Magyar leiras:

Tisztelt Jegyvásárlónk!

Tájékoztatjuk önöket, hogy a 2023. december 20-i, XX. – a XX. század évfordulós írói – A teremtő képzelet c. előadás helyszíne változik: a korábban a MOMkultba meghirdetett produkció a Hegyvidéki Kulturális Szalonban (XII., Városháza tér; 1126 Budapest, Törpe utca 2.) nagytermében kerül bemutatásra.
A kezdést 15 perccel csúsztatjuk, hogy azok is átérjenek a gyalogosan 5 percre lévő új helyszínre, akik esetlegesen nem értesülnek a változásról.
Amennyiben a helyszín, vagy a kezdési időpont változása miatt nem kívánja megtekinteni ez előadást, a jegyét természetesen visszaváltjuk (ezt kérjük írásban szíveskedjen jelezni számunkra!).

Bármilyen további kérdésben foduljon hozzánk bizalommal!
Várják önt a szervezők:
Juhász Anna, a MOMkult és a Hegyvidéki Kulturális Szalon!

************************************************************

„A képzelet valódi történetében a hallgatás olykor fontosabb minden leírt mondatnál. És itt arra a kép nélküli képzeletre, a képzeletnek arra a végső és kifogyhatatlan forrására, testvéri csöndjére gondolok, amit semmiféle zajjal nem lehet elnémítani.” (Pilinszky János)

Különválasztható a fantázia a képzelettől? Milyen evolúciós szerepe van a képzeletnek és a vágyakozásnak? S a nyelv keletkezése során milyen szerepe volt a képzeletnek? A XX. századi, felgyorsult gazdagon bemutatott, dokumentált világban, és a tudomány univerzumában hol szerepel a képzelet és mit gondol Pilinszky szavairól Csányi Vilmos Széchenyi-díjas, Prima-és Hazám-díjas biológus, biokémikus, etológus, író?
Csányi Vilmos utolsó kötetét írja. Ennek a megjelenés előtt álló kötetnek a fókuszában is a képzelet áll. Épp az a teremtő képzelet, amivel Pilinszky János is foglalkozik életművében, és ami Géczi János költő verseiben, Szirtes Edina Mókus zenei nyelvében, improvizációjában is rendre szerepel.

A XX. század kiemelkedő írói és költői kerülnek a XX irodalmi sorozat fókuszába, akiknek idén kerek évfordulója van. A teremtő képzelet esten a központi rendező elv maga a fogalom, ehhez kötődik a három kortárs vendég és a Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas költő, Pilinszky János (1921-1981), a XX. századi magyar irodalom kiemelkedő alakja, akinek 1978-ban, 45 éve jelent meg az utolsó kötete, a Válogatott művei. Pilinszky János befalazott képzeletről ír versében, és már az 1970-es években a teremtő képzelet és a költői képzelet sorsáról elmélkedik. Vallja, „az, amit mi ’teremtő képzeletnek’ nevezünk, nem egyéb, mint a képzelet odaadása: passzív teremtés.”

December 20-ai szezonzáró esten a XX sorozat vendége három kortárs alkotó, akik egyaránt kapcsolódnak a teremtő képzelethez és az ünnepi vágyakozáshoz. Az estén egy-egy gondolat által kapcsolódik össze a tudós, a költő és a zenész, míg közös trialógusuk – ami most először lép Budapesten színpadra közösen, zenei improvizációval – az ünnepvárás gondolatvilágába, szakralitásába is elmerül.

Házigazda, szerkesztő: Juhász Anna irodalmár