Magyar leiras:

ÜVEG.HÁZ
kiállítás, zene, lazulás
A MOMkult 2022 nyarán nyitotta meg az épület mellett fekvő Sirály sétányon található kioszkban közösségi kiállítóterét, amelyben képzőművészek, designerek számára ad lehetőséget kétheti időszakokra, hogy bemutathassák munkáikat, kiléphessenek az eddigi kereteik közül, közvetlen kapcsolatot teremtve a látogatókkal.
A kiállítási periódusokhoz szabadtéri programok kapcsolódnak koncertek, könyvbemutatók, közönség- és partnertalálkozók formájában.
Célunk, hogy a klasszikus beltéri rendezvényeken túl olyan programokat kínáljunk, amellyel kisebb közösségeknek adunk otthont, valamint népszerű kültéri találkozóhelyként felpezsdítsük, életet töltsünk a nyárestékbe hangulatos fényekkel, kulturális eseményekkel, zenével, beszélgetésekkel.
Idén június 8-án nyitjuk meg hivatalosan az üveg.házat és a tavalyi évhez hasonlóan kéthetente csütörtökön (19-22h) szervezünk köré eseményt.

Szmrecsányi Bolda
Szmrecsányi Bolda alkotás iránti vágya egész életében jelen volt, mivel művész családból származik. Egészen kis gyermek korában is a rajzolás és a festés kötötte le a legjobban. 

2019-ben nyert felvételt a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakára, Szurcsik József osztályába. A grafikai mellett, – ahol különböző technikákkal is kísérletezik – fontos számára a festészet is, mivel szereti színekkel kifejezni az érzelmeit. Ez a két művészeti ág erősíti egymást, és egymásból is táplálkozik. Festményeiben grafikai elemeket, grafikáiba pedig festészeti elemeket igyekszik belecsempészni. Emellett fiatal művészként minél több technikát és médiumot is kipróbál és velük is új utakat keres.

Alkotásaira jellemző a non-figuratív kifejezésmód és az expresszív ecsetkezelés, a színek füstös összemosása és egy sejtelmes atmoszféra létrehozása. Festményeit legtöbbször akril festékkel készíti vászonra. Képeit egyfajta színpalettaként fogja fel, amelyeket a természet sokszínű árnyalatainak és természeti elemeinek egy összemosott világa, a kiszáradó föld bozóttüzei, a levelek árnyékai, az erdei patakok gomolygó vizei, és az alkonyati szürkületben lévő fák árnyékainak vetületei alkotják. Ezekkel egyfajta belső világot jelenítek meg, néhol agresszívebb, zaklatottabb, néhol pedig finomabb, harmonikusabb ecsetkezeléssel. Képi világa a természet erejéből és sokszínűségéből táplálkozik. 

Bolda mindig is szeret rácsodálkozni a világ egyszerű, de mégis időtálló, magától értetődő jelenségeire: a létezésre magára. Ezt testesíti meg a természet mindig megújuló körforgása, a fények és az árnyékok dinamikus játéka és az érzelmek csodálatos misztériuma. Képeivel láttatni kívánja ezen csodákat, a világ egyszerűségét, a természet és az érzelmek érintetlenségét. Festményeinek mindig van egy magja, egy fókuszpontja, ahol kivilágosodnak a színek és egy fénysugár terjed szét a sötét árnyalatokon. Ez a fény a reményt jelképezi, de hogy ez a ragyogás érvényesülni tudjon, szükség van a körülötte lévő sötétebb árnyalatokra, amelyek kiemelik a sárgás ecsetvonásokat.

Dj Bootsie
Hip-hop, basszus ütemek, elektronika, scratch, film- és népzenei elemek, csipetnyi komolyzene és nyomokban jazz… ezek mesteri elegye határozza meg a 25 éve a pályán lévő producer, Solymosi Vilmos (DJ Bootsie) alkotásait.
Egyéni hangja már az Ugar Recordsnál 2004-ben megjelent első (“The Silent Partner” c.) lemezével kitűnt a nemzetközi hip-hop- elektronikus szcénából. Második és harmadik önálló albumát az angol BBE kiadó jelentette meg a műfaj világszerte legnagyobb neveinek (J-Dilla, Pete Rock, DJ Vadim, DJ Jezzy Jeff, Madlib) társaságában. 

Készített színházi és filmzenéket, számai neves válogatásokon, sorozatokban, a divatvilág fórumain szerepelnek. (Buddha Bar, CSI helyszínelők sorozat, Vogue.de, Mercedes Benz Mixtape, Marc Cain, DJ Cam-My Playlist…)
A Magyar Állami Operaház felkérésére Erkel: Hunyadi László művének két tételét, Wagner: Istenek alkonya és a Rajna kincse c. művei egy-egy tételének továbbgondolt remixét, átdolgozását készítette el.
A ’90-es évek közepén egyik alapítója volt Az Árral Szemben nevű hazánkban stílusteremtő hip-hop formációnak, rapcsapatnak, mellyel 150 induló közül megnyerték a „Fila Rap Jam” tehetségkutató versenyt. 1996-ban DJ-ként a magyar DMC bajnokságot (DJ technikai verseny) is megnyerte, majd részt vett az ahhoz kapcsolódó világbajnokságon is.
Közreműködött számos élvonalbeli magyar zenekar lemezén (Quimby, Up, Sugarloaf, Olah Czumó Árpád). Részese volt Yonderboi világsikerű bemutakozó albumát elkészítő csapatának, és három évig Európa szerte folyamatosan koncertező Quintetjének, miután alapítótársa volt a Zagar zenekarnak, melynek társszerzője és hangszerese maradt 15 éven át. 

Ő szerezte Rófusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmrendező „Ticket” című filmjének zenéjét, valamint Miklauzic Bence „Éji séták éji alakok” és Kálmán Mátyás „BÚÉK” című filmjeinek zenéjét.
2010 óta zenei rendezője és rezidens DJ-je a Magyar Mercedes-Benz Fashion Week mellett a Gombold Újra márkanevű Central Europen Fashion Shownak. A 2012. augusztus 20-i állami ünnepség Tűzijátékának nyitózenéjeként a „Lovasok a szakadék felé” című műve csendült föl. 

Szóló produkcióval 2018. januárjában Kínában a shenzeni Euphoria Fesztiválon lépett fel, majd itthon a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében Tempóviadal címmel külön erre az alkalomra írt közös koncertet adott a Talamba ütőegyüttessel, amely a közönségtől álló ovációt, vastapsot és a kritikusoktól is csupa elismerést kapott.
DJ-ként és zenekaraival számos külföldi és magyar fesztiválon, klubban játszott (Lettország, Oroszország, Románia, Szlovákia, Csehország, Ausztria, Németország, Hollandia, Belgium, Franciaország, Anglia, USA, Spanyolország, Portugália, Kína). Legújabb szerzői albuma 2020 februárjában jelent meg Allegro Identity cimmel ezt a lemezt 2019 tavaszán mutatta be a Müpában, ahol ez alkalommal immár harmadik zenekari koncertjét adta. 

Erre az eseményre egy különleges szelekcióval készül az éteri elektronikus zenétől a jazzen át a hip hopig. Igazi csemege lesz azok számára is, akik a hétköznapjaikban nem ilyen zenéket fogyasztanak vagy kevésbé mozognak otthonosan a fenti műfajokban.