Charlie tökéletesen, Lerch István jobban van, új lemez készülőben

Charlie tökéletesen, Lerch István jobban van, új lemez készülőben

Charlie-koncert a MOMkult-ban
2019. november 14-én

Horváth Charlie azok közé a nagy öregekhez tartozik, akikre már a kora harmincas korosztály is nosztalgiával tekint vissza. Charlie szólt az autóban, főzés közben – lakodalmakkor pedig szinte kötelezően jött a Jég dupla whiskeyvel. Sokat hallgattam zenéit kazettán, ami egy költözéskor örökre elveszett. Ezután sokáig nem követtem élénk figyelemmel munkásságát, az előbb felsorolt alkalmaktól eltekintve. Az azonban mindig egyértelmű volt számomra, hogy Charlie zeneileg mindig is dögös volt. Ez volt az, ami miatt gyerekként megtetszett. Charlie tökéletesen megfért bármelyik, világszinten is ismert zenekar mellett. Ez azért is van így, mert a zenészek, akik mögötte – és még megannyi, mára már ikonná vált előadó mögött – állnak és álltak, a szakma legnagyobbjai. Charlie hangja és karaktere önmagában is erőteljes, a dalszövegek és a zenészek, a hangszerelés pedig az, ami hozzá tud adni mindehhez, amitől Charlie azzá vált, akit ismerünk és szeretünk. Sok példát találunk arra, hogy a zenészek milyen erőteljesen tudják újabb szintre emelni és új utakra terelni, sokszor a jazz segítségével, zenéjüket. Az egyik legjobb példa erre itthon Deák Bill Gyula „Bort, bluest, békességet” című lemeze. Ezen az albumon a zenekar tagjai között olyan neveket találunk, mint Babos Gyula (gitár), Borlai Gergő (dobok), Tony Lakatos (szaxofon), Fekete-Kovács Kornél (trombita) vagy Szakcsi Lakatos Béla (zongora). Ami a lemezen zeneileg a háttérben történik, Deák Bill Gyula hangját kiegészítve, pontosan megmutatja, mit jelent a kíséret, a hangszerelés, a harmóniakészlet és a szólózás. Ez kiemelt fontosságú, ez az, ami miatt reménykedve vártam Charlie koncertjét is, akinek a lemezein ez a profizmus szintén hallható.

Valahol ott helyezkedik el Charlie a rock-soul vonalon, ahol Deák Bill Gyula a bluesén vagy Presser Gábor a könnyűzene csúcsán. A koncerten az érces, rekedtes hang megkapta a neki kellő dögös blues-soul-funk zenei alapot, amit Magyarország kiemelkedő zenészei közvetítettek felénk. Charliet László Attila (gitár), Lattmann Béla (basszusgitár), Csiszár Péter (szaxofon), Halász János (szintetizátor) és Póta András (dobok) kísérték.

Bevallom, minimális félelemmel ültem be a MOMkult színháztermébe, mert féltem, hogy talán már „megkopott” az érc a hangban. De úgy voltam vele, hogy sokan a nagyok közül is már benne vannak ugyan a korban, de nem egy pozitív koncertélményem volt, ahol az előadó már megélt pár telet, mégis maradéktalan produkciót nyújtott.  Charlie jó erőben van, ahogyan a zenekar is, a számok pont azzal az energiával szólaltak meg, ahogy a teltházas közönség azt elvárta. Nagyon jó volt ismét hallani azokat a slágereket, amiket mindenki ismert és sokszor közösen, kórusban énekelt. Charliet nem mondanám a szavak emberének, még most is éreztem rajta egyfajta megszeppentséget két szám között, mintha nem is lenne mögötte több száz fellépés. Ez persze semmit nem rontott az estén, sőt. Fontos dolgok hangzottak el: egyrészt említésre került Lerch István zeneszerző, aki felépülőben van agyvérzése után, másrészt, felmerült a készülő új album, amin Charlie ismét neves csapatot rakott össze, olyan nevekkel kiegészülve, mint Tzumo Árpád vagy Tóth Vera. Bár arról nem kaptunk információt, hogy mikorra várható a lemez, abban viszont mindenki egyetértett a színpadon, hogy nem hiába várják a rajongók. A közönség korban széles skálán mozgott, a kisgyerekektől egészen a nyugdíjasig, akik lelkes tapsviharral jutalmazták a jó híreket.

A közel két órás koncert szinte elröpült. Előkerült Ray Charles és pár funkys szám is, kiegészülve sok improvizatív résszel, ahol László Attila és Csiszár Péter felváltva fedhette fel, hogy mit is tudnak. Összességében ez egy teljes este volt és minden bizonnyal a közönség többi tagja is hasonló véleménnyel távozhatott. Bízzunk benne, hogy az új lemez hamarosan elkészül, hozni fogja azt, amit Charlie hosszú évek óta nyújt, és mindez bemutatásra kerül úgy, ahogyan ezen az estén is élvezhettük az eddigi pályája kiemelkedő dalait.

Csermann Ádám

További cikkek a MOMkult Blog-on: www.momkult.hu/blog/
Ajánlók, tudósítások, interjúk – számos érdekesség a programokról, fellépőkről és sok másról.


Blog | Info

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)
Info

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)

Kedves Vásárlók! A pünkösdi hétvégén, 2024. május 18-án a Biokultúra Ökopiac rendhagyó helyszínen, a MoM...

<3  szeretet és barátság
Blog

<3 szeretet és barátság

Szerelem, barátság, üzenetek, párok, család, ajándék… VALENTIN-NAP Valentin-nap a szerelmes üzenetek, a szeretet megnyilvánulásainak és...

A Beszélő levelek postása
Blog

A Beszélő levelek postása

Interjú Megyeri Lénával, a Beszélő levelek c. produkció megálmodójával, létrehozójával, aki a kezdetektől fogva erős,...

További híreink