Vándorlegény és istenbizonyíték | Bach Mindenkinek Fesztivál

Vándorlegény és istenbizonyíték | Bach Mindenkinek Fesztivál

A Bach Mindenkinek Fesztivál idén márciusban is valósággal elárasztja az országot a barokk mester zenéjével. A MOMkultban három koncert is ígérkezik: az egyik a fiatal Bachot ért hatásokat, a másik a zseni sokoldalúságát, a harmadik pedig éppenséggel Bach kontinenseken és századokon átívelő, ihlető hatását állítja a középpontba.

„Egész nemzetek csodálnák ezt a nagy embert, ha több kellem volna benne, ha a dagályos és kusza stílus nem fosztaná meg darabjait a természetességtől, és nem homályosítaná el szépségüket a túlzásba vitt művészettel. Mivel a saját ujjai után ítél, a darabjait szerfölött nehéz játszani; mert megköveteli, hogy az énekesek és a hangszeresek a torkukkal és a hangszerükkel képesek legyenek ugyanarra, amit ő a klavíron eljátszik. Ez azonban lehetetlen. Minden manírt, minden apró díszítést, mindent, amit játékmodoron értünk, külön hangjegyekkel fejez ki, és ez nemcsak megfosztja a darabjait a harmónia szépségétől, de a dallamot is kivehetetlenné teszi az elejétől a végéig.” 1737-ben így korholták Johann Sebastian Bachot egy korabeli szakfolyóirat, a Der critische Musicus hasábjain, komoly sajtópolémiát kavarva e véleménnyel. Ám a mai olvasó számára valószínűleg inkább az a feltűnő, hogy még ez a bírálat is óriási, önkéntelen elismerést tanúsít az orgona- és billentyűsvirtuóz, karnagy, kántor, zeneigazgató, s ekkor már egyszersmind szász választófejedelmi és lengyel királyi udvari komponista Bach iránt. Az utókor, persze okkal, jócskán rálicitált erre a bámulatra: ötödik evangélistának, sőt valóságos istenbizonyítéknak elismerve a tudós zeneszerzőt, akit – Beethoven szerint – „nem pataknak, hanem tengernek kellene hívni”. (A Bach – der Bach – szó jelentése németül: patak.)

Így hát a legkevésbé sem csoda, hogy Bach zenéjével nem tudunk betelni, amit jól bizonyít az immár hatodik éve megrendezésre kerülő Bach Mindenkinek Fesztivál, amely idén több mint 70 településen, 250 helyszínen, 350 programmal és 3000 fellépővel ünnepli a mester születési évfordulója körüli napokat.

vandorlegeny es istenbizonyitek bach mindenkinek fesztival 4
Savaria Barokk Zenekar

Ebből a rendezvénysorozatból természetesen a MOMkult is kiveszi a maga részét, hiszen három koncert is érzékletessé teszi majd Bach középponti szerepét – hangsúlyosan éppenséggel a hatástörténet felől közelítve. Igaz, az első, a március 16-i hangverseny a magában álló – és oly sokoldalú zsenit fogja ünnepelni: a Németh Pál által összeállított programon kantátákat, szóló- és triószonátát, valamint csellószvitet egyaránt a közönség elé bocsájtva.
De már a március 17-i Bachianas Latinas – J. S. Bach és a latin-amerikai zene című programon Csáki András, Miskolczi Anita, Manuel B. Camino és Bojta Zsuzsanna közös latin együttese, a Volver La Vida a brazil Heitor Villa-Lobosig, sőt az argentin Astor Piazzolláig jut majd el Bach szvitjeitől és áriáitól.

Március 22-ére pedig a karmesteri, orgona-, csembaló- fortepiano- és klavikord-tanulmányain túl az orvosi egyetemet is látogató, nagytehetségű fiatal művész, Tóth-Vajna Zsombor állított össze egy egészen izgalmas programot, amely korántsem mellesleg a merész, mi több, vagány, ifjú Bachot is megidézi majd. Ő ugyanis 20 esztendős korában, 1705-ben felkerekedett a türingiai Arnstadtból, méghozzá csakis a muzsikusi elhivatottságtól vezérelve. „Ezért hát gyalog nekivágott az útnak Lübeckbe, hogy meghallgassa az ottani Mária-templom orgonistáját, Dietrich Buxtehudét” – amint 45 évvel később a nekrológjában írták, egyáltalán nem kerítve nagy feneket a ténynek, hogy ez több mint 200 mérföldes, egyszersmind több mint 300 kilométeres sétát jelentett Bach számára.

vandorlegeny es istenbizonyitek bach mindenkinek fesztival

Ilyen volt tehát a Bach-féle, türingiai virtus, s épp ez lesz a koncert fantáziacíme is, amely az ifjú zsenire hajdanán fontos hatást gyakorló zenei benyomásokat és tapasztalatokat tárja majd elénk. A csodált Buxtehude mellett például az itáliai Frescobaldi vagy Bach épp lipcsei elődje, Kuhnau művei fognak megszólalni egy korabeli türingiai csembaló kópiáján. Csupa olyan mester, aki munkásságával gerjesztette Bach „zeneszerzés iránti eltökéltségét”, melyet ő „főként úgy sajátított el, hogy megfigyelte kora leghíresebb és legtermékenyebb komponistáinak műveit, és elmélkedett fölöttük.”
És nekünk szinte még gyalogolnunk is alig kell az élményért!

László Ferenc

2020. március 16-22. között hatodik alkalommal kerül megrendezésre Johann Sebastian Bach születése évfordulójának alkalmából a Bach Mindenkinek Fesztivál.
Több mint 70 település / 250 helyszín / 350 program / 3000 fellépő

vandorlegeny es istenbizonyitek bach mindenkinek fesztival 3

További cikkek a MOMkult Blog-on: www.momkult.hu/blog/
Ajánlók, tudósítások, interjúk – számos érdekesség a programokról, fellépőkről és sok másról.


Blog | Info

Ökopiac | változás
Info

Ökopiac | változás

Június 29-én szombaton az ökopiac vásárlói 8 óráig vehetik igénybe a MOMkult épületében levő mosdókat,...

Rendezvény miatt változások a szolgáltatások elérésében
Info

Rendezvény miatt változások a szolgáltatások elérésében

2024. június 21. és július 3. között rendezvény miatt a MOMkult bizonyos szolgáltatásainak elérésében az...

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)
Info

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)

Kedves Vásárlók! A pünkösdi hétvégén, 2024. május 18-án a Biokultúra Ökopiac rendhagyó helyszínen, a MoM...

További híreink