Magyar leiras:

Kína / Suzhou / 2023. 08.
Helyszín: Kína / Suzhou / Greater China

Tervező: Christian de Portzamparc / 2Portzamparc

„Az épület igazán különleges, és részleteiben is lenyűgöző, ezt az élményt szeretném átadni a részletek kiemelésével.”

Az épületről:
A Taihu-tó mellett és a Taihu New Town CBD mellett fekvő Suzhou Bay Cultural Centre a város legújabb kulturális, kiállítási és kongresszusi célpontja. A mega fejlesztés két ikonikus épületnek – a Szucsoui Operaháznak és a Wujiang Kiállítási Központnak – ad otthont, amelyeket lenyűgöző kettős szalagok kötnek össze.

A két épület mindegyike körülbelül 40 000 m²-es felépítményt foglal magába, és különböző funkciójú alépületekre oszlik. Az 1600 férőhelyes Suzhou Opera House egy nemzetközi színvonalú operaszínházzal, egy többfunkciós színpaddal, egy 600 férőhelyes moduláris teremmel és egy IMAX mozival rendelkezik, míg a Wujiang Exhibition Centre egy 24 000 m²-es múzeumot, egy 18 000 m²-es kiállítási központot és egy 14 000 m²-es konferenciaközpontot foglal magában.

A repülő dupla szalagok megvalósítása

A két épületet a dupla szalagok kötik össze – ez egy olyan központi elem, amely forgó geometriájú térgerendaszerkezeteket használ, hogy egyetlen folyamatos homlokzati rendszert hozzon létre a komplexum felett. Ezek az épületek szélein folytatódnak, és 50 méterrel kifelé konzolosodnak, mint a homlokzati szárnyak.

A szalagok alátámasztására egymástól távol eső V-oszlopokat használnak – mindegyikük egy 4,1 m átmérőjű kör alakú betonoszlopba van beillesztve a szerkezeti rugalmasság növelése és az építés megkönnyítése érdekében. 

Ez volt az első alkalom, hogy ezt az innovatív megközelítést Kínában alkalmazták.