efrém Férfikar.
A jubileumi év tiszteletére új programmal készül Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttese – ennek egyik jelentős állomása a MOMKultban megrendezett nagykoncert, ahol az elmúlt húsz év legnépszerűbb darabjai mellett új műveket is bemutat a kórus.
2022-ben Kings & Queens címmel jelentetnek meg új albumot, ennek készülő anyagát ezen a koncerten először mutatják meg nagy nyilvánosság előtt. A Szent Efrémtől megszokott erőteljes látvány ezen a koncerten is megjelenik: Sztojánovits Andrea médiaművész készít különleges vetítést és látványt az előadáshoz.

A vokális együttest 2002-ben alapította a Liszt- és Érdemes Művész Díjas Bubnó Tamás. Névadójuk Szír Szent Efrém (306-373), a bizánci egyház kiemelkedő himnuszköltője, akit kortársai a “Szentlélek hárfájának” neveztek. A Szent Efrém Férfikar kezdetben a bizánci rítusú kereszténység rendkívül változatos zenéjére specializálódott és ezzel a repertoárral ért el sikereket hazájában és külföldön egyaránt. A magyar férfikari hagyománnyal már a kezdetekkor elkezdett foglalkozni az együttes, Boksay János kárpátaljai pap férfikari liturgiája révén. Innen pedig egyenes út vezetett Liszt Ferenc ismeretlen, de végtelenül gazdag férfikari művészetéhez, majd pedig Bartók Béla férfikórusra írt zseniális darabjaihoz. A bizánci rítusú zenei hagyomány mellett az együttes repertoárjának második fontos pillére a nagy magyar mesterek férfikari munkássága lett. Számos belföldi és külföldi rangos fesztiválfellépés hatására több kortárs zeneszerző hallotta és szerette meg a Szent Efrém Férfikar egyedi hangzását – ennek köszönhetően többen komponáltak műveket a kórusnak. Manapság elmondható, hogy nem múlik el SzentEfrém koncert kortárszenei kompozíciók előadása nélkül. A nyolctagú együttes rendszeresen koncertezik Magyarországon és világszerte.
Saját sorozatot rendeznek Orientale Lumen – Kelet Világossága címen, ahol világhírű kollégáikkal közösen lépnek színpadra. Tizennégy lemezük jelent meg. Az együttes tagjai sokoldalú kamaraénekesek, akik átiratokat, átdolgozásokat és saját műveket is készítenek a Szent Efrém Férfikar számára.