Magyar leiras:

előadások:
2025. április 5. szombat 16:00-kor és 20:00-kor
___________________
Hámori Máténak, a Danubia Zenekar művészeti vezetőjének egyik missziója, hogy az általa létrehozott koncertek során úgy mutassa be a klasszikus zenei műveket és azok alkotóit, hogy azok zsenialitásában rejlő rétegek új, esetleg szokatlan gondolatokkal bővüljenek, illetve minden esetben szórakoztató formában kerüljenek a közönség elé. Átjárhatóságot mutat a műfajok között: Bach hegedűversenye mellé emelt kalotaszegi táncok, Mozart zenéjének jazz-zongora átirata, Bartók looperrel recitált népdalai természetességgel megmutatott zeneművekké válnak a Zenekar koncertjein. A szabad zene, az eredeti művek tisztelete és közönség stílusbeli spektrumszélesítése pont ugyanannyira fontos szempont a koncertek során, mint a kiemelkedő művészeti élmény biztosítása.
A népzene és a népdal teljes természetességgel találta meg az útját a populáris kultúrába. Az angol betegtől a rapig, ami maga is egyfajta modernkori népzene (kevésbé zenei hangsúlyokkal, mind a népdal).
A Bartók x Electric koncerten Дeva és a Danubia Zenekar két stílusból közelít a népdalhoz, a feldolgozások átkötőiként Bartók Béla népdaladaptációi (Balogh Máté zeneszerző zongorára és énekhangra készített hangszerelésében) hangzanak majd el.

Дeva
Takács Dorina Дeva fiatal kora ellenére is magyar könnyűzenei élet jelentős szereplője. Elektro-atmoszferikus zenéjéhez a magyar népdalok hangulata is kötődik, dalainak sikerét jól mutatja, hogy nemzetközi rádiókban is rendszeresen játsszák. A koncerten Bartók Béla: Húsz magyar népdal kompozíciója által ihletett műsorát mutatja be.

Bartók: Húsz magyar népdal
Bartók Béla az 1929-es Húsz magyar népdal sorozatában azokat a magyar népdalokat dolgozta fel, melyeket az 1924-es monográfiájából válogatott. Zenekari változata a 30-as években keletkezett, évtizedek múltán rendszeresen szerepel koncertműsorokon.