Magyar leiras:

Nyolc évesen már túl volt első fellépésén a New York-i Cotton Clubban. Shemekia Copeland ötszörös Grammy-díj jelölt blues, soul és americana énekesnő, korunk egyik legjellegzetesebb és legmélyebb érzésekkel teli amerikai előadója július 17-én – Magyarországon először – a MOMkult színpadán ad koncertet. A hivatalosan is a „Blues Királynője” címmel kitüntetett művészt világszerte szeretik bátor, őszinte és humoros zenéjéért, valamint szenvedélyes előadásmódjáért.

Shemekia művészcsaládból származik, éppen ezért kiskora óta otthonosan mozog a reflektorfényben, édesapja, a néhai texasi blueszenész, Johnny Clyde Copeland. A New York-i Harlemben született és ott is nőtt fel, és amint 18 évesen kiadta első albumát, azonnal fontos blues és R&B tényezővé vált. A Done Come Too Far lemezével turnézó énekesnő eddigi legnagyobb dobásával érkezik hazánkba; zene és szöveg szempontjából is merész dalokkal, melyek egyszerre időszerűek és időtlenek. A The Chicago Tribune neves jazz kritikusa, Howard Reich szerint Shemekia Copeland a legnagyobb női blues énekesek egyike, aki dalaival hozzájárul a műfaj fejlődéséhez, egyben szembe száll a előítéletekkel és korunk egyéb veszélyeivel.

Most megjelenő új albumán folytatja a történetet, ami tükrözi Amerika múltjáról, jelenéről és jövőjéről alkotott vízióit. A lemezen kemény, zenei igazságait a saját szemüvegén keresztül, egy fiatal, amerikai feleség és anya szemén keresztül mutatja be. Zenéje mindemellett visszaadja játékos humorát és jókedvét: az album készítésében személyiségének minden része megszólal – boldog, szomorú, buta, dühös – , ami mindannyiunkban ott lakik.

„Nem politizálok. Én csak beszélek arról, ami ebben az országban történik. Ha azt hiszed, hogy abbahagyjuk” – énekli – „tévedsz.” Albumán egyszerre ad hangot egy fiáért aggó afroamerikai nő őszinte érzéseinek, valamint az Amerikában terjedő erőszaktól való félelmének. Zenéje folyamatos fejlődését illetően, Copeland nagyon egyértelműen fogalmaz:
„A fiam születését követően még elkötelezettebb lettem a világ jobbá tétele iránt. Dalaimmal megpróbálom, visszahelyezni az „egyesült” szót az Egyesült Államokba, hiszen a barátok, a család és az otthon az, amiket mindannyian értékelünk.”
A Living Blues kritikájában olvasható, hogy Shemekia erőteljes, vad, tiszta tekintetű és reménnyel teli. Olyan ösztönösen irányítja hangját, hogy egyik percben szinte ordítva tiltakozik az igazságtalanságok miatt, majd szeretettel teli reménnyel nyugtatja meg hallgatóságát. Ilyen, és ehhez hasonló érzések várnak mindazokra, akik július 17-én meghallgatják őt.

Fontosabb állomások:

Copeland világszerte több ezer koncertet adott klubokban, fesztiválokon és koncerttermekben, szerepelt filmekben, az országos televízióban és több száz magazinban, újságban és internetes kiadványban is feltűnt. Együtt énekelt Bonnie Raitt-tel, Keith Richards-szal, Carlos Santanával, Dr. Johnnal, James Cottonnal és más hírességekkel is, és közös műsorban szerepelt a The Rolling Stones-szal. 2022 áprilisában az ENSZ Közgyűlés Nagytermében lépett fel milliós közönség előtt a Nemzetközi Jazz Nap ünnepségsorozatának részeként. Copeland továbbra is vezeti saját népszerű napi blues rádióműsorát a SiriusXM-et.