Beethoven & Bősze | Új sorozat a Lóvasúton

Beethoven & Bősze | Új sorozat a Lóvasúton

Bősze Ádám új sorozata 2020 januárjától a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban, a MOMkult tagintézményében, Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából: Vihar és holdfény – Bősze Ádám előadása | 33 variáció Beethoven életére

Elveszítette a hallását, volt egy halhatatlan kedvese, szerette a jó leveseket és utálta a határidőket: Beethovennel kapcsolatban minden, de tényleg minden apróság érdekel bennünket. Jövőre, a mester születésének 250. évfordulóját elhozó esztendőben Bősze Ádám új sorozata segít majd csillapítani olthatatlan kíváncsiságunkat.

A zenetörténet nagyságai között sokféle személyiségtípusra ráismerhetünk: kedves, örök vesztest és ellenszenvesen pökhendi frátert, gyermekien ábrándos ártatlanságot és minden hájjal megkent üzletembert, bájos széltolót és lustaságra hajlamos haspókot egyaránt lelhetünk e magaslati körben. (Nevek és címek a szerkesztőségben. – L. F.) Ők mindahányan szavatolt zsenik voltak, a modern géniusz ősmintáját mégis döntően ketten képviselik közülük: Wolfgang Amadeus Mozart és Ludwig van Beethoven. Az előbbi a természet, a világ egyszeri csodájának tetszik mindörökre, míg Beethoven a természettel, a világgal dacosan megküzdő zseni prototípusává lett, döntően már élete során. Ő a polgári társaságba vajmi nehezen beilleszthető, az öntörvényű, mi több, a bogaras zseni, aki már rögvest, zilált hajviseletével is szertelen lángészként tűnt fel (e téren félreismerhetetlenül Albert Einstein előképe gyanánt).

Alighanem ez a mögöttes magyarázata annak, hogy Beethoven nemcsak a zenéjével, de a személyisége révén is lenyűgözi és kutakodásra készteti az utókort. Hiszen lassan már két évszázada vitatják zenetörténészek, biográfusok és mezei Beethoven-rajongók, hogy ugyan, melyik hölgynek a képe is lakozhatott a zeneszerző sajgó kebelének legeslegközepében. Ahogyan életének voltaképpen minden apró mozzanata és aspektusa ugyanígy felkelti az érdeklődésünket, legyen szó akár Beethoven politikai nézeteiről, akár a levelezési modoráról vagy a családi bosszúságairól. Merthogy így egyszerre csodálkozhatunk rá a géniusz kivételes egyediségére, ellentmondásokat egybefűző személyiségére – és éppígy azokra az ismerősen hétköznapi jegyekre is, amelyek mégiscsak annak a bizonyítékai, hogy közülünk való volt a titáni mester. A Sorsszimfónia vagy a Holdfény szonáta persze akkor is mindörökre a szívügyünk maradna, ha semmit sem tudnánk Beethoven kriminálisan rossz fogazatáról és arról, hogy emiatt jó pépesen szerette enni a kenyérlevest, de valamiért mégis minden kis személyes apróság és adalék csak még közelebb hozza a zseniális különcöt.

Bősze Ádám január 8-án induló sorozata, a Vihar és holdfény – 33 variáció Beethoven életére csupa ilyen fontos és talán kevésbé fontos, de bennünket csak azért is váltig érdeklő részletet tár majd fel a közönség számára. Mit, miért és hogyan tett Beethoven, amikor otthon, a színházban vagy a vendéglőben tartózkodott, amikor barátkozott, tárgyalt vagy veszekedett? A sorozat seregnyi, ehhez hasonló kérdésre ígér választ, s mivel Beethoven és Bősze nyerő párosítást ígér, már jó előre bízvást kijelenthető: szeretni fogják a hallgatók.

László Ferenc

A következő előadás január 28-án a Lóvasúton – a MOMkult tagintézményében.


Aktuális Híreink

Tudatállapotok – Dr. Bagdy Emőke előadása | CZF5

Tudatállapotok – Dr. Bagdy Emőke előadása | CZF5

NAGY ÉRDEKLŐDÉSRE VALÓ TEKINTETTEL AZ ESEMÉNY A KUPOLÁBÓL A SZÍNHÁZTEREMBE KÖLTÖZIK! 2020. FEBRUÁR 20. |...

Buja improvizáció: hangra és szavakra

Buja improvizáció: hangra és szavakra

Erotikus líra és zenei improvizációk a Bettika quintettel és Horváth Kristóffal Lány-comb közt reng a...

Csalogány nadrágban | Operett Gála

Csalogány nadrágban | Operett Gála

Éppen 160 éve ugyan Franciaország felől érkezett hozzánk, mégsem indokolatlanul tartjuk hazai műfajnak az operettet....