Magyar leiras:

A XX. század kiemelkedő írói és költői kerülnek a Petőfi Kulturális Ügynökség és a MOMKult 2023-as irodalmi sorozatának a fókuszába, akik születésének vagy halálának idén kerek évfordulója van. A XX – sorozat hetedik estjén, november 29-én, a MOMKult Kupolatermében a XX. századi magyar irodalom egyik legfontosabb költő-párja kerül fókuszba: idén lenne 95 éves Szécsi Margit költő, és 45 éve halt meg Nagy László költő.

„Ha elképzelek egy félszárnyú madarat, hirtelen átgondolom a tragédiát is: nem teljesítheti küldetését, amit a természet oly gyönyörű szigorral oltott belé. Ha elképzelem a költészetet közönség nélkül, hasonló a tragédia. A legnagyszerűbb vers is, ha nincs közönsége, csupán félszárnyú madár: nem teljesítheti küldetését.
Félszárnyú madár a költészet, ha nincs közönsége. Ezt alázattal mondom, de kihívó meggyőződéssel állítom, hogy költészet nélkül nem jut el az ember az eszményi jövőbe, amiről nemcsak a költők álmodoznak. Költészet nélkül csak félszárnyú lenne az emberiség.” (Nagy László: A küldetés, r.)

„Én Szécsi Margit, szerelmese csóknak és bornak, / egy nap az álmok földjére léptem, hol / gyönyör s éhség, egyetlen sóhajba forrad.”

A tavalyi, nagysikerű Nem akarok – Nemes Nagy Ágnes100 előadás alkotói novemberre ismét egy zenés, irodalmi koncertszínház keretében mutatják meg, mit jelent számukra Nagy László és Szécsi Margit személyén, alkotásain, kettős hitrendszerében élet és halál, származás és megérkezés, költészet és szerelem, örök körforgásban.