Csupa gyöngyszem | Francia-Orosz Operaest

Csupa gyöngyszem | Francia-Orosz Operaest

László Ferenc ajánlója

A magyar operajátszásnak vannak történeti múltra visszatekintő vagy ha úgy tetszik, hagyományos aránytalanságai. Ilyen Budapest, vagyis a Magyar Állami Operaház egészségtelen túlsúlya, de éppígy a nemzetközi repertoár kiegyenlítetlensége is. Például az olasz és a német operák dominálják a hazai operaműsort, míg a francia és az orosz művek – néhány kiugróan népszerű kivételtől eltekintve – hol látványosan, hol meg szinte észrevétlenül háttérbe szorulnak. Ezen a helyzeten az Opera néhány napja meghirdetett 2020-21-es francia évada részben változtathat majd, és valóságos ajándék minden további olyan művészi vállalkozás, amely testközelbe hozza a pesti közönség számára e két gazdag és oly gyönyörködtető operakultúra értékeit.

Ilyen hiánypótló és valósággal kihagyhatatlan estét ígér 2020. január 7-re Csordás Klára és Karina Desbordes, hiszen január első keddjén, Harazdy Miklós zongorakísérete mellett, a francia és az orosz operairodalom szinte reprezentatív, hangzó antológiáját énekli majd e két nagyszerű művésznő a MOMkult-ban. Ahogyan erről a kettős jellegű, az első felében francia, majd a második részben orosz áriákat és kettősöket felvonultató programról Csordás Klára elmondta:
„Ezt a műsort éppen azzal a szándékkal állítottuk össze, hogy olyan számok szólaljanak meg, amelyeket máshol nem lehet hallani Budapesten. Az Anyegin és A pikk dáma egy-egy részletét kivéve ugyanis tényleg csupa olyasmi hangzik majd fel ezen a januári koncerten, ami tartósan hiányzik a hazai repertoárról. Pedig igazán remek operákból válogattunk – méghozzá csupa gyöngyszemet! Karinával három éve dolgozunk együtt, mindketten Párizsban élünk, így a francia repertoár rejtett kincseinek bemutatása kézenfekvő döntés volt, az orosz vonalat pedig Karina hozta be, lévén, ő moszkvai születésű.”

Boïldieu bájos opéra comique-ja, A fehér asszony (első magyarított címén: A fejér asszony) kettősétől Massenet Esclarmonde-jáig, illetve Prokofjev monumentális Tolsztoj-operájától, a Háború és békétől A pikk dámáig ívelő program két főszereplője közül Csordás Klárát úgy ismertük meg mint sokirányú érdeklődéssel és legalább ily sokirányú tehetséggel megáldott művészt. Operaénekesként Bécsben debütált, pódiumművészi pályáját a Nemzeti Filharmónia kötelékében kezdte meg. Utóbb éveket töltött a mannheimi, majd a stockholmi opera társulatában, s fellépett New Yorkban csakúgy, mint Tbilisziben. Operai repertoárján Purcell Didója és egy sor Rossini-főszerep is megtalálható, de a nagy Verdi-, Wagner- és Richard Strauss-mezzószerepek is ott sorjáznak Csordás Klára szereplajstromán, amelyről természetesen a két ikonikus francia címszerep, Carmen és Delila sem hiányozhat. A magyar és a francia nyelv mellett angolul, németül, svédül és olaszul is kitűnően beszél, s a színpadon és a koncertdobogón mindemellett még orosz, spanyol, lengyel és norvég nyelven is énekel.

Akárcsak Csordás Klára, úgy a szoprán Karina Desbordes is rendkívüli előadói érzékenységéről és sokoldalúságáról ismert világszerte: repertoárja a barokktól a huszadik századig ível, s oratórium- és kamarakoncerteken ugyancsak gyakran fellép. A sokoldalúságot ugyanakkor nem is szükséges emlegetnünk egy olyan koncert előadóival kapcsolatban, melynek műsorán francia nagyopera és opéra comique, Glinka- vagy épp Rahmanyinov-részlet egyaránt akad majd.

2020. január 7-én Francia – Orosz Operaest a MOMkult-ban.

Közreműködik:
Karina Desbordes – szoprán
Csordás Klára – mezzoszoprán
Harazdy Miklós – zongora

További cikkek a MOMkult Blog-on: www.momkult.hu/blog/
Ajánlók, tudósítások, interjúk – számos érdekesség a programokról, fellépőkről és sok másról.


Blog | Info

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)
Info

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)

Kedves Vásárlók! A pünkösdi hétvégén, 2024. május 18-án a Biokultúra Ökopiac rendhagyó helyszínen, a MoM...

<3  szeretet és barátság
Blog

<3 szeretet és barátság

Szerelem, barátság, üzenetek, párok, család, ajándék… VALENTIN-NAP Valentin-nap a szerelmes üzenetek, a szeretet megnyilvánulásainak és...

A Beszélő levelek postása
Blog

A Beszélő levelek postása

Interjú Megyeri Lénával, a Beszélő levelek c. produkció megálmodójával, létrehozójával, aki a kezdetektől fogva erős,...

További híreink