Magyar leiras:

Ireneusz Krosny 1968-ban született Lengyelországban. 1982 és 1992 között három amatőr pantomim csapatban vett részt, melyek közül a legfontosabb, a Scena Pantomimy KUL alapítója és vezetője is volt. 1992-ben kezdte el szóló karrierjét, melyet „One Mime Theatre” címmel mutatott be. Az 1995/96-os színházi évadban Krosny három különböző humorfesztiválon vett részt Lengyelországban. Mindegyik fesztiválon kitűnő eredményt ért el, háromszor nyerte el a Grand Prix helyezést. A fesztiválokon elért sikerek számos további lehetőséget nyitottak meg a művész számára. Többször jelent meg TV műsorokban is saját programjaival.
A következő évben a Kataryniarze művészeti fesztiválon ismét bezsebelte a nagydíjat. Ez az elismerés volt nemzetközi karrierjének kiindulópontja. Később műsorát Európában, Észak Amerikában és Ázsiában is bemutatta. Az Egyesült Államokban a Chicago Reader című magazin a Critic’s Choice (Kritikusok Díja) elismeréssel jutalmazta. Meghívott külföldi előadóként mutatkozott be a Dél-Koreában megrendezett Chuchon International Mime fesztiválon, amely Ázsia leghíresebb pantomim fesztiválja. Ezen felül olyan neves pantomim fesztiválokon mutatta be műsorát, mint a német Lachmesse, a szlovák Kaukliar, a svéd Bodylanguage, a Stockholm Comedy Festival, a brit Fringe, a svájci Montreux, a kínai Meet in Beijing és a spanyol Ingenio Comedy.

Krosny kétségtelenül a leghíresebb lengyel pantomim művész. Művészetének tisztaságát és eredetiségét könnyen a szívébe zárja akár a lengyel akár a nemzetközi közönség. Egyedi látásmóddal közelíti meg a pantomimet, így játékának ereje két forrásból ered. Előadásaiban az abszurd és elvont elemeket sem kerüli el.

A másik titok Krosny egyedi előadói stílusa. Kifejlesztette saját színpadi pantomim technikáját. Az általa közvetített lazaság azt az érzést kelti a nézőben, hogy a pantomim előadása rendkívül könnyű. Nem használ sminket, nem a megszokott fehér arc tekint vissza a nézőre, így arcjátéka még inkább kifejező. Krosny mindig feketében áll a színpadra. Amikor a Chicago Reader magazin átadta Krosny számára a nagydíjat, ezzel a három szóval illették: „friss, vicces, ellenállhatatlan”.