Magyar leiras:

Hatodik alkalommal szerveznek egész estés rendezvényt a Piano Day, azaz a Zongora Napja alkalmából Budapesten. Idén április 6-án a MOMkultban valósul meg egy, a billentyűs hangszereket fókuszba helyező est, ahol négy művész váltja egymást a színpadon. A fellépők között köszönthetjük Őri-Kiss Botondot, a Nuage Projectből ismert Charmey-t, lemezbemutatót tart Wave of Sound, és először koncertezik hazánkban az olasz zeneszerző, Riccardo Roveda. Ráadásul az előadók egy igazi ritkaságon, a páratlan hangzású Una Corda zongorán is játszanak majd.

„Miért van szüksége a világnak a Piano Day-re? Sok okból. De főleg azért, mert nem fáj megünnepelni a zongorát és mindent körülötte: az előadókat, a zeneszerzőket, a zongorakészítőket, a hangolókat, de legfőképp a hallgatókat.” 2015-ben ezzel a kijelentésével indította útjára a Piano Day kezdeményezését Nils Frahm, az egyik legnagyobb hatású modern klasszikus előadó. Azóta minden év 88. napja (ezzel is utalva a billentyűk számára), azaz március 29-e a Zongora Napja: ekkor (vagy ehhez közeli időpontokban) világszerte zongoraközpontú estekkel ünneplik meg a zenetörténelem egyik igen meghatározó hangszerét. 

Magyarországon először 2017-ben valósult meg az esemény Vághy Tamás (vaghy) szervezésében, azóta pedig a Müpában, az A38 Hajón és a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban is volt már Piano Day. Idén a MOMkult különleges hangulatú Kupolaterme ad otthont az estnek. Zongorához ül majd Őri-Kiss Botond, aki némi elektronikát visz majd ambientes hangulatú koncertjébe. Mellette fellép a Nuage Projectből ismert Charmet Marc, aki Charmey művésznéven zenél bensőséges hangvételű szólóprojektjében. Olaszországból érkezik Riccardo Roveda, akinek zenéjében az elektronikus chill és a modern klasszikus stílus jegyei keverednek. Az est folyamán egy lemezbemutató koncertre is sor kerül: tavaly megjelent, Pieces & Sketches című albumát több fellépő (Annabori, Palágyi Ildikó, Takács-Nagy Jázmin, Variart Ensemble kamarazenekar) közreműködésével mutatja be Wave of Sound.

Egy hangszerritkaságnak is fontos szerep jut majd. Az Una Cordát Nils Frahm megrendelésére David Klavins zongoraépítő alkotta meg. Különleges megjelenésén túl egyedisége többek közt abban rejlik, hogy egy hanghoz csak egyetlen húr tartozik – az ennek köszönhetően létrejövő, páratlan hangzását pedig a Piano Day Budapest eseményén élőben is meghallgathatják az érdeklődők. Érdekesség, hogy épp ez a 64 billentyűs Una Corda volt az a prototípus, amellyel Nils Frahm még 2014-ben, Berlinben bemutatta ezt az egyedi hangszert, sőt, a 2018-as és 2019-as Piano Day Budapest-koncerteken is ugyanezen játszottak a fellépők. A MOMkult rendezvényére a 2016 és 2020 között Vácott működő Klavins Piano Manufaktúra volt munkatársának, Miklósi Lilinek köszönhetően érkezik ez a zongora.