Magyar leiras:

Felhívjuk látogatóink szíves figyelmét, hogy a MOMkult épületében a maszkviselés kötelező!
_______________________________________________________________________________________

A Balázs Elemér Group feldolgozásában, és előadásában elhangzó klasszikus magyar slágerek bemutatása.

Az előadott dalok magyar nyelven szólalnak meg, bemutatva az 1950-es évektől 1980-as évekig íródott klasszikus örökzöld slágerek egy részét a jazz műfajában újraértelmezve. A Balázs Elemér Group feldolgozásában idáig ezek a dalok nem szólaltak meg, így egy most születő zenei produkcióval találkozhat elsőként a közönség.

A Balázs Elemér Group Magyarország egyik legnépszerűbb jazz-zenekara, melyet a nemzetközileg is széles körben elismert jazzdobos, Balázs Elemér alapított 2000-ben. A zenekar, amelynek tagjai a magyar jazz élvonalához tartoznak, megalakulása óta jelentős hazai eredményeket ért el (pl. Fonogram díj – 2005, és 2016); továbbá nagy sikerrel szerepelt több tekintélyes európai jazzfesztiválon is (pl.: Bécs, London, Berlin, Hága, Prága, Pozsony, Skopje, Róma, Oslo, Glasgow, London, Madrid).
A Group kiemelkedően egyedi hangzásvilágot alakított ki, melyet leginkább a dallamközpontúság és a különleges ritmika jellemez, a férfi- és női hang érdekes kontrasztjával színesítve. Zenéjük rendkívül változatos; szívesen kalandoznak a zenei műfajok világában, egyúttal a legkülönbözőbb kultúrákból merítve inspirációt. Ez érzékelhető az eddig megjelent albumjaikon is, hiszen mind egyedi hangulatokat, zenei világot ragadnak meg és közvetítenek: Magyar népdalok című lemezükön magyar népdalokat egyesítették jellegzetes stílusukkal, míg az Early Music című albumukon, amin Nuria Rial, az ECHO Klassik díjas katalán szoprán énekesnő működött közre, barokk zenét ötvöztek jazz-el. Időközben mindkét lemez bearanyozódott, az Early Music pedig Európa-szerte sikert aratott, többek között szerepelt az Innsbruck-ban megrendezésre kerülő világhírű Régi Zene Fesztiválon.

Kritikusok szerint zenéjük az a fajta elmélyült zene, amely bármilyen szituációban hallgatható. „Úgy gondolom, Elemér az egyik legjobb dobos ma a világon. Képes minden zenei pillanatot belülről hallani, muzikalitása, finomsága és spontán döntéshozó képessége révén minden vele játszó zenész számára lehetővé teszi,hogy a legjobbat hozzák ki magukból. Csodálatosan üti meg hangszerét – mindig élvezem, ha alkalmam nyílik vele muzsikálni, illetve játékát hallgatni.” – nyilatkozta a méltán világhírű Pat Metheny.

A 2015. decemberében megjelent, Örök szerelem alcímet viselő album számlistáját a zenekar rajongótábora állította össze kedvenc dalaiból és „az év jazz-albuma” Fonogram díjjal tüntette ki a szakmai zsűri 2016 nyarán.