Magyar leiras:

Részletes program

Helytörténeti buszos városnézés
Jagelló úti parkoló – Zugliget
szeptember 28. (szombat) 10:00
Buszos városnézésre hívjuk az érdeklődőket! A nyitott tetős, retró Ikarus 630-as busz a Jagelló úti parkoló és a Zugligeti Lóvasút között közlekedik.
Az út során látható nevezetességekkel a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény munkatársai ismertetik meg az érdeklődőket.
Az utazás ára 500 Ft, Hegyvidék Kártyával 200 Ft.
Jegyek kaphatók 2019. szeptember 2-től a lovasut.jegy.hu oldalon.
Járatok indulása
10:00; 11:00; 12:00 és 13:00 a Jagelló úti parkolóból (1124 Budapest, Jagelló út 1-3.)

Halász Judit-koncert | „Csiribiri”
MOMkult szabadtéri színpad
szeptember 29. (vasárnap) 10:00-11:00
Halász Judit magyar költők verseit közel harminc éve énekli a hazai könnyűzene legjobbjainak megzenésítésében gyerekeknek, akik a művésznőt, Magyarországon elsőként, a Mosoly-Rend lovagjának választották.
A HŐSZ nyitókoncertje, hagyományosan – immár 16 éve –, az elmaradhatatlan Halász Judit koncert.
Zenészek:
Anti Tamás | akusztikus gitár, mandolin, szájharmonika, ének
Bartha Tibor | billentyűs hangszerek, hegedű, furulya, ének
Födő Sándor | basszusgitár, ének
Barna Zoltán Csibi | dob, ütőhangszerek
Móricz Mihály | elektromos és akusztikus gitár, ének

Jegyinformáció
Álló, szabadtéri koncert. A belépés kerületi lakosok számára díjtalan, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció díja 200 Ft. Egy fő négy jegyet regisztrálhat lakcímkártyával. A nem 12. kerületi lakosok számára a belépés díja 3000 Ft/fő. A koncertre, biztonsági előírások miatt, kizárólag 660 főt tudunk fogadni.

A regisztrációs jegy vásárlására 2019. szeptember 1-től, a MOMkult jegypénztárában, személyesen van lehetőség.

Kedvezőtlen időjárás esetén a koncert a MOMkult színháztermében kerül megrendezésre. Az előzetesen megváltott jegyeket a helyszínen, a koncert előtt a szervezők karszalagokra cserélik. A szabadtéri nézőtérre karszalaggal lehet belépni. A MOMkult színháztermébe kisjárműveket, babakocsikat a menekülő útvonalak biztosítása miatt nem áll módunkban beengedni. A babakocsik tárolása az előtérben az erre kijelölt helyen lehetséges.
Megértésüket köszönjük!

Tánctanítás Gubík József vezetésével
MOMkult belső kert
szeptember 29. (vasárnap) 11:10-11:30
Kísér: Csernók Klári és zenekara.

Újbudai Babszem Táncegyüttes
MOMkult szabadtéri színpad
szeptember 29. (vasárnap) 11:30-12:00
Az Újbudai Babszem Táncegyüttes 2000-ben, a Millennium évében alakult. A csoport művészeti vezetője Rikassy Barbara és Gubik József táncpedagógusok. Az együttesben a XI. kerületben lakók ismerhetik meg a magyar nép kulturális kincseit, hagyományait. Találkozhatnak tánccal, énekkel, népi játékokkal, népzenével és közösségi léttel.
Az együttesben, öt korcsoportban, 250 gyerekkel és fiatallal foglalkoznak, óvodás kortól az egyetemista korig.

Bencze Alma Project 4
Sirály sétány, lépcső
szeptember 29. (vasárnap) 14:30-15:30
Bencze Alma 26 évesen vette élete első énekóráját, ahonnan egyenes út vezetett a Kodolányi János Főiskola jazz tanszakára. 2013-ban alapította saját kvartettjét. Új formációja a Bencze Alma Project 4, melyben a spontaneitás és a közös improvizatív örömzenélés kerül reflektorfénybe.
Zenekar tagjai: Bencze Alma – ének, Gyárfás Peti – zongora, Miskolczi Marci – bőgő, Richter Ambrus – dob

Folkfonics Akusztik
Sirály sétány, lépcső
szeptember 29. (vasárnap) 15:50-16:50
Népdal és irodalom fúziója alternatív Funk-Pop-Swing köntösben. Finom, akusztikus hangzástól a patetikus rockig és vissza.
Zenekar tagjai: Farkas Kriszti „Volkova” – ének; Szabó Csaba – gitár; Rendes Péter – gitár; Ölveti Mátyás – basszusgitár, cselló; Piller Alex – dob; Csordás Attila – basszusgitár; Veér Csongor – hegedű; Nagy Teodóra – hegedű; Bazsinka Mihály – szaxofon; Oláh Marci – szaxofon; Kohut Petra – gitár

Agócs Márton & Fejér Mihály
Sirály sétány, lépcső
szeptember 29. (vasárnap) 17:00-18:00
Az aurevoir. frontszekciója különleges koncerttel várja a hallgatókat: rég, sőt soha nem játszott dalok kerülnek majd elő a fiókból, s ezt az időutazást újabb szerzeményeikkel és kedvenc feldolgozásaikkal egészítik ki a fiúk.

Életfa Játéktér
Csörsz utca
szeptember 29. (vasárnap) 10:00-18:00
Mese- és drámajátékok
A foglalkozásokon különböző integratív játékos módszerek (mint a meseterápia, pszichodráma, bábjáték, varázsjáték, szimbólumdráma, festés, rajzolás, különböző hangszerek meditatív hatásának) segítségével a gyermekek kifejezhetik fantáziájukat, megélt élményeiket, lehetőséget teremtve belső világuk felfedezésére, érzelmeik kifejezésére, képességeik fejlesztésére, társas kapcsolataik megerősítésére.
A rendezvényen a mese- és drámajátékokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, ahová a 4-10 év közötti gyerekeket várjuk.
Alapítók, csapattagok:
Lengyel Mónika – gyógypedagógus, pszichopedagógus
Zsembery Levente – okleveles drámapedagógus, színész

Utasellátó
Csörsz utca
szeptember 29. (vasárnap) 10:00-18:00
Gasztrokínálat: kizárólag növényi alapanyagokból készülő, jó minőségű ételek, biológiailag lebomló, komposztálható terítékeken. Ebéd – a környezettudatosság jegyében.

Otthon Segítünk Alapítvány
Csörsz utca
szeptember 29. (vasárnap) 10:00-18:00
Az alapítvány olyan segítő szolgálat, amelyben szakemberek által felkészített önkéntesek díjmentesen, heti rendszerességgel segítenek a kisgyermekes családok otthonában.
Az önkéntesek elsősorban a kisgyermekeket kívánják megszólítani: a kreatív foglalkozásokkal (rongybaba-készítés, nemezelés) a kísérő szülőknek, nagyszülőknek adnak tájékoztatást munkájukról.

Selfiebox
Csörsz utca
szeptember 29. (vasárnap) 10:00-18:00
A Selfiebox egy Fotóautomata és egy professzionális Fotóstúdió keveréke. Ahogy a klasszikus fotó-automatáknál, úgy a Selfieboxot is nagyon egyszerűen lehet kezelni. Egy gombnyomás, és a visszaszámlálás után villan a vaku. Professzionális fotóstúdió-élmény!
A fényképek a vaku villanása után azonnal, professzionális minőségben kerülnek kinyomtatásra. Az összes fotó digitálisan kerül mentésre, a rendezvény végén a fotók díjmentesen elvihetők. Lehetőség lesz a fotók azonnali megosztására is az ismert közösségi oldalakon.

Kézműves foglalkozások
Csörsz utca
szeptember 29. (vasárnap) 10:00-18:00
Papírműhely

újságpapír és elhasznált irodai papír újrahasznosítása: papírmerítés, szalvétaképek, virágdíszes, dombornyomásos papírok készítésére , similabda készítés, óriás papírvirág műhely
Bábműhely
WC-papír gurigából, újságpapírból papírmasé technikával állatokat, mesebeli figurák készítése
Re-textilműhely
kötélverés
Rongybaba műhely
Harisnya virág műhely
Re-ékszerműhely
fülbevaló kávékapszulából
Szélcsengő-műhely
üdítős dobozokból, kupakokból drótozással, forrasztással készülnek, mindenféle kisebb fémhulladékból

Medence Csoport Workshop
szeptember 29. (vasárnap) 10:00-18:00
Kreatív, újrahasznosító workshop. A workshop a résztvevők számára úgy nyújtja az alkotás örömét, felszabadító érzését, hogy ehhez semmiféle előzetes gyakorlatra, tudásra, de még kézügyességre sincs szükség, elég, ha valaki bánni tud az ollóval. Az alkotási folyamat kidolgozottsága és az animátorok közreműködése teszi lehetővé, hogy a rendelkezésre álló, használt reklámmolinókból bárki látványos, jól használható, egyedi tárgyat készíthessen.

Bringás reggeli
szeptember 20. (péntek) 7:00-9:00
Városháza tér
A Hegyvidéki Önkormányzat a Magyar Kerékpárosklub Bel-Budai Területi Szervezetével közösen a Hegyvidéki Autómentes Napot megelőzően, az Európai Mobilitási Héten, a Városháza térre szervez egy „bringás reggelit”, amelyre a kerékpárral érkező hivatali dolgozók mellett a hegyvidéki polgárokat is várjuk.
Egyre többen választják ezt az egyszerű, olcsó és gyors közlekedési eszközt munkába, iskolába, egyetemre menet, mi pedig szeretnénk megvendégelni Őket! Különböző mézes süteménnyel, péksüteménnyel, innivalóval és kávéval készülünk. Az viszont biztos, hogy jó hangulat és bringás társaság vár a résztevőkre!
A rendezvény ingyenes. A kínált ételek és italok a készlet erejéig tartanak.

Hegyvidéki Autómentes Nap
Csörsz utca és Sirály sétány
szeptember 29. (vasárnap) 10:00-18:00
A Hegyvidéki Önkormányzat immár 14. alkalommal, ebben az évben is csatlakozik az Európai Mobilitási Hét programsorozathoz. 2019. szeptember 29-én (vasárnap) 10:00 és 18:00 óra között a Hegyvidéki Önkormányzat és a MOM Kulturális Központ Hegyvidéki Autómentes Napot szervez, a Csörsz utca 300 m hosszú gépjárműforgalom elől elzárt szakaszán. A rendezvény célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, szemléletformálás, a magántulajdonú személygépkocsiról a környezetbarát közlekedési eszközökre történő áttérés, az autómentes közlekedés népszerűsítése. A szemléletformáló programok között hangsúlyosan szerepel a kerékpáros, a gyalogos és az elektromos járművekkel való közlekedés előnyeinek megismertetése.

Vigyázz, kész, KRESZ!
Közlekedésbiztonsági foglalkozás keretében a gyerekek gyakorlati képességeiket ügyességi pályán és szabályossági útvonal teljesítésével bizonyíthatják, valamint a tudásunkat egy kerékpáros kvíz kitöltésével tehetik próbára a XII. kerületi Rendőrkapitányság jóvoltából.

Bringázható Hegyvidéket!
A Magyar Kerékpárosklub (MK) fő célja a kerékpározás hazai terjedésének elősegítése, kultúrájának megteremtése, hogy egyre többen és egyre jobb körülmények között juthassanak el A-ból B-be biciklin.
Az MK Bel-Budai Területi Szervezete is küldetésének tekinti, hogy a kerékpár, mint közlekedési eszköz, elnyerje méltó helyét a mindennapi közlekedésben. A szervezet szakmai segítséget nyújt a vonatkozó kormányzati és Önkormányzati döntések előkészítésénél, illetve közreműködik a tervek elkészítésében és megvalósításában.
Hozd el a bringádat, ahol ingyenes bringadiagnózist ill. kissebb javításokat, beállításokat is elvégeznek a szervezet önkéntesei! Ismerd meg az MK tevékenységét, legyél Te is a szervezet tagja!

Most nem csak utas lehet a buszon!
Ha eddig csak a busz hátsó részében utaztunk álmosan, zötykölődve, most kipróbálhatjuk azt is, hogy mennyire kényelmes a buszvezető ülése.

Triál biciklis bemutató
Sirály sétány 13:00-13:40
Egy profi Triál bicikliversenyző önálló showműsora. 40 percen át tartó interaktív bemutató és a látványos ugratások az erre kialakított pályán. Ha elég bátrak vagyunk, részesei lehetünk a műsornak!

BMX Flatland  bemutató
Sirály sétány 10:30-10:45, 11:30-11:45, 15:30-15:45
Két profi BMX versenyző háromszor 15 percen keresztül könnyedén és hihetetlen egyensúlyérzékkel megáldva mutatja be a biciklizés eme extrém és nehéz fajtáját. Szemmel szinte követhetetlen pörgéseket, tökéletes trükköket hajtanak végre, a szó szerint szédületes bemutatóikon. A Flatland BMX látványa minden korosztályt garantáltan magával ragad.

MOM Sport Uszoda és Sportközpont mindenkit felvillanyoz!
Termeljünk együtt energiát ügyességi játékokkal és gyűjtsük be a MOM Sportos ajándékokat!

Bringaturmix – TEKERJ ÉS FRISSÜLJ FEL!
Vajon hány kilométert egy egészséges turmixért? Lássuk, milyen távolságra van tőlünk a pohárnyi frissítő!
Bicikliket csatlakoztatunk egy speciális dokkolóhoz, ami elektromos árammá alakítja a kerék forgási energiáját. Az áram a szemünk előtt hajtja meg a turmixgépet. Kitartásunk jutalma egy koktél, ami az előre kiválasztott gyümölcsökből készül el.
Nyeregbe fel a hűsítő turmixért!

Kezes-Lábas Játszóház – „Ahol vagy, ott van az energia.”
Újszerű élmény mindenkinek. A munkaállomáson az elektromos áramtól független eszközöket használhatunk különleges gravírozások és festmények készítéséhez. Innovációval ötvözött különleges játékokat próbálhatunk ki, mint pl. a Formula Bike-ot és a Szívd fel a bringámat.

Elektromobilitás testközelből?
Pattanjunk elektromos rollerre, monster rollerre, segwayre, vagy hoverboardra és tegyük magunkat próbára a kiépített pályán.
Az se csüggedjen, aki kicsi a nagyok játékaihoz, hiszen számukra elektromos kisautókkal készülünk, amit a kijelölt pályán vezethetnek.

Zenebatyu Élményprogram gyerekeknek
Lássunk és halljunk csodát! Mindenből lehet hangszert készíteni!
Megismerkedhetsz a hangszerek fajtáival, megtanulhatod, hogyan hozhatsz egyszerű tárgyakat úgy rezgésbe, hogy akár dallam is létrejöhessen, és a zenés kísérleteken keresztül a hangok törvényszerűségeit is játszva elsajátíthatod. Az előadás interaktív, tele rengeteg kihívással és kérdéssel, melyekre a te adhatsz választ. A foglalkozás során elkészítheted a saját ÖKO hangszereidet.

Hegyvidéki Zöld Iroda
Ismerjük meg az önkormányzat környezetvédelemmel foglalkozó irodáját, mint ez egyik fő szervezőt és szerezzük be ajándékait! Az iroda munkatársai információs pontként állnak rendelkezésünkre.

Klímabarát Települések Szövetsége
Aki eddig még nem hallott róluk, most megismerheti a szövetség munkáját. Különleges játékokkal, kvízzel és ajándékokkal készülnek számunkra. Mennyire vagyunk felkészültek a környezetvédelmet érintő kérdésekben? Tisztában vagyunk azon erőforrásokkal és lehetőségekkel amik mérséklik az éghajlatváltozás káros hatásait

Hegyvidék Kártya
Érdemes minél többet megtudni a Hegyvidék Kártyáról, és kiváltani a számos kedvezményre jogosító kártyát. Egy különleges meglepetés is vár a látogatókra.

A szabadtéri rendezvények kedvezőtlen időjárás esetén elmaradhatnak.

A műsor- és a helyszínváltozás jogát fenntartjuk! A rendezvényekre a belépés díjtalan, kivétel a Halász Judit koncert:

Halász Judit-koncert – Jegyinformáció
Álló, szabadtéri koncert. A belépés kerületi lakosok számára díjtalan, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció díja 200 Ft. Egy fő négy jegyet regisztrálhat lakcímkártyával. A nem 12. kerületi lakosok számára a belépés díja 3000 Ft/fő. A koncertre, biztonsági előírások miatt, kizárólag 660 főt tudunk fogadni.

A regisztrációs jegy vásárlására 2019. szeptember 1-től, a MOMkult jegypénztárában, személyesen van lehetőség.

Kedvezőtlen időjárás esetén a koncert a MOMkult színháztermében kerül megrendezésre. Az előzetesen megváltott jegyeket a helyszínen, a koncert előtt a szervezők karszalagokra cserélik. A szabadtéri nézőtérre karszalaggal lehet belépni. A MOMkult színháztermébe kisjárműveket, babakocsikat a menekülő útvonalak biztosítása miatt nem áll módunkban beengedni. A babakocsik tárolása az előtérben az erre kijelölt helyen lehetséges.
Megértésüket köszönjük!