Magyar leiras:

2019 februárjában a Cziffra György Fesztivál keretein belül a MOMkult Reich Károly Lépcsőház Galériájában Bada Márta kortárs naiv cigány festőművésznő képei kerülnek kiállításra

A kiállításmegnyitó időpontja | 2019. február 11. hétfő 18.00

Helyszín | MOMkult Reich Károly Lépcsőház Galériája (1124 Budapest, Csörsz u. 18.)

A kiállítást megnyitja | Dr. Bába Szilvia Ph.D., a Duna Palota művészeti és operatív igazgatója, a Józsa Judit Művészeti Alapítvány Kuratóriumának tagja.

 

Bada Márta (1951) sokgyerekes szegény családba született, a cigány közösségben hallott régi történetek, a halottvirrasztás és vigasztalás, anyja meséi alakították belső világát. A Gödöllői művésztelep, a zebegényi Szabadiskola támogatásával, Remsey Iván és Mizser Pál festőművészek segítő keze nyomán alakult ki festészete. 1973-tól rendszeresen fest, munkáin a környezetében élő cigány emberek élete és megálmodott mesevilága elevenedik meg. A MoMKultban 14 kép a Jelenések könyvéhez című nagyívű sorozata tekinthető meg.

„Szekeres Erzsébet textilművész biztatására készítettem el a tizennégy képet a Jelenések könyvéhez, amelyeket fekete rajzszénnel és kék pasztellkrétával rajzoltam. A feketével a gyászt akartam kifejezni, a kékkel a hidegséget. A rajzokon a Jelenések könyve egy-egy jelenete elevenedik meg a fantáziám alapján. Arra szólítom fel a befogadó közönséget, hogy rajzaim mondanivalóját zárják szívükbe, mert Isten jó néven veszi a jó cselekedeteket. Ezért is fohászkodom hozzá, hogy bocsássa meg bűneinket és irgalmazzon nekünk az utolsó napon.” (Bada Márta festőművész)

 

Bada Márta – 14 kép a Jelenések könyvéhez

 1. kép: Szent angyalok
 2. kép: Égi Szentek (a pillangó az elmúlás jelképe)
 3. kép: Az angyalok Istennek ajánlják a holtak lelkét
 4. kép: Sötétség lesz a Földön
 5. kép: Az angyal megfújja a harci trombitát
 6. kép: Elkezdődik a harc (angyal fekete lovon, kezében nyíllal)
 7. kép: Az angyal kivont karddal, barna lovon
 8. kép: Az angyal fakó lovon, mérleggel a kezében felméri a bűnös lelkeket
 9. kép: A Főangyal elkezdi az aratást, kezében éles sarlóval (Fölötte Isten sáskákat bocsájt le, amelyek csípése fájdalmas, de nem halálos, hatalmas szenvedést okoz)
 10. kép: Az angyalok az égi madarakat hívják, velük együtt megjelennek a darvak, hogy eltakarítsák a holtakat a föld színéről
 11. kép: Szent Mihály arkangyal letaszítja a vörös sárkányt (a sárkány farka kígyóhoz hasonlít; Szent Mihály arkangyal erős testével rázuhan a sárkányra, egyik kezében a sárkány feje, másik kezében éles lándzsa, amivel átszúrja a sárkány nyakát)
 12. kép: Isten eljön Szent Fiával, hogy ítélkezzék élők és holtak fölött (Eközben megjelenik a sas, és Isten kérdi tőle: „Te mit keresel itt?” A sas azt mondja: „Eljöttem vigyázni a bárányra!” Isten kezében egy meteor, készen áll az ítélkezésre; Szent Fia fehér lovon, kezében karddal és lándzsával készen áll a harcra)
 13. kép: Higgyél Istenben!
 14. kép: Isten adhat örök életet