Aranyló naplemente mögött

Aranyló naplemente mögött

Romics Kati
Wisdom within – tanulságok Afrikából
Kiállítás a MOMkult Reich Károly lépcsőgalériájában 2020. augusztus 2-ig.

A MOMkult nyári kiállítója, Romics Kati az Orvosok Határok nélkül független orvosi segélyszervezet tagja. Azon túl, hogy ilyen minőségében támogatja az önhibájukon kívül nehéz, legtöbbször kilátástalan helyzetbe került emberek, társadalmi csoportok életét, fotográfusként elszántan igyekszik megjeleníteni Afrika és Dél-Amerika sosem látott arcait. Általa nyerhetünk betekintést az ott élők mindennapjaiba, ősi hagyományaikba.

A MOMkultban megjelenő képein bemutat egy szeletet az utazásai, a munkája során szerzett tapasztalatokból, fényképezőjével rávilágít, hogy Afrika nem csupán mesebeli szafariból, háttérben az aranyló naplementével, illetve ennek ellentétéből a nyomorból és az éhezésből áll. Dokumentaristaként nem kíván állást foglalni, vagy megszépíteni a valóságot. A kiállításnak a Wisdom within – tanulságok Afrikából címet választotta, hisz a fotókkal nem a megszokott beállításokat, sztereotip témákat jeleníti meg, hanem rávilágít annak kettősségére.

Romics Kati

Romics Kati

A kiállított tablók rávilágítanak arra, hogy a fotókon szereplő afrikaiak hogyan állnak fel a polgárháború okozta szörnyűségekből: hogyan merítenek erőt – és reményt –, miként fordítják az őket ért sérüléseket az előnyükre, hogy támogatják a háborúban megcsonkított társaikat vagy akár azt, hogy hogyan készítenek lenyűgöző ékszereket – köztük eljegyzési gyűrűket – például töltényhüvelyekből. Megjelenítésre kerül a bemutatott társadalmi csoportok a környezetvédelemhez, az újrahasznosításhoz való viszonya is, hisz őket rendkívüli módon érintik a fogyasztói társadalom pazarló életmódjának következményei. A fejlett országokkal ellentétben  például Kongó egyik hátrányos helyzetű tartományában már 4 éve betiltották a műanyaghasználatot, ezzel járulva hozzá a helyi természetvédelemhez, valamint új munkahelyeket teremtve a lakosoknak.

Romics Kati narratívájában a fotókon szereplő emberek és az általuk bemutatott világ példaként szolgálhat az elfogadásról, a különböző törzsek és kultúrák egymás mellett éléséről, valamint a női erőről, ami legtöbbször a polgárháborúktól sújtott területeken élők számára a mindennapos túlélés záloga; ami segíti őket a mindennapi élet megpróbáltatásaiban és szépségeiben.

Antal-Herhoff Panna


Blog | Info

Ilyet még sosem csináltam – Interjú Szinetár Dórával
Blog

Ilyet még sosem csináltam – Interjú Szinetár Dórával

Életrajzi stand up est – azaz a saját életéről fog mesélni a MOMkult színpadán. Miért...

EGY ÉLETEM – Indul a kaland! Mucsi, Szinetár és Grecsó meséli el az életét a színpadon
Blog

EGY ÉLETEM – Indul a kaland! Mucsi, Szinetár és Grecsó meséli el az életét a színpadon

EGY ÉLETEM – ez a címe annak a különleges életrajzi stand up sorozatnak, ami szeptember...

Folytatódik a DacePro sorozat a MOMkultban!
Blog

Folytatódik a DacePro sorozat a MOMkultban!

A DancePro sorozatban a magyar kortárs tánc már jól ismert és feltörekvőben lévő fiatal koreográfusainak...

További híreink