Magyar leiras:

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus halálának és feltámadásának emlékünnepe, a legnagyobb keresztény ünnep. Jézus mártírhalálával magára vállalta az emberiség bűneit, s ezzel megváltotta és üdvösségre, örök életre vezette őket. 

A MOMkult a keresztény egyházak legnagyobb ünnepének tiszteletére rendezett műsorait a Nagyhét során tesszük közzé online.

A testet öltés, a szenvedés és húsvét együttzengése jelenik meg Georg Friedrich Händel (1685-1759) „Messiás” című (1741) oratóriumában. A zeneszerző operaszerű művének szöveges része bibliai textusokra, szövegekre épül, az oratóriumban a keresztyén hit központi témái jelennek meg: az első rész az ószövetségi ígéretek beteljesüléseként Krisztus testet öltéséről szól, a második részben Jézus Krisztus keresztjéről és feltámadásáról van szó, a harmadik rész a Krisztus hatását mutatja be: a kiengesztelődést, a megváltást, az örök életet.

Az oratóriumban kiemelkedő a kórus szerepe, ezen kívül egy szoprán, egy alt, egy tenor és egy basszus szólista működik közre. 

A nagy keresztény egyházi ünnepekhez kapcsolódóan a MOMkult és az ARS Nova Sacra Kórus együttműködésében több hangverseny valósult már meg az elmúlt években. Ezúttal a Szent Lipót Plébániatemplomban rögzített, a MOMkultban is teltház előtt adott koncertprogram közvetítésével szeretnénk a húsvéti időszak ünnepi hangulatához hozzájárulni.

A 2013 decemberében a Szent Lipót Plébániatemplomban rögzített előadáson közreműködik az Ars Nova Sacra Kamarakórus és Kamarazenekar 

A koncertműsor megtekinthető itt 2021. március 31. 17 órától április 5. éjfélig.