MOMkultúra gyerekektől | Fölszállott a páva-est

MOMkultúra gyerekektől | Fölszállott a páva-est

A kulturális sokszínűség mindig jelen volt a MOMkult programkínálatában. A jazztől a klasszikus zenéig, közösségi, beszélgetős programok és kiállítások mellet nem maradhat ki a paraszti folklór bemutatása sem a repertoárból, főleg egy újabb Fölszállott a páva évad után.

A kezdetektől jellemzi a Fölszállott a páva tehetségkutató TV-műsort, hogy a szereplők számára nem áll meg a lüktetés egyes szériák végeztével. Az évadok során indulók sok esetben a versenynek köszönhetően kaptak további fellépési lehetőségeket, munkát, új tanítványokat. A gyerekek számára is a Páva a jéghegy csúcsa csupán, ilyen nagy közönség előtt ritkán mutatkoznak meg a népdalénekesek, népzenészek és néptáncosok, minden versenyző számára ez valaminek a kezdete.

2019-ben már második alkalommal volt a gyerekeké a színpad, ami a felnőtt nézők számára amellett, hogy imádnivalóan aranyos és bájos, mindig rendkívül tanulságos és elgondolkodtató. A tavalyi évadban induló gyermekek nemcsak a korukhoz méltó játékosságukról és életigenlésükről, hanem bölcsességükről és profizmusukról is tanúbizonyságot adhattak.

Ez a profizmus nem is csoda, hiszen a táncházmozgalom mára már annyira jól szervezett, annyi a szakértő tanító, hogy gyerekként is, egészen kicsi korban, nehezebb hangszereken boldogulnak, fejlett izomzatot igénylő táncokat járnak, élettapasztalatot feltételező dalcsokrokat képesek színpadképesen előadni. A közel ötven éves táncházmozgalom modern néptáncos és népzenész dinasztiákat nevelt ki, így a mai tehetséges ifjoncok között sokaknak a szülei, de akár a nagyszülei is hasonló művészeti ágakat képviselnek, mint ők maguk. Kiváló mestereknél fejlődnek az évadban indult lányok és fiúk, sok esetben pedig ezek az oktatók az indulók szülei. Az apáról fiúra- és az anyáról lányára-mesénk főszereplőire pedig érdemes odafigyelni.

Kiderült az adásokból, hogy ezek a fiatalok nem valamiféle emberfeletti képességgel rendelkező gyerekek, hanem teljesen egyszerű kis emberek, akik szívvel-lélekkel élik meg őseink hagyományait. A népművészettel foglalkozó családokba született indulók viszont nincsenek könnyebb helyzetben, a gyakorlás és a kemény munka természetesen nekik sem megspórolható, ahogy az első generációs versenytársaiknak sem. Szorgalomra nevelt, zenével, énekekkel és tánccal foglalkozó kis tehetségek ők, akik nem csak a színpadon mutatták meg nekünk, hogy milyen szinten művelik a sajátjukat. Kisfilmeikben tanúbizonyságot adtak arról, hogy releváns hírnökeik a humornak, a környezetvédelemnek, a szeretetnek és az alázatnak.

Szerencsés helyzet, hogy a nagyközönség őket a képernyő után, élőben, a MOMkult színpadán is láthatja. Komáromi Kristóf, a Fölszállotta a páva 2017-es és 2018-as évadának humoráról és furulyajátékáról elhíresült szereplője, a házigazda szerepében szeretettel várja a Páva 2019-es évadának fiatal tehetségeire kíváncsi, kikapcsolódni, nevetni és meghatódni vágyó érdeklődőket a MOMkult Színháztermében, január 22-én.

Vörös Eszter

További információk: Magyar Kultúra Napja | Fölszállott a páva-est január 22-én a MOMkult-ban.

További cikkek a MOMkult Blog-on: www.momkult.hu/blog/
Ajánlók, tudósítások, interjúk – számos érdekesség a programokról, fellépőkről és sok másról.


Blog | Info

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)
Info

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)

Kedves Vásárlók! A pünkösdi hétvégén, 2024. május 18-án a Biokultúra Ökopiac rendhagyó helyszínen, a MoM...

<3  szeretet és barátság
Blog

<3 szeretet és barátság

Szerelem, barátság, üzenetek, párok, család, ajándék… VALENTIN-NAP Valentin-nap a szerelmes üzenetek, a szeretet megnyilvánulásainak és...

A Beszélő levelek postása
Blog

A Beszélő levelek postása

Interjú Megyeri Lénával, a Beszélő levelek c. produkció megálmodójával, létrehozójával, aki a kezdetektől fogva erős,...

További híreink