Magyar leiras:

Azon programoknál, ahol a helyszín sajátosságai miatt nem tartható a látogatók közötti másfél méter, továbbra is ajánljuk a maszk viselését.
_______________________________________________________________________________________

Eddig soha nem látott archív felvételekkel, dokumentumokkal és naplóbejegyzésekkel mutatja be az egyik legszeretettebb magyar író, Tamási Áron életét és műveit a Magyar Művészeti Akadémia Kiadó gondozásában megjelent album —A legnagyobb dolog: világot teremteni címmel. 

A. Szabó Magda az album szerkesztője, valamint Cs. Nagy Ibolya a tanulmány szerzője beszélget a kötetről Pécsi Györgyivel, az MMA Kiadó ügyvezetőjével.

Az impozáns, nagy méretű album a székely író életét, szépirodalmi munkásságát és színpadi műveinek előadásait tekinti át. Cs. Nagy Ibolya irodalomtörténész a pályaképet számos Tamási Áron-idézettel, illetve korabeli forrás megidézésével teszi érzékletessé.

A. Szabó Magda képszerkesztő nagy számú, eddig ismeretlen fotót, dokumentumot válogatott a kötetbe, olyan különlegességet például, mint Tamási kézírásos naplója. Az album irodalomtörténészi összefoglalóit gazdag, mintegy 500 fekete-fehér és színes fotó- és dokumentum illusztrációk egészítik ki. Nemcsak Tamási Áron életét és munkásságát ismerteti az album, de érzékletes összefoglalót ad a 20. századi erdélyi és magyarországi társadalmi, kulturális, irodalmi és színházi viszonyokról is. A kötet külön erénye, hogy Tamási színpadi műveinek bemutatóit is részletgazdagon bemutatja.
           

 

Kiemelt kép: Fortepan / Hunyady József 1963