Kalandozás a különleges hangszerek világában

Kalandozás a különleges hangszerek világában

A Leskowsky Hangszergyűjtemény különleges hangszerbemutatója

Már csak azért is érdemes a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontot meglátogatni, mert ez az egész egy remek kirándulás. Friss, hegyi levegő, gyönyörűen helyreállított, szép épület, kitűnő kávé és sütemények a cukrászdájában. És ekkor még nem is beszéltünk arról a sok izgalmas programról, ami itt várja napról napra, estéről estére az idelátogatókat.

Válasszunk ki egyet a programok közül, és legyen ez olyan, ahova bármilyen életkorú ember elmehet, kisgyermektől a nagymamáig. Ahol nemcsak ülni lehet, hanem résztvevőként akár beleszólni az előadásba. Ahol nemcsak hallgatni kell és lehet, hanem akár megszólaltani is egy-egy hangszert.
Megvan! Menjünk el a Leskowsky Hangszergyűjtemény bemutatójára október 11-én, délelőtt!

A Leskowsky Hangszergyűjtemény az ország egyetlen hangszermúzeuma. Kétezer klasszikus, népi- és kísérleti hangszert mutat be, amelyeknek keletkezési ideje a középkortól napjainkig terjed. Mind az öt kontinens hangszerei láthatóak itt, adott esetben akár meg is szólalnak a szakember vagy akár a látogató kezében.

A kecskeméti gyűjteményt 1979-ben alapította Leskowsky Albert. Külföldről is hozott hangszereket, és járta a tanyavilágot, értékes darabok után kutatva. A tanyasi emberek jól látták Leo alázatát és hagyománytiszteletét – szívesen ajándékozták neki a hangszereiket.
A Hangszergyűjtemény vezetője Szilágyi Áron, a Nemzetközi Dorombszövetség elnökségi tagja, az Eurokult Nemzetközi Kulturális Egyesület elnöke, az OPEN2018 egyik arca. Dorombjátékosként négy kontinensen játszott, tanított, tartott előadást. Zenekaraival Európa legnagyobb fesztiváljain lépett fel. Kecskemét világzenei eseményei elsősorban Szilágyi Áron nevéhez kötődnek, aki a Gyűjteményben is tart előadásokat. Aki többet szeretne tudni a hangszerekről, látogasson el Kecskemétre!

Mi is a hangszer? Minden olyan eszköz, amelyet zene keltésére használunk. Ezért nem kell majd csodálkozni a hegedűk, citerák, kobzák mellett kanalak vagy egy vizeskanna láttán: ezeken is muzsikálnak az ehhez értők. Sokféle csoportosítással próbálkoztak a tudósok, végül az vált be, amely a hangszereket a hangforrás alapján tette csoportokba. Ily módon négy alapvető hangszercsalád van:
Idiofon hangszerek: a hangforrás maga a hangszer teste, ilyen a doromb, a harang, a xilofon, a marimba, a triangulum és a cintányér.
Membranofon hangszerek: a hangforrás egy kifeszített hártya, ilyenek a dobok, a köcsögduda és a mirliton.
Chordofon hangszerek: a hangforrás egy két pont között kifeszített húr. A húrt lehet dörzsölni (hegedű, cselló, stb.), lehet ütni (cimbalom) és lehet pengetni (gitár, citera).
Az aerofon hangszereknél a hangforrás a rezgő levegőoszlop. Ilyenek a furulyák, a trombita, de ide tartozik az orgona is.

Ezekkel (és sok mással) fog megismerkedni – valóságosan és virtuálisan is az, aki ellátogat a Lóvasútra október 11-én, és bizonyosan nem fogja az utat megbánni.
Az esemény vendégművésze az amerikai származású ütőshangszeres előadó, Danny Bain, akivel rövid utazást tehetnek a jelenlévők Ghánába, afrikai balafonja kíséretében.

Danny Bain az Amerikai Egyesült Államokban született és nőtt fel. Zenélni hazájában, Afrikában és Dél-Amerikában tanult. 2010-ben érkezett Magyarországra. Mesemondó stílusa afrikai zenei hagyományokra épül, meséket ötvöz dallamokkal és ritmusokkal a balafon kíséretében.
És hogy mi is az a balafon? Nyugat-afrikában őshonos, leginkább a xilofonra hasonlító hangszer. Ütőkkel szólaltatják meg, tehát idiofon hangszer, de tartoznak hozzá kivájt lopótök-rezonátorok – így az aerofon csoporthoz való tartozás is szóba jöhet…

Fehér Anikó

A Leskowsky Hangszergyűjtemény bemutatója október 11-én, délelőtt, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban, a MOMkult tagintézményében.

A Leskowsky Hangszergyűjtemény honlapja: www.hangszergyujtemeny.hu
A gyűjtemény a Facebook-on: www.facebook.com/hangszergyujtemeny

További cikkek a MOMkult Blog-on: www.momkult.hu/blog/
Ajánlók, tudósítások, interjúk – számos érdekesség a programokról, fellépőkről és sok másról.


Blog | Info

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)
Info

Biopiac helyszínváltozás (05.18.)

Kedves Vásárlók! A pünkösdi hétvégén, 2024. május 18-án a Biokultúra Ökopiac rendhagyó helyszínen, a MoM...

<3  szeretet és barátság
Blog

<3 szeretet és barátság

Szerelem, barátság, üzenetek, párok, család, ajándék… VALENTIN-NAP Valentin-nap a szerelmes üzenetek, a szeretet megnyilvánulásainak és...

A Beszélő levelek postása
Blog

A Beszélő levelek postása

Interjú Megyeri Lénával, a Beszélő levelek c. produkció megálmodójával, létrehozójával, aki a kezdetektől fogva erős,...

További híreink