Magyar leiras:
A XX. század kiemelkedő írói és költői között szeptember 27-én köszöntjük irodalmi emlékesttel Popper Pétert, aki idén lenne 90 éves. Popper Péter életműve híd a pszichológia és az irodalom között, míg köteteiben feltett kérdései és előadásai, kutatásai során az emberi kapcsolatok, a lélek működésének sokszínűségét, a belső utakat, a lelki működés alapkérdéseit mutatja be a közönségnek. Popper Pétert 1969-ben a pszichológia tudományok kandidátusává nyilvánították. 1980-ban kinevezték docensnek, 1984-ben egyetemi tanárnak. A SOTE orvospszichológiai oktatási csoportjának vezetésével bízták meg, ezt a feladatot 1980-tól 1992-ig látta el. Szabadidejében mindig szívesen foglalkozott szépirodalommal, maga is írt színdarabokat, amelyek közül hármat be is mutattak a nyolcvanas években.
Szeptember 27-én, a MOMKult Kupolatermében a lélek estjére kerül sor: az általa feltett kérdésekhez Márai Sándor, Szabó Magda, Szerb Antal és további XX. századi szerzők és irodalmi művek szemelvényeivel csatlakozunk felolvasószínházban, míg meghívott vendégeink szakemberként értelmezik a XXI. századi ember életének tükréből a 90 éve született Popper Péter gondolatait.

XX – a sorozatról
A sorozat célja közelebbről, személyes aspektusból, a művek mellett az alkotót is hangsúlyosan bemutatva értelmezni a XX. századi magyar irodalom kiemelkedő életműveit, illetve az irodalom mellett társművészeti ágakat megszólítva felolvasószínházzal, előadásokkal, koncerttel készülni. A XX estjein helyet kapnak különféle műfajok, illetve témakörök is: színház, gyerekirodalom, hangsúlyos irodalmi lapok, háború, szerelem és barátság, irodalmi előképek – például kapcsolódások egykori példaképekhez, akár Petőfi Sándorhoz, illetve egyedi produkciók is.