Magyar leiras:

A Hegyvidéki Önkormányzat és a MOMkult a Gesztenyés kertbe hív mindenkit egy közös kikapcsolódásra. Egész napos programok családoknak, baráti társaságoknak, egyedül érkező érdeklődőknek és klubközösségeknek: játékok, mesék, beszélgetések, koncertek három színpadon, közösségi programok a Gesztenyés kert teljes területén; étel, ital, inspirálódás és lazulás vár Titeket. 

nyáresti piknik hangulat · családok & barátok ·  beszélgetések öko és irodalmi témákban ·  gyerekprogramok · akusztikus zene · táncprogramok· társasjáték · szabadpolc · kézműves foglalkozások 

A részvétel ingyenes.
Várunk szeretettel mindenkit!

PROGRAMOK

Aprószirom színpad

10:00 Meseszálak
A négyfős előadócsapat saját környezetükben élő gyerekek történeteiből inspirálódva írták meg azokat a meséket, melyet zenei kísérettel, bábokkal, homokanimációval, vagy árnyjátékkal állítanak színpadra. A nap folyamán több időpontban is színpadra lépnek az alkotók (Danyi Zsuzsi mesemondó, Nagy Katalin Matild grafikusművész, Lakai Zoltán zenetanár, Nagy Dénes festőművész, nagybőgős)  a nap folyamán többször fellépnek meséikkel: A martfűi táncoló csizma története, A tündér és a békakirályfi, Aranyszigony a Tiszta-tóban.

10:30 Zenebatyu
Ökohangszer bemutató vidám, mesés zenefoglalkozáson Sőnfeld Mátyás pedagógus, pszichopedagógus, zeneterapeuta saját készítésű hangszereivel, zenei rezgéskísérletekkel. 

11:00 Meseszálak
11:30 Zenebatyu
12:00 Meseszálak
12:30 Zenebatyu

14:00 -15:00 Rolando bűvész
Modern, humoros bűvészműsor, amiben a sokoldalú mágus beigazolja a világhírű Houdini mondását: “A bűvészet művészete végső soron nem más, mint szórakoztatás céljából történő csalás.”

15:00-16:00 Fabók Mancsi Bábszínháza – A halhatatlanság országa
Fabók Mariann színművész első önálló vásári bábjátékában az emberiség örök misztériumát meséli, énekli meg: létezik-e az Örökélet–Hallhatatlanság Országa. Az előadás során  a gyerekek számára könnyen értelmezhető és szórakoztató módon oldja fel az esetleges szorongásra okot adó mély gondolatokat.

16:00-16:30 Agócs Gergő – Mesedélután gyerekeknek és felnőtteknek
Agócs Gergely felvidéki, füleki származású néprajzkutató autentikus forrásból, kutatások és gyűjtések során felhalmozott történeket és meséket ad elő. Keserédes, tanulságos, de leginkább szórakoztató fél órára számíthatnak a látogatók.

16:30-17:30 Bahorka Társulat koncertje – Pletykázó asszonyok
A Bahorka Társulat mesekoncertjén Weöres Sándor versek, magyar és balkáni népzenei elemek, jazzben használt harmóniák és improvizációs játékok sorozatában elevenedik meg a múlt és jelen játéka, a falu és város világa, a gyermek és felnőtt lélek.
Zenei rendező: Ifj. Csoóri Sándor

18:00-19:00 M.É.Z koncert: tradicionális ír-skót népzene
Ír, skót tradicionális dallamok, balladák kocsmadalok alkotják az együttes repertoárját, amiből a M.É.Z. – mint egyike az első zenekaroknak, ami Magyarországon meghonosította ezt a műfajt – nagyon vagány és fergeteges hangulatú színpadi koncertjét megvalósítja.

Ötlevél Színpad

10 és 12 óra között a Hegyvidéki Kulturális Szalon táncos klubfoglalkozásainak, baráti közösségek mozgásos bemutatóira kerül sor.

10:00 Nia tánc bemutató
10:30 Parvati autentikus hastánc bemutató
11:00 Zumba bemutató
11:30 Szenior örömtánc bemutató

15:00-16:00 Katona Csaba sörkóstolással egybekötött sörtörténeti előadása
Katona Csaba történész, az MTA munkatársa – egyik kutatási területét tekintve – sörtörténész kóstolással egybekötött társadalom- és kultúrtörténeti szórakoztató stand-upja.

16:00-17:00 QuizNight – Szabadtéri kocsmakvíz
Az angolszász területekről átvett játék rendkívüli népszerűségre tett szert Magyarországon az elmúlt években. A kvíz játék két kérdéses fordulókból áll, két forduló között villámkérdés-körrel. Az általános műveltség, némi helytörténeti témát feldolgozó kvízjátékra baráti társaságok, családok számára lehet előregisztrálni a https://quiznight.typeform.com/to/FWTtY8Jj site-on, illetve a helyszínen jelentkezhetnek.

17:30-19:30 Gazdálkodj Ökosan a városban/ előadás & workshop
A Gazdálkodj Ökosan foglalkozásokon a magaságyásoktól a mikrozöldekig, a gyógynövényektől a komposztálásig mindenről szó esik, gyakorlati tudás szerezhető egy saját városi gazdaság elindításához.

19:30-20:30 Szczuka Panka és Borcsa
Szczuka Panka és Borcsa izgalmas felállásban szólaltat meg számukra kedves dalokat: az éneket ukulele vagy gitár, illetve basszusgitár kíséri. Repertoárjuk régebbi és mai pop, jazz és könnyűzenei feldolgozásokból áll, kiegészülve az egyre gyarapodó saját számokkal.

20:30-21:30 Természet és Irodalom – Juhász Anna, Géczi János, Kollár-Klemencz László
Az irodalom az egyik olyan művészeti ág, ami legjobban reagál a természet rezgéseire. Juhász Anna irodalmár két olyan alkotót, írót hívott beszélgetésre, akik rendkívül organikus viszonyban állnak a természettel, a lélekszépség és vagány művek, projektek létrehozásában kiemelkedőek.

21:30-22:30 Kodachrome koncert
Az akusztikus duó a jól ismert Paul Simon–Art Garfunkel dalok egyedülálló hangulatú előadásában utazik. Olyan dalok, mint a Sound of silence, a Mrs. Robinson vagy a Scarborough fair Jobbágy Bence és Méhes Adrián előadásában szólalnak meg. Esti borozáshoz, sörözéshez a legjobb atmoszféra.

Zöldtüske Színpad

15:30-17:30 Magyar Krónika-Utak a lélekhez
A beszélgetés témája a magazin májusi lapszámához kapcsolódik: olyan közösségteremtő gyógyítók és művészek munkájáról lesz szó, akik a gyermeki lélek világával foglalkoznak. Beszélgetünk terápiás módszerekről a mese és valóság, játék és komolyság mentén.

Meghívott vendégek: Helstáb Laura meseterapeuta, Németh Zsófia pedagógiai szakpszichológus-jelölt és Petrusán-Molnár Dalma óvodapszichológus

18:00-19:00 Agócs Márton és Kemény Zsófi közös műsora
Kemény Zsófi író, költő, slammer és  Agócs Márton az Aurevoir frontemberének közös műsora. Az est folyamán a népdaltól a slam poetry-ig számos stílust érintenek,  mindezt egyszál (illetve néha két szál) akusztikus gitárral.

19:20-20:20 Sildervald koncert
A Sildervald egy gödi fiatalokból álló együttes. Magyar népdalokat és verseket dolgoznak fel könnyűzenei formában, amit a blastfolk műfaji meghatározással illetnek. Akusztikus hangszerelésüket olyan jellegzetes népi hangszerekkel gazdagítják, mint a kecskeduda, a hosszúfurulya, a kaval és egyéb furulyák. 

A zenekar tagjai: Vasvári Magor (gitár, ének), Mokos Csongor  (kecskeduda, népi furulyák, vokál), Huszti Benedek (basszusgitár), Vasvári Zalán  (ütős hangszerek, vokál).

20:40-21:40 Cseh Tamás est – „Játsszuk el hogy semmiről sem tudunk…”
Cseh Tamás ikonikussá vált dalainak (Budapest, Rubinpiros tangó, Száz féle változatban, Ausztrália, Presszó stb.) klasszikus és népzenei elemekkel dúsított feldolgozásait adják elő Tóth András (ének) együttesvezető és zenésztársai:  Tóth Ábel Botond  (gitár, vokál), Nánási Attila (gitár, vokál), Laczi Sándor (cselló), Lányi Kristóf (kobza, vokál)

10:00-18:00 Programok a Gesztenyés kertben

Szabadpolc
A régi megunt, esetleg több példányban meglévő könyveket cserélheted a
Szabadpolcon megtalálható könyvekre. A jó állapotban lévő szépirodalmi vagy ismeretterjesztő cserélhető könyvek száma maximum 10 db.

14:00-15:30 Irodalmi lazítás a Falfirkával-a Falfirka irodalmi sorozat születésnapi különkiadása
A Falfirka irodalmi sorozat 5. születésnapján az irodalom elérhetőségéről, népszerűségéről, az irodalmi programok útvesztőjéről beszélgetünk, és arról, hogyan fogjon hozzá, aki írni szeretne. Kortárs szerzők olvasnak fel műveikből (Seres Lili Hanna és Horváth Florencia), az eseményen a VAHÚR csodát lát énekes-gitárosa, Buday Bence ad minikoncertet. Szerintünk az irodalom mindenkié. Házigazda: G. Szabó Sarolta, a Falfirka alapító-házigazdája

Játszóház Projekt
A Játszóházban újonnan kiadott társasjátékokkal ismerkedhetnek a látogatók. Lehetsz gyerekkel vagy felnőttekkel, lehettek 2-en, de akár 8-an is, a Játszóházban találtok nektek való játékot a három percestől a három órásig, a partijátéktól az elmélyülősig, a szusistól a Marsosig. A játékmesterek szívesen ajánlanak játékokat, és segítenek megérteni a játékszabályokat.

Paradicsom projekt
A Paradicsom Projekt kreatív foglalkozásai egyfajta szemléletközvetítés, mely arról szól, hogyan tehetjük szebbé, jobbá, színessé, ízessé, illatosabbá, egészségesebbé, örömtelibbé mindennapjainkat úgy, hogy közben figyelünk magunkra és a körülöttünk lévő tágabb és szűkebb környezetünkre. A Paradicsom Projekt M!ND Kreatív foglalkozásain kicsik és nagyok, fűvel-fával, termésekkel és magokkal festenek, nyomdáznak. A természetben rejlő kincsekkel hoznak létre alkotásokat, természetközeli dekorációkat. Kiskert programunkon megérzik a föld szagát, tapintják, ültetnek, locsolnak. Az általuk készített papír ültetőpohárba zsázsát ültetnek, melyeket haza is vihetnek. Kisebbek beültetett minikertben ültethetnek, és kis állatfigurákkal „dzsungeleset” játszhatnak.
Programvezető: Farkas Andrea – egészségtanár

Kezes-lábas játszóház
A kezes-lábas játszóház roncsbringákból született játékai, mind egyedi innovációk, amik a fenntartható életmódra hívják fel a figyelmet. Szemléletformáló játékaikkal tanítják, segítik az együttműködés képességének elsajátítását. A biciklivel működtetett játékok kikapcsolódást nyújtanak felnőttek és gyerekek részére egyaránt.

Vitéz László Bábjáték Automata
Interaktív bábautomata kicsiknek és nagyoknak. A folyamatos működését a Kolibri Színház 2-3 színészművésze biztosítja. Időről-időre újabb bábokkal és jelenetekkel bővül a kínálata, nem véletlen, ha órákra ottragadnak a gyerekek és persze szüleik is.

Fabatka Porta népi játszótér
Kültéri játékok: kézzel hajtott kosaras körhinta, logikai asztali játékok, ördöglakatok, fejtörő feladványok, többféle ügyességi térjáték várja a gyerekeket és a felnőtteket.

Pagony Könyvesbolt – Interaktív Julia Donaldson „pop-up kiállítás”
Pop-up játékunkba olyan bátor családokat várunk, akik szeretik vagy szívesen megismernék Julia Donaldson Graffaló mesefiguráját és barátait, akik örömmel mulatnak együtt és kedvelik a kihívásokat. A játékosok állomásról állomásra vándorolnak, a játékidő nagyjából 10 percet vesz igénybe, és különleges élményen felül minden ügyes család pagonyos ajándékkal térhet haza.

Tündérkert-Meseösvény és Mester Tér
Hétpróbás mesejátszótér, melyben az izgalmas kalandjáték során felfedezzük a magyar népmesék csodákkal teli birodalmát és találkozunk kedvenc mesehőseinkkel. A gyerekek beleélhetik magukat a magyar népmesék csodákkal teli birodalmába. Útközben hét próbát kell kiállniuk. Az interaktív meselabirintus a Tündér Ilona és Árgyélus királyfi meseösvényén vezet keresztül az Égig érő fa tetejéig. Az út során meseszereplők lesznek a gyerekek segítségre, vagy éppen állítanak nehéz próbák eléjük. Ha minden próbát kiálltak a gyerekek, akkor a meselapba gyűjtött pecsétek után titkos meglepetés és mesemazsola várja őket!
díszlet: Kő Boldizsár -iparművész, jelmezek:  Marjai Katka, Zene: Aranyalma Páros zenekar

Szabadulószoba & Trükkös szemüvegek
A nagyvárosokban már jól ismert szabadulószobák mobil változata. A játékosoknak logikai vagy ügyességi feladatok segítségével kell kijutni egy meghatározott időn belül a mobil szabadulószobából. A Trükkös szemüvegek egy ügyességi játék, egy speciális kültéri akadálypálya. Különleges maszkok és szemüvegek segítségével a világ megfordul, a távolságokat a valóságtól eltérően érzékeljük, illetve a térérzékelés teljesen megszűnik.