Mindjárt itt a húsvét

Mindjárt itt a húsvét

Rendhagyó húsvétnak néz elébe az egész világ. Mozgalmas életünk az utóbbi hetekben lelassult. Néhány nap múlva azonban, sokan a világon, fontos és megkönnyebbüléssel teli napoknak néznek elébe: április 12-én elérkezik a kereszténység legnagyobb ünnepe, a húsvét. És bár idén merőben más lesz az ünnep, nem kell, hogy hiányérzetünk támadjon. E cikk ebben szeretne segítséget nyújtani.

Ez a húsvét otthoni ünnep lesz: nagy, közös ünneplések, utazások, rendezvények helyett ki-ki az otthonában, családi körben vagy kicsit magányosabban, de mindenki házon belül, a lakóhelyén tölti majd el. A szükségszerű otthonlét azonban könnyen fordítható a javunkra, és minden lehetőség adott, hogy szép, meghitt ünneppé varázsolhassuk ezt a nem szokványos húsvétot. Az internetnek köszönhetően számos programra látogathatunk el az online térben, színházi előadásokat tekinthetünk meg, koncertfelvételeket nézhet együtt a család. A keresztény, húsvéti szertartásokat, élő szentmiséket és istentiszteleteket pedig több egyházközség közvetít a hét folyamán.

A MOMkult két tagintézménye, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény, valamint a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont online sorozataival szórakoztatja az érdeklődőket: a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény Színes múltunk című fotósorozata minden nap két régi fotót tesz közzé Facebook-oldalán: az eredeti, fekete-fehér fénykép mellett ugyanazt a fotót, de a számítógépes technikának köszönhetően kiszínezve, színesben. A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont Zugliget régen című sorozatában régi, Zugligethez kötődő képeslapokat, fotókat és cikkeket oszt meg Facebook- és Instagram-oldalán és további, a programjaihoz kötődő videókat és cikkeket is online közönsége elé tár.


A lóvasút régen – egy eredeti és egy színezett kép 1933-ból a zugligeti végállomásról, a vonal villamosítása után

A húsvéti készülődés, kinek-kinek beállítottsága szerint, az otthon csinosítása, a finom falatok elkészítése mellett, jó alkalom lehet a lelki, szellemi feltöltődésre is:  olvasásra, zenehallgatásra, közös imádkozásra, amelyek kicsiknek és nagyoknak egyaránt szép perceket szerezhetnek.

„Milyen szerencse az emberiségre ez a Jézus, ez az isten, aki ember volt. Az Istenről nem tudom, milyen, a Jézusról tudom. A Jézus ösmerősöm, és mindenkinek ösmerőse. Tudom, mit csinált, tudom, hogy gondolkozott, még az arcát is ösmerem. Nem az tölti el lelkemet megnyugvással, hogy ő uram nekem, de az, hogy ismerősöm.
Kétezer évnek előtte élt ezen a földön egy ismerősöm, milyen világokat összekapcsoló gondolat! Az akkori emberekből és az utánok valókból is por lett, a porból fű lett, a fűből tudja Isten, mi lett, de ő, az én ismerősöm, mindig élt, mindig volt és mindig lesz.”
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője (részlet)

Mikszáth Kálmán, a nagy mesélő híres regénye, a Szent Péter esernyője, 1895-ben jelent meg először, mondatai azonban ma is elgondolkoztatnak, szórakoztatnak, akár olvassa, akár hallgatja őket az ember – az otthoni teendők közben egy-egy hangoskönyv is élvezetesebbé teheti a munkát. Az interneten díjmentesen elérhető számos könyv ilyen formában, nem egyszer híres színészek felolvasásában.

A MOMkult Blog továbbra is izgalmas cikkekkel várja az érdeklődőket:

Az Ars Nova Sacra Énekegyüttes koncertje helyett
„Az Ars Nova Sacra Énekegyüttes 2005-ben alakult Répássy Dénes és Répássy Gábor orvosok vezetésével. (…) Fontos feladatuknak tekintik ritkán vagy soha nem hallott művek megszólaltatását, valamint azt a különlegességet, amikor ismert műveket szólaltatnak meg saját kereteiken belül, azaz kamarahangzással.”

Fejlődő táncosokról – DART TheaterA DART DSP elmaradó műsoráról
A DART kortárstánc-együttes munkájáról Varga Kinga, művészeti vezető mesélt:
„Táncosaink három különböző mozgásvilágot kapnak, ezért teljesen különböző darabokat van lehetőségük megtapasztalni.”

Korábbi cikkeink is tartalmas kikapcsolódást nyújthatnak:

Beethoven & Bősze
„Elveszítette a hallását, volt egy halhatatlan kedvese, szerette a jó leveseket és utálta a határidőket: Beethovennel kapcsolatban minden, de tényleg minden apróság érdekel bennünket.”

„Kicsi vagyok én, boldog leszek én” | Fölszállott a páva-est
„Míg a lányokra felkerül az utolsó kötény, a fiúk öltözőjében tekerőlanton és hegedűn már a múlt század rock klasszikusait gyakorolják a srácok. Nem lehet rajtuk nem mosolyogni. Be akarok állni közéjük.”

Kollár-Klemencz-univerzum – Ég az erdő – a lemezbemutató koncertről
„Kollár-Klemencz László néhány éve egy Budapesthez közeli erdőbe költözött, így nem csak zenei munkásságának, de életének is alapanyaga, meghatározója lett a természet és az állatok közelsége. Számos dalában ez, a várostól elszakadt, a természet csendjében életre kelt zene szólal meg.”

Venti Chiavi Gitártrió
„Három elmélyült, önmagát adó egyéniség szólal meg olyan közösségben, hogy csukott szemmel azt hisszük, egyetlen sok-sokhúros hangszer varázsol el minket.”

„Rejtő Romantika a Lóvasúton”
„Az irodalom régebbi és újabb művei kortalan frissességgel tudnak szólni minden kor olvasójához, hallgatójához. Ha van, aki olvassa e szerzők műveit – vagy ami sokszor még izgalmasabb: megszólaltassa őket. A Bob és Bobék Orchestra 2011 óta ezt a kortalanságot hirdeti különleges előadásaiban, amiben különböző zenei műfajok társulnak olyan szerzők műveivel, akikkel sokan az iskolapadban találkoztak utoljára.”

A MOMkult és tagintézményeinek munkatársai mindenkinek szép, békés, áldott húsvétot kívánnak!

G. Szabó Sarolta
MOMkult Blog – főszerkesztő


Blog | Info

Tájékoztatás jegyekkel kapcsolatban
Blog

Tájékoztatás jegyekkel kapcsolatban

Kedves Jegyvásárlóink!  Köszönjük az elmúlt hónapokban belépőjegyek visszaváltásával kapcsolatban tanúsított türelmüket. Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy...

Lyukasóra klub – Jelenleg online
Blog

Lyukasóra klub – Jelenleg online

Irodalmi vetélkedő nem csak irodalmároknak A Lyukasóra klub egy rendhagyó, interaktív irodalmi est, melynek során...

Maradjunk játékosak! Danny mesél – Afrikáról, zenével, mindenkinek
Blog

Maradjunk játékosak! Danny mesél – Afrikáról, zenével, mindenkinek

2020. április 29. „Dilis-bilis dalt izélj, Fésűn-selyempapíron zenélj” Shel Silverstein: Dugj bele valamit a világba...

További híreink