“Eléggé aktív est lesz” | Triple Bill, november 9.

“Eléggé aktív est lesz” | Triple Bill, november 9.

November 9-én a DART kortárs táncegyüttes a Siciliano Contemporary Ballet-et vendégül látva ad maratoni műsort Triple Bill címmel a MOMkult-ban. Varga Kinga, a DART koreográfusa, művészeti vezetője, az est összefogója mesélt a munkásságáról.

Vörös Eszter: A DART profilja a kortárs tánc. Hogyan definiálnád ezt a művészeti ágat?

Varga Kinga: Én úgy definiálnám, hogy maga a szabadság, annyira színes és sokféle tud lenni. A Magyar Táncművészeti Egyetemen Klasszikus balett szakán végeztem, így érthető, hogy a társulatban a balett elég erősen jelen van. A sokféleség a társulatban úgy is jelen van, hogy nagyon különböző nemzetiségek találkoznak.

V. E.: Hogy értékeled, pályád csúcsán vagy?

V. K.: Tavaly fejeztem be a táncos pályafutásomat, de mint együttesvezető, más a helyzet. A DART most kezdi a csúcsát élni. Nyolc táncosunk van, mindenki nagyon tehetséges és kreatív, illetve most indult a DART-ban a Dance Student Program (a továbbiakban: DSP – V. E.). Nagyon sok lehetőséget kapunk. Koreográfusok és táncosok írnak nekünk, hogy szeretnének velünk dolgozni, előadásunk is rengeteg van. Ez nagy dolog egy ilyen fiatal társulat életében. Ha ezt a lendületet szépen kihasználjuk, ez tovább fog minket vinni, ha megmarad az alázat és a szorgalom, akkor ez folytatódni fog.

V. E.: Egy ilyen szakmát nem is lehet alázat nélkül csinálni.

V. K.: Szerintem nagyon szép dolog az alázat, jó, ha az emberben hosszútávon megvan. A táncosaim is nagyon alázatosak – elismernek mint vezető, hallgatnak rám. Ha valamit kérek tőlük, akkor csinálják és egyből hozzáteszik a kreativitásukat. Magaddal szemben is kell, hogy igényes és szorgalmas legyél.

V. E.: Főleg külföldön játszotok, most viszont lesz egy három különböző koreográfiát is felölelő műsor a MOMkult-ban, ami a te ötleted volt.

V. K.: A MOMkult-ot azért kerestük meg, mert csinálunk egy csereprogramot egy berlini társulattal, a Siciliano Contemporary Ballet Company-vel. Berlint nagyon szeretjük, nagyon jó impulzusokat kapunk onnan. Mi is megyünk oda, a Peferger Theatre-ben elő fogjuk adni az Alpha című előadásunkat. Meghívtam a társulatot Budapestre, a MOMkult-ba, Salvatore Siciliano vezetésével itt tartják az új bemutatójukat. Mi hozzuk a Nesama-t, a régi darabunkat, illetve a DSP is bemutatkozik egy produkcióval, amit Kiss Tamás, koreográfus-asszisztensem koreografál nekik. A címe: Revolution. Három felvonásos, eléggé aktív est lesz.

V. E.: A Triple Bill három felvonása hogy függ össze?

V. K.: A Siciliano Contemporary Ballet szerintem olyan Berlinben, mint mi itt: egy fiatal társulat, akik nagyon lendületesek. Úgy kapcsolódunk, hogy ők is fiatalok, nem kiforrottak még. Mi sem vagyunk a kiteljesedésnek a csúcsán, mi is folyamatosan fejlődünk. A gyakornokaink pedig kapnak egy mozgásalapot. Fontos, hogy ezzel az előadással őket is jobban megismerjük, hogy ők milyenek, mi lakozik bennük. Ez kapcsolódik a Nesama-hoz, ami héberül lelket jelent. Ennek az alkotási folyamata is a táncosokból indult ki, abból, hogy nekik milyen szélsőséges élményeik vannak. Nem volt egyszerű ezeket a mozgás nyelvébe átültetni. Nehéz volt, de szerintem megérte. Most a Nesama új tagokkal kerül színpadra, így nem ugyanazt fogjuk táncolni. Az új tagoktól azt kértem, hogy amit a videókon látnak, az legyen az alap: egy gerinc, amire ráépítik magukat.

V. E.: A gyakornoki programotokkal mi a hosszútávú terv?

V. K.: Ez egy ugródeszka, egy kreatív műhely, ahol tudnak fejlődni, tapasztalatot szerezni. Olyan embereknek szól, akik táncművészként végeztek, és nem kaptak egyből munkát. A cél továbbfejleszteni őket, illetve elindítani őket egy úton. De nem titkolt célom, hogy az együttesbe innen vegyek majd fel embereket, de más társulatoknak is képezzünk táncosokat. Együtt tréningeznek minden nap két órát az együttessel. Teljesen szabad utat adtam nekik, hogy 100%-os betekintést kapjanak egy együttes életébe. Ahogy vége van a napi programjuknak, maradhatnak, nézhetik a próbákat.

V. E.: Érdekes és nagyon különböző témákat dolgoz fel a DART. Hogyan alkotsz? Honnan jön az ihlet?

V. K.: Nagyon sok inspiráció tusolás közben jön, mert ott annyira el tudom magam engedni. De sokszor van az, hogy félálomban vagyok, van egy ötletem, ott van mellettem a jegyzetfüzet és felírom. Szeretem, hogy bármilyen ötletem van, mi azt megcsináljuk. De ha azt mondja az egyik táncos, hogy van egy ötlete, én is nyitott vagyok. Nagyon értjük egymást, szerintem megtaláltuk azt az utat, ami ugyanoda vezet. Nekem fontos, hogy hogy érzi magát a táncos, ezt a nyitottságot pedig szerintem ők értékelik, ezért is partnerek nagyon sok dologban. Kölcsönösen elismerjük és tiszteljük egymást.

V. E.: Kinek ajánlod a Triple Bill-t?

V. K.: Annak, aki táncból mait szeretne látni és jó energiákat szeretne érezni közben. Aki szeret ösztönösséget látni. Korosztály: tizennégy felett. A Nesama eléggé érzéki, sok minden megmutatkozik, akár szexualitás is. A közönség is be van vonva, de van választási lehetősége a nézőnek. Aki bátornak érzi magát, az felülhet a színpadra, aki nem, az a klasszikus nézőtérre tud beülni.

V. E.: Két csapatod is bemutatkozik. Ez dupla stressz?

V. K.: Sőt, talán tripla. Fontos, hogy a vendégtársulat jól érezze magát Budapesten. A tanulói program tagjai táncosok szeretnének lenni, így nagyon fontos, hogy színpadon legyenek, hogy lássák, valóban ezt akarják-e. A gyakornokokat sokkal nagyobb felelősség vezetni, mint egy kiforrott táncost. Megmutatjuk, hol tartunk mint művész mind lélekben, mind fizikumban. Remélem, hogy a közönségnek is tetszeni fog, mert mindenki nagyon akarja, hogy ez szuperül sikerüljön. Nagyon sok munkájuk van benne a táncosoknak.

Vörös Eszter

További cikkek a MOMkult Blog-on: www.momkult.hu/blog/
Ajánlók, tudósítások, interjúk – számos érdekesség a programokról, fellépőkről és sok másról.


Blog | Info

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)
Info

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)

Kedves Vásárlók! A pünkösdi hétvégén, 2024. május 18-án a Biokultúra Ökopiac rendhagyó helyszínen, a MoM...

<3  szeretet és barátság
Blog

<3 szeretet és barátság

Szerelem, barátság, üzenetek, párok, család, ajándék… VALENTIN-NAP Valentin-nap a szerelmes üzenetek, a szeretet megnyilvánulásainak és...

A Beszélő levelek postása
Blog

A Beszélő levelek postása

Interjú Megyeri Lénával, a Beszélő levelek c. produkció megálmodójával, létrehozójával, aki a kezdetektől fogva erős,...

További híreink