Buja improvizáció: hangra és szavakra

Buja improvizáció: hangra és szavakra

Erotikus líra és zenei improvizációk a Bettika quintettel és Horváth Kristóffal

Lány-comb közt reng a lovag lövege,
tüzes vas, öt kiló,
fekete heréje duzzadoz,
akár két ágyugolyó. Nehéz üteg lövöldözi
a törékeny erődfalat,
de feszes rugalmas alapzatú
s himbál a lökések alatt. Elisabeth jajgatva tűr,
mégis kedvére van,
hogy lágyékát kemény legény
döfi hatalmasan. […]
(Weöres Sándor)

Melyik érzés mozgatja leginkább az életünket? A vágy? A szerelem? A magány? A Kéj-est című előadás az egyik  legbonyolultabb érzelmet öleli és járja körbe bő egy órán át.

A beteljesülés, a csalódás és a vágyódás intim útjára csábítja a nézőt a Kéj-est című összművészeti előadás. Horváth Kristóf “Színész Bob” és Bakos Bettika előadásában egyfajta szerelmi utazásban vehetünk részt, ahol Weöres Sándor pajzán sorain át, Csukás István udvarlásán túl, egészen a szemérmetlenül őszinte slamig juthatunk. De itt nem csak a szövegek sikamlósak és intimek: a Bettika Quintet zenéjében a grúv és a jazz is egy hangtestté olvad. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor Sztranyák Zsófia vizuálisan ingerli és színezi látványossá a vágy pillanatait.

A kísérleti est érdekessége, hogy tabukat dönget, lírával és hangokkal. Levetve és levetkőztetve ezzel a lélek prűd árnyait, teret engedve a játékos és intellektuális kéjnek, ami kivételesen nem fizikai értelemben transzponálódik a színpadon, hanem egy betűkre és hangokra épülő, művészeti fúzióban. Mindent a fülnek is lehetne az alcím, hiszen itt az érzékszervek labirintusába a halláson keresztül vezet az út. Gátlások nélkül, bele a sűrűjébe. A szatír slam és a pesti líra lüktetésébe.

A szerelmes és pajzán versek kortalanok. A trubadúrlíra és a lovagi költészet vágyakozása olykor még vitát is nyitott a szerelemről. Az erényeiről és a fájdalmáról, a szenvedésről és az örömről. A szerelemről, mint erkölcsi értékről, aminek a helyszíne lehet egy sötét utca, egy üres albérleti szoba, egy kocsma, egy park vagy egy ágy.  A korszakok sorra változnak, amiben férfi és nő, nő és nő, férfi és férfi eped egymás iránt. Vagy éppen nárcisztikus hévvel keresi önmaga csalhatatlan szépségét.  De ahogy Anna is, az érzés is: megfejthetetlen, örök.

Horváth Kristóf “Színész Bob” többszörös bajnok slammer, színész. Emellett a Tudás 6alom csoport vezetője, számos nívós összművészeti projekt résztvevője, a szövegtestért felel ebben az együttműködésben. Míg Bakos Bettika énekesnő és együttese a hangzásért. A Bettika Quintet számára nem új terep a versekből kiinduló zenei összhatás, hiszen Csukás István felnőtt verseivel már sikerrel debütáltak a MOMkultban. Bettika a Bob és Bobék Orchestra Toldi- és Rejtő-műsorainak zeneszerzője, improvizációs műfajokkal, szabad zenével és jógazenével is foglalkozik.
A Bettika Quintet tagjai: Bakos Bettika – ének, billentyűk, effektek, Dévényi Zoltán – gitár, Kosztolánszki Dominik – tenor szaxofon, fuvola, Mayer József – nagybőgő, Richter Ambrus – dobok.

A Kéj-est kendőzetlen bátorsággal várja mindazokat, akik szeretik a lírát, a jazzt és a slam műfaját. És azokat is, akiket érdekel egy zenére és szövegre épülő, összműveszeti kaland, a szerelem köldöke körül.

Szabó Imola Julianna

Kéj-est – Erotikus líra és zenei improvizációk a Bettika quintettel és Horváth Kristóffal, február 14-én, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban – a MOMkult tagintézményében.

További cikkek a MOMkult Blog-on: www.momkult.hu/blog/
Ajánlók, tudósítások, interjúk – számos érdekesség a programokról, fellépőkről és sok másról.

 


Blog | Info

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)
Info

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)

Kedves Vásárlók! A pünkösdi hétvégén, 2024. május 18-án a Biokultúra Ökopiac rendhagyó helyszínen, a MoM...

<3  szeretet és barátság
Blog

<3 szeretet és barátság

Szerelem, barátság, üzenetek, párok, család, ajándék… VALENTIN-NAP Valentin-nap a szerelmes üzenetek, a szeretet megnyilvánulásainak és...

A Beszélő levelek postása
Blog

A Beszélő levelek postása

Interjú Megyeri Lénával, a Beszélő levelek c. produkció megálmodójával, létrehozójával, aki a kezdetektől fogva erős,...

További híreink