Magyar leiras:

Azon programoknál, ahol a helyszín sajátosságai miatt nem tartható a látogatók közötti másfél méter, továbbra is ajánljuk a maszk viselését.
_______________________________________________________________________________________

A NEMES NAGY ÁGNES 100
GÁLAEST

„Viszonylagos öröklét” #9

2022-ben Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulója tiszteletére a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum centenáriumi eseménysorozatot indított. Ennek keretében valósul meg a „Viszonylagos öröklét” – Nemes Nagy Ágnes 100 irodalmi beszélgető-sorozat a MOMkult partnerségében 2022 során minden hónapban. Az év programjai közt számos irodalmi séta, Rendhagyó irodalomóra, kötetbemutató is megvalósult, s az egész centenárium kiemelt eseménye a november 11-i Gálaest és ünnepnap, mely kiemeli változatos programokkal a 100 éve született költő életművét, személyét.

A november 11-i Gálaest a Viszonylagos öröklét irodalmi beszélgető-sorozat kilencedik eseménye, ami a MOMKult Nagytermében, egy két felvonásos előadásban szólítja meg a fellépő alkotókat és a közönséget: hogy gondolunk Nemes Nagy Ágnesre, hogy él bennünk a XX. századi irodalomtörténet, mit kapunk Nemes Nagy Ágnes költészetétől. Vendégeinkkel személyes kapcsolódásaik, zenei, irodalmi feldolgozásaik által egy személyes, privát olvasat mutatkozik meg – kiderül, melyik vers áll a legközelebb Beck Zoltánhoz, illetve ezen az estén debütál Takács Dorina / Дeva Nemes Nagy Ágnes versfeldolgozása, és ezen az estén lesz a budapesti bemutatója a Nem akarok zenére fogalmazott életmű-előadásnak, ami a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes előtt tiszteleg.
Az előadás rendezője Vecsei H. Miklós színművész, zeneszerzője és zongorán kísér Tempfli Erik, Nemes Nagy Ágnes szerepében Hegedűs Bori énekes, az előadás szerkesztője és narrátora Juhász Anna irodalmár, színpadra alkalmazta Horváth Panna.

A november 11-i GÁLAESTEN vendégeink:

Grecsó Krisztián író, költő
Becz Zoltán zenész, irodalomtörténész
Udvaros Dorottya színművész
Gergely Ágnes költő
Takács Dorina / Дeva zenész, énekes

a Nem akarok előadás:
Vecsei H. Miklós színművész,
Hegedűs Bori énekes,
Tempfli Erik zenész

Házigazda:
Juhász Anna irodalmár

A centenáriumi sorozat a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében, a MOMKult partnerségében valósul meg.
Az év programjai közt számos irodalmi séta, Rendhagyó irodalomóra, kötetbemutató is szerepel.

Főszervező: Juhász Anna irodalmár