Magyar leiras:

megnyitó: 2024. május 4. szombat 17:00
a tárlatot megnyitja: Révész Emese művészettörténész
közreműködik: Lukács Gabriella
________________________________

Gönczi Béla grafikus születésének 90. évfordulója alkalmából a MOMkult Reich Károly Lépcsőgalériájában legkedvesebb grafikáiból válogatva nyílik tárlat.
A grafikusművész 1952 és 58 között volt hallgatója a Magyar Képzőművészeti Főiskolának, mesterei: Barcsay Jenő, Hincz Gyula, Koffán Károly voltak. A felsőfokú tanulmányait követően hamar több rangos díjat elnyert: 1961: Fiatal Művészek Stúdiója, II. díj; 1981: Vöröskereszt centenáriumi emlékérem; 1982: Kisgrafika, II. díj, Pécs.
Az alkalmazott grafikusi praxisba szinte beleszületett, édesapjával (Gönczi-Gebhardt Tibor) kiállítástervezést és -kivitelezést is végeztek együtt. Alkalmazott grafikusi működése az emblématervezéstől a lemezborító- és könyvtervezésig terjedően az egész szakágat átfogja.

Gönczi Béla képíró, grafikusművész, változó kor rányomja bélyegét lapjaira, és ha elődjeit keressük, akkor világossá válik előttünk, hogy a krónikákat író illuminátorok módszerét követi. Világos és tiszta artikulációval fejezi ki magát, csűrés csavarástól mentes tiszta beszéddel.
[Kass János]