Magyar leiras:

Felhívjuk látogatóink szíves figyelmét, hogy a MOMkult épületében a maszkviselés kötelező!
——————————————————————————————————————————————————–

A NEMES NAGY ÁGNES 100 CENTENÁRIUMI RENDEZVÉNYSOROZAT 10.

Az irodalmi beszélgető-sorozat tizedik, szezonzáró, utolsó eseményén a fókuszba a XX. századi magyar irodalom két kultikus írója, két kortárs, barát – Pilinszky János és Nemes Nagy Ágnes szakralitása kerül.
Milyen ponton tud kapcsolódni a két XX. századi alkotó Isten-képe? Miképp jelenik meg a hit és vallás Nemes nagy verseiben és prózai szövegeiben és mit kaphatott Pilinszkytől e téren? Ma, a XXI. században hogy lehet a vallás kapaszkodó az olvasó és gondolkodó embernek? Érdekes, a teológus felmenőkkel rendelkező Nemes Nagynak a protestáns lelkipásztori háttér olyan erős indíttatást adott, hogy – mint apja, Nemes Nagy Mihály egyik leveléből kiderül – a gimnazista lány továbbtanulási tervei még a teológiát célozták.
A programon a felmenőktől az Ekhnáton-cikluson át a Rilke értelmezésig számos témát érintenek a közreműködők, míg a felolvasás a kapcsolódó műveket, verseket, leveleket idézi meg.
Az esten a kortárs költő vendégek bemutatják, miként kapcsolódnak hozzájuk, mennyire szétszálazható vagy tettenérhető a munkásságukban, mennyire megszólítható a két költő-előd és a szakralitás témája.

Az esten zenei felolvasószínházzal és beszélgetéssel készül az sorozat háziasszonya.

A december 15-i esten Juhász Anna irodalmár vendégei Závada Péter költő, Tóth Réka Ágnes költő, Jelenits István teológus és Barabás Lőrinc zenész.

2022-ben Nemes Nagy Ágnes Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulójának tiszteletére a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum Juhász Anna irodalmár szervezésében centenáriumi eseménysorozatot indított.
Ennek keretében valósult meg a „Viszonylagos öröklét” – Nemes Nagy Ágnes 100 irodalmi beszélgető-sorozat a MOMkult partnerségében 2022 során minden hónapban.