Magyar leiras:

Kiállításmegnyitó: 2023. április 5., 18 óra


Gombos Zsófia festőművész az elmúlt néhány évben vidéki életének helyszíneit, Bak tájait, és a ház körül a lét egyszerűségében kapirgáló háziállatokat, tyúkokat örökítette meg vásznain. A klasszikus festészeti eljárásokkal, realisztikus ábrázolásmóddal létrejövő alkotások azonban kortárs személetmódot tükröznek. A szobaablakból megelevenedő valós látványt a művész átírja, a konkrét emlékeket, impulzusokat univerzálissá transzponálja, miközben kiemeli azt is, ami a számára lényeges. Egyszerre vannak jelen a festményein a valóság szubjektív megtapasztalásának élményei és bizonyos kollektív emléknyomok. A képek a valóság, és annak az egyénen keresztül megidézett impressziójának leképezései.

Az esztétizált tyúkok eredeti környezetükből kiemelve, homogén háttér előtt megfestve, önálló individuumokként értelmezhetőek, a vidéki élet színterei pedig egyrészt a nyitottság és szabadság érzetét, elkerítettségük révén pedig a bezártság szorongató tapasztalatát közvetítik felénk. A képek olyan kérdéseket is felvetnek, hogy hogyan viszonyulunk a régihez és az újhoz, a múlthoz és a jelenhez, a változásokhoz és a megszokott dolgokhoz, illetve mit jelent az otthon fogalma? 

A fiatal művész Zalaegerszegen, az akkori Ady Endre Művészeti Gimnáziumban kezdett festészettel foglalkozni, majd a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán képi ábrázolás szakon, képi grafikus szakirányon folytatta tanulmányait. Munkásságában az alkotóművészet mellett komoly szerepet kap a tanítás, a vizuális kultúra átadása, így 2014-ben Szombathelyen, a Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Karán vizuális- és környezet-kultúra tanári diplomát is szerzett. Mesterei Nagy Szilvia, Tóth Norbert, Jónás Péter, Mátis Rita voltak, de meghatározó volt Bordács Andrea művészetkritikussal, valamint Tóth Csaba és Bartek Péter Pál festőművészekkel való szakmai kapcsolata is. Több éve gyakorló pedagógus, számos festészeti műhely, művészetpedagógiai program, szakkör megálmodója. Jelenleg Budapesten él. 

A kiállítás a Cziffra György Fesztivál keretében valósul meg, folytatva azt a kezdeményezést, missziót, amelyet Cziffra György indított útjára 1973-ban. A zongoraművész, alapítványt létrehozva, élete végéig azon dolgozott, hogy a tehetséges művészeket segítse. A zenészek mellett a képzőművészeket is támogatta, így rendszeresen szervezett kiállításokat a Senlisban található alapítvány központjában, a Saint-Frambourg kápolnában. A Cziffra György Fesztivál, követve a hagyományokat, így évről-évre nemcsak változatos zenei programokkal, hanem kiállításokkal is várja az érdeklődőket. 

A kiállítás megtekinthető 2023. április 6-tól május 31-ig a MOM Kulturális Központ nyitvatartása szerint, a programoktól függően. 

A Cziffra György Fesztivál és a MOM Kulturális Központ közös szervezésű eseménye.

További információ: momkult.hu és cziffrafesztival.hu

A Cziffra György Fesztivál kiemelt szponzora az MVM

 

Képek //

Gombos Zsófia: Magántulajdon, 2019; akril, olaj, vászon, 120 x 240 cm

Gombos Zsófia: Gallus gallus domesticus, 2020; akril, olaj, vászon, 100 x 150 cm

Gombos Zsófia: Romantikus tájkép függőlegesekkel, 2022; akril, vászon, 100 x 150 cm

Gombos Zsófia: Táj I. 46°44’18.5″N 16°50’29.0″E, 2021; akril, olaj, vászon, 40 x 50 cm