Unique 20 | Jubileumi Nagykoncert

Az intellektuális-elektronikus popzenét játszó Unique és énekesnőjük Völgyesi Gabi születésnapi, jubileumi nagykoncertre készül. Az együttes 2018. február 23-án ünnepli fennállása 20. évfordulóját ünnepli másfél órás, nagykoncerttel.

A koncertet követően a VIP jegyek birtokosai egy fogadáson vehetnek részt, mely során a Unique-kal közösen fogyaszthatják el a csapat ünnepi tortáját, valamint lehetőségük nyílik – pezsgő, üdítő és vendégváró falatok fogyasztására mellett – közös fotókat készíteni a zenekar tagjaival.

Az elektronikus zenét játszó csapat 2001-ben robbant be a magyar könnyűzenébe a „Mi van a nevedben?” c. dalával, ami az első magyar valóságshow, a „Bár” főcímdala lett.

A zenekar jogász végzettségű énekesnője Völgyesi Gabi szuggesztív egyéniségével és összetéveszthetetlen énekhangjával.

Az idestova két évtizede működő – alternatív és mainstream zenei elemeket egyaránt ötvöző – zenekar slágerei szövegcentrikusak, mély érzéseket fogalmaznak meg fogyasztható, könnyűzenei köntösbe öltöztetve.

A zenekar állandó szerzőpárosa Kovacsics Ádám és Ferbár Zsolt – akiknek slágerein egy generáció nőtt fel -, olyan dalokat jegyez, mint a „Csillagtenger”, „Angyal”, „Mozaik”, „Tükör”, „Képzeld el!”, „Hiszed vagy sem”, „Ugye, mindig itt leszel?”, amelyek a mai napig rendszeresen hallhatóak a rádió csatornákon.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
feb
2018

BÁREST | CZIFFRA FESZTIVÁL 2018

Az est házigazdája:
Bősze Ádám műsorvezető

Közreműködnek:
Hot Jazz Band – Kossuth-díjas jazz-zenekar
Sárközi Lajos Junior Prima Díjas hegedűművész és cigányzenekara

Műsor
A 20-as, 30-as és 40-es évek legnagyobb magyar és nemzetközi slágerei egyedi hangszerelésben

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
feb
2018

A JÖVŐ GENERÁCIÓJA | CZIFFRA FESZTIVÁL 2018

A Virtuózok és Junior Prima Díjasok örömkoncertje

Közreműködnek:
Abouzahra Amira – hegedű
Bonino Anna-Sofia – hegedű
Kristóf Réka – szoprán
Simic Aleksander – cselló
Lugosi Dániel Ali – klarinét
Szabó Marcell – zongora

 

Műsor
Mozart, Händel, Saint-Saëns, Paganini és Rachmaninov legnépszerűbb művei.

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
feb
2018

Hallgass, ha jót akarsz! | A legjobb VÖRÖS ISTVÁN dalok a Prognózistól napjainkig

Vörös István nevéhez olyan slágerek fűződnek, mint például a Tele van a város szerelemmel, Hajsza közben, Nyári éjszakák, Kutya világ, Neked valaki kell, Szállj el szabadon, Minden viharon át, Szeretni kéne, Hittünk a tündérmeséknek, Kié ez az ország, vagy a Magányos utazó.

Eddig 23 lemeze és 3 DVD-je jelent meg, ebből három a legendás Prognózissal.

A közönség a sokakat megérintő szövegvilágért, az énekelhető dalokért, és a magával ragadó koncerthangulatért szereti a szerző-előadó-énekes produkcióit. A pályafutása alatt több generáció érezte magáénak ezeket a dalokat.

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2018

KERESZTBEN JÉGESŐ | BEREMÉNYI GÉZA ÉS MÁSIK JÁNOS ESTJE

Cseh Tamás 75 éve született. Alkotótársai Bereményi Géza és Másik János egy igazán különleges műsorral áll színpadra.  Ebben a műsorban a Levél nővéremnek, a Levél nővéremnek 2, és Az igazi levél nővéremnek lemezről is elhangzanak dalok sok más szerzeménnyel egyetemben.

A szerzőpáros a következő sorokkal ajánlja az előadást:

„Az író – költő készülő életrajzi regényéből olvas fel részleteket, a zeneszerző – énekes az író – költő Cseh Tamással írt dalait, az író – költővel írt dalait, és hármuk közös dalait énekli.
A regényrészletek és dalok fogaskerekekként lendítik egymást tovább és tovább a lélek száguldó országútján, amíg véget nem ér az egész műsor.”
FB esemény: https://www.facebook.com/events/1622203611201106/

Video ajánló:  https://www.facebook.com/arboretumgozsdu/videos/1168070369993516/

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2018

REIS-DELMUTH-WILTGEN TRIO WITH SPECIAL GUEST JOSHUA REDMAN | GET CLOSER CONCERTS

“Mikor először hallottam zenéjüket, csodáltam őket. (…), birtokában vannak annak a különleges képességnek, hogy tudják, hogyan kell elmondani a történeteiket a kompozícióikban.”
– Joshua Redman a Reis-Demuth-Wiltgen Trióról

Michel Reis (zongora), Marc Demuth (nagybőgő, basszusgitár) és Paul Wiltgen (dob) jelenleg a világ három legnépszerűbb luxemburgi jazz zenésze. 1998-ban, még középiskolásként alakították meg az együttest, néhány évig rendszeresen játszottak a Benelux államokban és Franciaországban. Majd –tanulmányaik és szóló projektjeik miatt – 2011-ig szüneteltették a közös munkát. 2013-ban jelent meg az első albumuk, ami olyan jó kritikákat kapott, hogy rangos európai és ázsiai jazz fesztiválokra kaptak meghívást. Ebben az időben indult együttműködésük a világhírű szaxofonossal, Joshua Redmannal. Tavaly jött ki a második lemezük, a Places in Between, amely a modern európai jazz és a dinamikus amerikai groove-ok izgalmas és letisztult találkozása. A kompozíciókat New Yorkban rögzítették, majd Luxemburgban mutatták be először, már Joshua Redman közreműködésével. A lemez kétséget sem hagy afelől, hogy a Reis-Demuth-Wiltgen Trió egyike világ legjobb jazz zenekarainak.

A zenészek így mutatták be a Places in Betweent. „Visszaadja a zenénk lényegét. A cím tükrözi azokat az időket, amikor együtt utazunk, azokat a szórakoztató, bizarr, mágikus vagy szürreális pillanatokat, amelyek megerősítik barátságunkat és kibővítik kreativitásunk.” 2018-ban európai és japán turnéra indulnak, aminek során Budapesten is fellépnek, természetesen Joshua Redmannal.

Redman, mióta 1991-ben megnyerte a Thelonious Monk Nemzetközi Jazz Szaxofon versenyt, az egyik legfontosabb szereplője a nemzetközi jazz színtérnek. Több saját formációja van, játszik duóban, trióban és kvartettben. Az elmúlt közel három évtizedben olyan zenészekkel dolgozott, mint pl. Pat Metheny, Bill Frisell, Dave Brubeck, Chick Corea, Herbie Hancock, Brian Blade, Branford Marsalis, vagy Charlie Haden. Nyitott más műfajok felé is, játszott a Rolling Stonessal, Stevie Wonderrel, BB Kinggel, valamint több filmzene szerzője volt. A hazánkban is többször megfordult zenészt három alkalommal jelölték Grammy-díjra (legutóbb 2016-ban, a Nearness című Brad Mehldau-val közös albumát), a Jazz Times, a Village Voice és a Rolling Stone olvasói és kritikusai is többször díjazták.

https://getcloserconcerts.com/koncert/reis-delmuth-wiltgen-joshua-redman-2018/

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2018

MAXIM RYSANOV & ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR | Világsztárok az Anima Musicae Kamarazenekarral

Izgalmasnak ígérkező klasszikus zenei sorozat világhírű szólistákkal és a Junior Prima díjas Anima Musicae Kamarazenekarral a MOM Kulturális Központ műsorán. A zenekar vendégei Giovanni Guzzo, Maxim Rysanov, Kirill Troussov, valamint az Ulucan testvérek, akik mind a világ zenei élvonalába tartozó szenvedélyes fiatal sztárok. Műsorukon izgalmas ősbemutatók mellett a legkedvesebb klasszikus zenei kincsek is helyet kapnak.

World-famous soloists appear on the stage of MOM Cultural Centre with Junior Prima award-winning Anima Musicae Chamber Orchestra. The ensemble has invited such passionate guest-artist as Giovanni Guzzo, Maxim Rysanov, Kirill Troussov, as well as the Ulucan sisters: Aysen and Birsen and their brother: Özcan Ulucan – all of these musicians rank among the best. Besides the popular pieces of classical music, the audience will be participating in exciting world premières, too.

Az ukrán-angol brácsaművész és karmester, Maxim Rysanov a világ egyik legélénkebb, karizmatikus muzsikus egyénisége. Az elsősorban brácsásként tevékenykedő művész a nemzetközi zenei térkép legnívósabb helyszíneinek állandó vendége, mint a BBC Proms, Verbier, Great Mountain, Tran Siberian, Edinburgh Festival és Salzburg Festival. Karmesterként vezényelte többek között a Spanyol Rádió zenekarát, a Bázeli Szimfonikusokat, a London Mozart Players-t, az Orosz Nemzeti Zenekart.

Ukrainian-British violist and conductor Maxim Rysanov has established himself as one of the worlds most vibrant and charismatic musicians. He is principally known for his performances as a violist, guest of the crème of international music scene such as BBC Last Night of the Proms, Verbier, Great Mountain, Tran Siberian and Edinburgh Festival, Salzburg Festival among others. Conducting engagements include the Spanish Radio Orchestra, Basel Symphony Orchestra, London Mozart Players, Russian National Orchestra.

Műsor:

Bartók Béla: Divertimento Sz. 113, BB. 118
Dobrinka Tabakova: Szvit régi stílusban (magyarországi bemutató)

Peteris Vasks: Voices – szimfónia vonósokra no. 1

Program:

Béla Bartók: Divertimento Sz. 113, BB. 118

Dobrinka Tabakova: Suite in Old style (Hungarian Première)

Peteris Vasks: Voices – Symphony no 1 for strings

 

További koncertek:

A sorozat további előadásai: 

2017. november 23: ULUCANS & ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR: http://momkult.hu/esemeny/ulucans-anima-musicae-kamarazenekar/

2017. december 16: KIRILL TROUSSOV & ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR: http://momkult.hu/esemeny/kirill-troussov-anima-musicae-kamarazenekar/

2018. március 26: GIOVANNI GUZZO & ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR: http://momkult.hu/esemeny/giovanni-guzzo-anima-musicae-kamarazenekar/

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2018

Koós 80 – A Kapitány

Szinte hihetetlen… Koós János 80 éves. Az elmúlt évtizedek népszerű ikonja, megszámlálhatatlan sláger előadója, a viccek és poénok kifogyhatatlan mestere, hosszú idő után Budapesten, a MOMkultban várja rajongóit egy különleges születésnapi nagyzenekari koncertre.

Kapitány, ahogy egyik népszerű slágerének címe is mondja, visszatekint az elmúlt hatvan éves pályafutására, a legnagyobb, legnépszerűbb dalok tengernyi hullámain keresztül kormányozza slágerei hajóját. Tessék beszállni, hátra dőlni, netán táncolni, és együtt élvezni a különleges utazást… a Kapitánnyal. A koncert igazi show-nak ígérkezik, amire garanciát jelenthet a meghívott vendégek sora, a Koós-féle jellegzetes humor és az ünnepi, jubileumi születésnapra emlékező hangulat.

Vendégek: Pénzügyőr zenekar, Expressz zenekar, Monarchia Operett és Zenekar, Szenes Andrea, Dékány Sarolta, Koós Réka, Markos György.

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2018

Nekünk nincs, ami ellenáll | DEMJÉN

Demjén Ferenc generációkon átívelő munkássága sokak számára ismerős. A számos elismerést begyűjtő énekes – dalszövegíró művész és nyolctagú zenekara ezúttal egy exkluzív dupla koncertre készül, hogy közönsége intimebb körülmények között is hallhassa.
Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2018

Nekünk nincs, ami ellenáll | DEMJÉN

Demjén Ferenc generációkon átívelő munkássága sokak számára ismerős. A számos elismerést begyűjtő énekes – dalszövegíró művész és nyolctagú zenekara ezúttal egy exkluzív dupla koncertre készül, hogy közönsége intimebb körülmények között is hallhassa.
Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2018

Simplicissimus Kamaraegyüttes – A vidám barokk | Bach Mindenkinek Fesztivál a Hegyvidéken

A Simplicissimus Kamaraegyüttes egy 2012. április 30-i koncertet követően alakult meg: az akkori, alkalmilag összeállt előadók a hangverseny sikerén felbuzdulva a megkezdett közös munka folytatása mellett döntöttek. Az együttes azóta visszatérő vendége lett Budapest főbb hangversenytermeinek (Müpa, Óbudai Társaskör, Zenetudományi Intézet, Nádor-terem), kulturális közösségi tereinek (FUGA, Lumen, Szimpla Kert) és templomainak, emellett önálló hangversenysorozattal rendelkezik a pécsi Művészetek és Irodalom Házában. A társulat három alkalommal adott élő stúdiókoncertet a Tilos Rádióban, megfordult továbbá a Művészetek Völgyében, a Palotanegyed Fesztiválon, a Győri Barokk Esküvőn és a Bach Mindenkinek fesztiválon. Az együttes 2013-ban az Antré Fesztivál 1.0, 2015-ben a kolozsvári „IV. La Stravaganza Baroque Music Contest” díjazottja volt.

 

A Simplicissimus repertoárján elsősorban a 17. század második és a 18. század első felének kompozíciói szerepelnek. Az együttes rugalmas méretű és összeállítású, koncertjein rendre más formában képviselteti magát – tartott már hangversenyt kettő, illetve húsz közreműködővel is. A korhű hangszereken játszó ensemble célja az adott korszak hangzásvilágának és előadói stílusának restaurálásán túl azonban az is, hogy a zeneművek előadásukban hasonló revelációval hassanak, mint saját korukban.

 

A névválasztással a formáció az 1600-as években élt német író és komponista, a magyar zenei életről is tudósító Daniel Speer előtt tiszteleg, aki Ungarischer oder Dacianischer Simplicissimus álnéven publikálta műveit. Azonban Speer is kölcsönözte a nevet H. J. Ch. von Grimmelshausen Der abenteuerliche Simplicissimus Teutsch című könyvéből. A harmincéves háború idején játszódó pikareszk regény főszereplője fél Európát bebarangolja és ezerféle kalandba keveredik. A kalandozás pedig a barokk Simplicissimus eme kései utódára is jellemző: az együttes egy-egy előadása nem más, mint egy korok, stílusrétegek – műzene, szórakoztató zene, népzene – és különböző nemzetek zenéi közötti nagy utazás.

 

A Simplicissimus Kamaraegyüttes alapító művészeti vezetője Németh Zsombor.

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2018

GIOVANNI GUZZO & ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR | Világsztárok az Anima Musicae Kamarazenekarral

Izgalmasnak ígérkező klasszikus zenei sorozat világhírű szólistákkal és a Junior Prima díjas Anima Musicae Kamarazenekarral a MOM Kulturális Központ műsorán. A zenekar vendégei Giovanni Guzzo, Maxim Rysanov, Kirill Troussov, valamint az Ulucan testvérek, akik mind a világ zenei élvonalába tartozó szenvedélyes fiatal sztárok. Műsorukon izgalmas ősbemutatók mellett a legkedvesebb klasszikus zenei kincsek is helyet kapnak.

World-famous soloists appear on the stage of MOM Cultural Centre with Junior Prima award-winning Anima Musicae Chamber Orchestra. The ensemble has invited such passionate guest-artist as Giovanni Guzzo, Maxim Rysanov, Kirill Troussov, as well as the Ulucan sisters: Aysen and Birsen and their brother: Özcan Ulucan – all of these musicians rank among the best. Besides the popular pieces of classical music, the audience will be participating in exciting world premières, too.

A venezuelai születésű hegedűművész, Giovanni Guzzo generációjának sokoldalú, varázsos kifejezőerővel bíró zenészegyénisége. Az olasz és venezuelai eredetű szülők házasságából született művész egyedülálló és szenvedélyes hozzáállása révén elragadja a közönséget a világ minden táján. Szólókarrierjét a londoni Royal Filharmonikus Zenekar élén kezdve a kritikusok szerint előadása „delejes” és „tekintélyt parancsoló”.

Venezuelan born violinist Giovanni Guzzo has established himself as one of the most versatile and charismatic performers of his generation. Born to parents of Italian and Venezuelan heritage, he continues to captivate audiences around the world with his unique and passionate approach to his performances. Following his solo debut with the Royal Philharmonic Orchestra, critics described him as a wonderfully “magnetic” and “commanding” performer.

Fotó/Photo: Magnus Contzen

Műsor:

Fritz Kreisler: C-dúr versenymű Vivaldi stílusában
Arvo Pärt: Fratres
Franz Schubert: A-dúr rondó hegedűre és vonósokra D. 438
Antonin Dvořák: Vonósszerenád op. 22

Program:

Fritz Kreisler: Concerto in C major in the Style of Vivald

Arvo Pärt: Fratres

Franz Schubert: Rondo in A major for Violin and Strings D. 438

Antonin Dvořák: Serenade for Strings op. 22

 

További koncertek:

2017. november 23: ULUCANS & ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR: http://momkult.hu/esemeny/ulucans-anima-musicae-kamarazenekar/

2017. december 16: KIRILL TROUSSOV & ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR: http://momkult.hu/esemeny/kirill-troussov-anima-musicae-kamarazenekar/

2018. március 8: MAXIM RYSANOV & ANIMA MUSICAE KAMARAZENEKAR: http://momkult.hu/esemeny/maxim-rysanov-anima-musicae-kamarazenekar/

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2018

Messiah (Messiás) | Georg Friedrich Händel | Concerto Kamarazenekar és Ars Nova Sacra Énekegyüttes koncertje

Előadják | Horti Lilla – szoprán, Kiss Judit Anna – alt, Kéringer László – tenor, Jekl László – basszus
az Ars Nova Sacra Énekegyüttes (Karigazgató Dr. Répássy Dénes),
és a Concerto Kamarazenekar (művészeti vezető Cser Miklós)
Vezényel | Cser Miklós

A ZENEMŰ
A Messiás Georg Friedrich Händel (1685-1759) máig legnépszerűbb műve, egyben a világ egyik leggyakrabban
játszott oratóriuma. Első alkalommal 1742. április 13-án Dublinban szólalt meg. Händel számára, az általa irányított koncerteken rendkívül fontos volt, hogy minden szöveg elhangozzék, mivel – a zenetörténetben talán egyedüliként – kizárólag a Bibliából vett, szó szerinti idézeteket dolgoz fel (a szövegkönyvet barátja és munkatársa, Charles Jennens állította össze). A Messiás oratórium, hitvallás.

ARS NOVA SACRA ÉNEKEGYÜTTES
A kórust a 80-as években Répássy Dénes és Répássy Gábor alapította. Néhány énekessel bemutatták az akkor Magyarországon még alig ismert Guillaume de Machaut teljes Notre Dame-i miséjét. Ez az együttes állt össze ismét 2005 őszén s vette fel az Ars Nova Sacra Énekegyüttes nevet, amely Machaut-ra utal: ars novának nevezik ugyanis azt a 14. századi zenei irányzatot, amelynek ő volt az egyik legjelentősebb mestere. A vállalás, amely a méltatlanul feledésbe merült, vagy alig ismert művek minőségi előadását célozta, azóta is az együttes sajátja. E felfogás sok
tapasztalt kórusénekest, és énekművészt vezetett e közösségbe. A kórus többféle stílust művel, átöleli Európa elmúlt ezer évének kórusművészetét s mutat be olyan műveket, amelyek kiemelkedő értéket képviselnek.
A kórust számos különböző szakma képviselői alkotják, de több évtizedes zenei tapasztalattal, magas zenei képzettséggel is rendelkeznek, melynek legfontosabb összetartó ereje a zene feltétlen szeretete az áldozatkészség és a magas művészeti minőséget képviselő értékteremtés. A kórus 2013 októberében a “Varsovia Cantat” IX.
Varsói Nemzetközi Kórusversenyen kamarakórus kategóriában 1. helyezést, 2014 júliusában a „Seghizzi” Nemzetközi Kórusversenyen 3. hely és ezüst minősítést, 2. hely és ezüst minősítést ért el, illetve elnyerte a legjobb kamarakórus különdíját.

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Már
2018

NICHOLAS PAYTON – AFRO-CARIBBEAN MIXTAPE | GET CLOSER JAZZ FEST

“Szóval, amikor Nicholas Paytonra gondolsz, Miles Davisre, Louis Armstrongra, Lee Morganre, Thad Jonesra és az amerikai zene panteonjába tartozó összes többi trombitás mesterre is gondolsz. Payton a társaságukba tartozik és szerencsénk van, hogy a társaságunkban van. ”  – The Times

Vannak olyan zenészek, aki ha bizonyos szintre eljutnak, gyakran elkényelmesednek, és azt nyújtják a közönségnek, amit elvárnak tőlük.

Nicholas Payton, a világhírű trombitás egészen biztos nem tartozik ebbe a kategóriába. Pályája folyamatos változás, egyfajta zenei evolúció. Ha úgy érzi, hogy egy stílus már nem tűnik alkalmasnak arra, hogy kifejezze magát, akkor újat alkot. Művészete minden elképzelhető irányba és elképzelhetetlenül nyitott, legyen az klasszikus zene, avantgarde-funk, R & B vagy egyéb zenei impulzus.

A New Orleans-i zenész – édesapja, Payton Walter nagybőgős révén – már 10 évesen a helyi klubokban zenélt.  A trombita mellett zongorázni Ellis Marsalisnál tanult, játszott Roy Haynes, Clark Terry, Ray Brown mellett. Már második saját albumával, a New Orleans-i zenei örökséghez visszanyúló Gumbo Nouveau-val (1995), felhívta magára a figyelmet, három esztendő múlva pedig már Grammy-díjas lett Doc Cheathammal közös Stardust című lemezzel.

Payton volt zenei igazgató Elvin Jones Jazz Machine együttesénél, tagja volt a Lincoln Center Jazz Orchestra-nak. Beszállt az afro-kubai jazzt játszó Ninety Miles-ba és a Carnegie Hall Jazz Bandbe is. Meghívták a Blue Note 7-be, a Blue Note Records fennállásának 70. évfordulója alkalmából összeállított szupergroupba. A Cseh Nemzeti Szimfonikusok számára írta a The Black American Symphony for Quartet and Symphony Orchestra című művét, a Sketches of Spain (2013) című lemezén pedig a Bázeli Szimfonikusok játszanak.

Új albumán az epikus és provokatív Afro-Caribbean Mixtape-n (2017), a be-bopot, a swinget, a New Orleans-i örökséget, a soult, az R&B-t a hip-hopot és a különböző afrikai, közép-amerikai és karibi népzenei dialektusokat fűzi össze. A saját neve alatt megjelent 18 albumon túl, vagy 120 lemezen volt közreműködő.

Nicholas Payton, ez a vibráló és invenciózus művész nem csak zenei téren aktív. Szerepelt Robert Altman „Kansas City” című filmjében, verses kötete jelenet meg, a Tulane Egyetem vendégelőadója volt, saját lemezkiadója van (Paytone Records) és elkötelezett közéleti aktivista. A zenéről és társadalmi kérdésekről saját blogjában osztja meg, sokszor vitákat generáló gondolatait 2011-ben pl. azt írta, hogy a „jazz halott” és helyette a BAM, (Black American Music) vagyis Fekete Amerikai Zene kifejezést kellene használni.

Nicholas Payton életműve a legjobb példa arra, hogy a jazz nem halt meg. Nagyon is él, sokszínű és képes a folyamatos megújulásra.

https://getcloserconcerts.com/koncert/getcloser-jazz-fest-2018/nicholas-payton-2018/

 

Előzenekar:

PAWEL KACZMARCZYK AUDIOFEELING TRIO

 

Pawel Kaczmarczyk az egyik legfontosabb lengyel jazz zenész, fenomenális zongorista, zeneszerző, aki folyamatosan keresi a zene új kontextusát. Egyedülálló művészeti törekvések és innovatív kezdeményezések alkotója.

Harmadik albuma, a “Complexity in Simplicity” című, amelyet a rangos ACT Music adott ki, megnyitotta számára a nemzetközi karrier lehetőségét. A felvételt az Év albumának, Pawelt pedig az Év zongoristájának választotta a neves lengyel szaklap, a Jazz Forum.

Számos világhírű művésszel dolgozott már együtt, olyanokkal többek között, mint Lee Konitz, Mino Cinelu, Hadrien Feraud, Eivind Aarset és Zbigniew Namyslowski.

Pawel Kaczmarczyk – zongora

Kuba Dworak – bőgő

Dawid Fortuna – dobok

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2018

Növendéktől a művészig

Elhangzanak:

Antonio Vivaldi, Carl Philipp Emanuel Bach, Carl Ditters von Dittersdorf és Orbán György művei

Szólistaként közreműködnek a Solti György Zeneiskola kiemelkedő tehetségű növendékei, volt növendékei és művésztanárai

Közreműködik: a Hegyvidéki Solti György Zenekar

Vezényel és a műsorszámok között a szólistákkal beszélget:

Bolyky Zoltán
Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2018

JAMES “BLOOD” ULMER ODYSSEY TRIO | GET CLOSER JAZZ FEST

“A legfontosabb gitáros Wes Montgomery óta.” – Village Voice

 

35 éve jelent meg a The Odyssey Band, Odyssey című albuma, amelyet nem csak a trió gitárosának James „Blood” Ulmernek az egyik legjobb albumának, hanem a modern jazz avantgárd egyik klasszikus lemezének tartanak. Az 1983-ban rögzített mestermű kapcsán jegyezte meg Bill Milkowski, amerikai jazz szakíró: „olyan mintha, Skip James és Albert Ayler jammelne a Mississippi Deltában”.

A The Odyssey Band azóta is létezik, 2009-ig összesen öt lemezük jelent meg.

A zenekar kulcsfigurája, James „Blood” Ulmer gitárjátékában egyesíti az afro-amerikai zene teljes spektrumát: a bluest, a free-jazzt, a soult, a funkot, az avantgárd kísérleteket és a rockot. Amellett, hogy nagyszerű gitáros, lenyűgöző bariton énekhangja az autentikus blues énekeseket idézi. A Dél-Karolinában született zenész gyerekkorában gospel együttesben énekelt. Majd Pittsburgh-ben rock és funky zenekarokban játszott, később Ohioban és Detroitban muzsikált. 1971-ben került New York-ba, ahol megfordult Art Blakey, Joe

 

Henderson Larry Young és Rashied Ali együtteseiben. Ezt követően három évig tagja volt Ornette Coleman zenekarának. A kortárs jazz egyik megújítója nagy hatást gyakorolt Ulmer játékára és szemléletére egyaránt. Coleman mellett Ulmer másik példaképe Wes Montgomery. „Ő volt a földkerekség legjobb gitárosa, őt hallgattam. Bele voltam zúgva.”

Ulmer első fontos önálló lemeze a Tales of Captain Black (1978) volt. Az 1980-as éveket három kiváló albummal indította (Free Lancing, 1981, Black Rock, 1982, Odyssey, 1983). Életművében fontos szerepet játszik a 90-es évek közepéig létező és hét albumot rögzítő, Music Revelation Ensemble, amelyben olyan muzsikusok fordultak meg, mint David Murray, Arthur Blythe, Sam Rivers, Pharoah Sanders vagy John Zorn. Ulmer több tucat kiváló albumot készített, mint pl. a Vernon Reidel közös két blues orientált lemezt, a Memphis Blood: The Sun Sessionst (2001) és a No Escape from the Blues: The Electric Lady Sessionst (2003), vagy szólólemezét, a Birthright-t (2005), illetve a Bad Blood in the Cityt (2006). Saját projektjei mellett számos albumon szerepelt közreműködőként.

A James „Blood” Ulmer Odyssey Trio eredeti felállásban – James „Blood” Ulmer (gitár), Charlie Burnham (hegedű) és Warren Benbow (dob) – először lép fel a magyar közönség előtt a Get Closer Jazz Festen.

 

https://getcloserconcerts.com/koncert/getcloser-jazz-fest-2018/james-blood-ulmer-odyssey-trio-2018/

 

Előzenekar: HEAVY WEATHER

„Tízéves koromban hallottam először az akkor már nem létező Weather Reportot, amely kamaszkorom meghatározó zenekara lett és a mai napig óriási kedvencem.”

– Mogyoró Kornél, a Heavy Weather tagja –

 

Tegye fel a kezét, aki még nem hallotta a Heavy Weather című lemezt, vagy legalább a Birdland című számot?

A Heavy Weather (1977) a fúziós jazz legfontosabb zenekarának, a Weather Reportnak nyolcadik albuma volt. A Joe Zawinul, Wayne Shorter, Jaco Pastorius, Alex Acuña és Manolo Badrena felállású együttes lemeze a mindeddig a legnagyobb példányszámban eladott jazz album.

Erről a legendás lemezről nevezte el magát, a 10 éve elhunyt Joe Zawinul, a Weather Report osztrák származású billentyűse munkássága előtt tisztelgő nemzetközi együttes, a Heavy Weather.

A norvég, osztrák és magyar zenészekből álló zenekart a norvég basszusgitáros, Per Mathisen hozta létre, Peter Guschelbauer, Zawinul korábbi menedzserének ötletére. Per Mathisen, akit szoktak a „skandináv Pastoriusnak” is nevezni, karrierje során a műfaj több jelentős zenészével játszott, mint pl. Bill Bruforddal, Gary Thomassal vagy a perui dobossal Alex Acuñával, aki 1975-től, három évig a Weather Report tagja volt.

A Heavy Weather szaxofonosa, a bécsi Gerald Preinak, aki egyaránt otthonosan mozog a jazz és komolyzene területén, billentyűse pedig, honfitársa Paul Urbanek. A zenekar dobosa Herbert Pirker, aki az egyik legkeresettebb osztrák zenész, ütőhangszerese Mogyoró Kornél, akit a jelenleg Amerikában élő dobos, Borlai Gergő ajánlott Mathisen figyelmébe.

Mogyoró Kornélt az EastWing Groupból, a Veronakiból, Palya Bea zenekarából és a Tóth Evelyn Trióból ismerheti a közönség.

A hangszeres improvizációra nagy hangsúlyt helyező Heavy Weather repertoárja nem csak a névadó album számaiból áll, hanem a legendás kvintett összes korszakából játszanak, valamint, Joe Zawinul és Per Matheisen kompozíciók is bekerültek a műsorba.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2018

LIZZ WRIGHT | GET CLOSER JAZZ FEST

“Lizz Wright hangjához a jó minőségű bourbon vagy vaj-puha bőr képzete társul.” – New York Times

Lizz Wrightot pályája elején a kritika, mint a neo-soul új csillagát mutatta be, ma pedig már a generációjának legelismertebb jazz énekesnőjeként és zeneszerzőjeként tisztelik.

Kevés olyan előadó van jelenleg a világon, aki úgy képes szintetizálni különböző stílusokat – az R&B-t, a jazz-t, a bluest, a popot és a gospelt – hogy közben megőrzi saját egyéniségét. A georgiai Hahirából származó énekesnőt, édesapja – aki a szülővárosának templomában volt prédikátor és zeneigazgató – ösztönözte éneklésre. Wright, a helyi gospel kórus tehetséges és aktív tagjaként már középiskolásként díjakat nyert a kórusversenyeken. Később a georgiai egyetemen, valamit New Yorkban és Vancouverben folytatott zenei és énekesi tanulmányokat.

2000-ben csatlakozott Atlanta legjobb vokális jazz kvartettjéhez, az In the Spirithez. Hallva Wright könnyed és impresziv hangját, nem meglepő, hogy néhány éven belül a Verve kiadó szerződtette, ahol hét éven belül négy albuma jelent meg. (Salt (2003) – Billboard Top Contemporary Jazz Chart #2., Dreaming Wide Awake (2005) – Billboard Top Contemporary Jazz Chart #1., The Orchard (2008), Fellowship (2010)). 2015-ben már a Concorde adta ki a Freedom & Surrendert és idén szeptemberben, pedig a Grace-t. Lizz Wrightot olyan előadókkal emlegetik egy sorban, mint Nina Simone, Abbey Lincoln, Cassandra Wilson vagy Norah Jones. Vendégként szerepelt pl. Toots Thielemans, Angélique Kidjo vagy David Sanborn lemezein. Lizz Wright az idén a Montreal Jazz Fesztiválon megkapta az Ella Fitzgerald-díjat.

A kortárs jazz egyik legjobb énekesnője első budapesti fellépésén elsősorban a Grace dalait mutatja be. A lemez a változatos georgiai zenei hagyományok, történetek és inspirációk lenyomata, amelyek Wright pályafutását alapvetően meghatározták. 80 dalból választották ki a lemezen hallható 10 felvételt. Wright letisztult és személyes előadásában szólalnak meg, Ray Charles, Allen Toussaint, Nina Simone, Sister Rosetta Tharper, k.d. lang, Bob Dylan, Frank Perkins vagy Mitchell Parish új dimenzióba emelt szerzeményei.

 

https://getcloserconcerts.com/koncert/getcloser-jazz-fest-2018/lizz-wright-2018/

 

Előzenekar: KUBA WIĘCEK TRIO

A 23 éves szaxofonos Kuba Wieceket a lengyel jazz élet legnagyobb feltörekvő csillagként jelentették be 2017-ben. Az “Another Raindrop” című debütáló albuma Michal Baranskival (bőgő) és Lukasz Zytaval (dobok) a rangos Polish Jazz sorozat részeként jelent meg, mely sorozat minden idők legjobb jazz albumait mutatja be. Nem csak ő az első, akinek a debütáló albuma ennek a sorozatnak a részeként jelent meg, hanem minden idők legfiatalabb zenésze is a sorozat történetében.

 

Kuba Wiecek – szaxofon

Michal Baranski – bőgő (Bennie Maupin, Artur Dutkiewicz, Tomasz Stanko, Nigel Kennedy, Adam Baldych)

Lukasz Zyta – dobok (Bennie Maupin, Lee Konitz, Zbigniew Namyslowski)

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2018

Költészet Napja | “Szavam távoli zenére lejt…” – Csukás István felnőtt versei Bettika zenéjére

“Szavam távoli zenére lejt…” – Csukás István felnőtt versei Bettika zenéjére
A költészet napja alkalmából Csukás István felnőtt lírájából összeállított verskoncerttel jelentkezik Bakos Bettika énekesnő és együttese a Bettika Quintet.
A verseket a slam poetry nagykövete Horváth Kristóf “Színész Bob” adja elő.
A zenés mini-színházi előadás bővelkedik a váratlan megoldásokban – a jazz, a pop, a világzene és az elektronika keveredik a kortárs színházra és a slamre jellemző elemekkel, mialatt szubjektív életutazáson veszünk részt egy Csukás István verseskötettel a kézben.
A másfél órás programban szerepelnek olyan klasszikusok is, mint a “Szerelmes vers”, “Hová tűnt húsz kiló”, vagy az “Istenke vedd térdedre édesanyámat”.
A Bettika Quintet:
Bakos Bettika – ének, szintetizátor, effektek, zeneszerző
Dévényi Zoltán – gitárok, ének, zeneszerző
Kosztolánszki Dominik – tenor szaxofon
Mayer József – nagybőgő
Richter Ambrus – dobok
vendég:
Horváth Kristóf “Színész Bob” – versmondás, slam
2017-ben a Nemzet Művésze díjjal jutalmazott költő idén április 2-án lesz 82 éves. Ez a költészet napi ősbemutató tekinthető egyben egy születésnapi ajándéknak és tisztelgésnek a költő és életműve előtt.
fotó: Sin Olivér 1foto.hu
Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2018

Charlie koncert

Charlie az a művész, akit valószínűleg minden hazai zeneszerető ember ismer. Zenész, a rock, a jazz, a blues, a soul és a funky jellegzetesen rekedt hangú előadóművésze, trombitás. Több formációban, rengeteg albummal és koncerttel a háta mögött olyan zenei pályafutást tudhat magáénak, amely szinte egyedülálló hazánkban. Többszörös EMeRTon-díjas művész, akinek munkásságát többek között Arany Zsiráf-díjjal, Liszt Ferenc-díjjal, illetve 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével ismerték el. Minden stílusban alkot, ezúttal a jazz, a funky és a soul világába kalauzolja közönségét.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2018

Kék Rapszódia | Gershwin és Bernstein Amerikában

A mindig egyedi zenei témákat feldolgozó Horgas Eszter rendre bizonyítja, hogy fuvolajátéknak nincsenek határai. Ezúttal is műfaji korlátok nélkül, szabadon szárnyalva hozott létre egy komplex előadást további zeneművész bevonásával. A produkcióban a film és a korabeli képi világ is segíti a két zeneszerző zseni – Gershwin és Bernstein múlt századi Amerikájának hangulatát megidézni. A korszakalkotó zeneművek, világslágerek, illetve azok feldolgozásainak virtuóz előadásában szerepet kap a klasszikus, a jazz, a ragtime, a pop, és az opera műfaja. A koncerten közreműködik Falusi Mariann és a ClassJazz Band.

Az est vendégei: Révész Richárd zongora, Hárs Viktor basszus, Dajka Krisztián gitár, Kaszás Péter dob, Pusztai Csaba ütő, Szakács Ildikó operaénekes és Löwenberg Dániel zongoraművész.

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2018

PRIVÁTILAG 60 – KÁRPÁTI DÓDI SZÜLETÉSNAPI PROJEKT | GET CLOSER CONCERTS

A Quimby trombitásaként és trollhangú énekeseként ismert örökifjú Kárpáti Dódi 60. születésnapját ünnepeljük, privátilag. A koncerten fellépnek Dódi zenésztársai, akikkel az elmúlt évtizedekben együtt muzsikált: a Quimby és legutóbbi saját formációja, a Priváti Projekt is (Kőszegi Imre, Szaniszló Richárd és Vasvári Márton). A 2017-es GetCloser Jazz Festen a világhírű francia trombitás, Erik Truffaz invitálta meg Dódit egy dal erejéig közös zenélésre, most ezt viszonozva Erik Truffaz lesz az egyik sztárvendég.

Rajtuk kívül csupa olyan fantasztikus muzsikus érkezik még, akikkel eddig még sosem lépett egy színpadra, így a lengyel zongoravirtuóz Paweł Kaczmarczyk, az albán-magyar énekesnő, Alba Hyseni, az egyik legnépszerűbb trombitás, Barabás Lőrinc, valamint Frankie Lato hegedűn.

https://getcloserconcerts.com/koncert/karpati-dodi-privatilag-60-2018/

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
ápr
2018

ELECTRO DELUXE

Az Electro Deluxe egy francia Nu Jazz formáció. A zenészek 2001 óta muzsikálnak együtt, zenéjükben többféle stílus keveredik, a soul, a funky, a swing, a hip-hop. A hangszeresek közül kiemelendő a basszusgitáros Jeremie Coke és a szaxofonos Thomas Faure játéka. Az amerikai frontember James Copley óriási showman, aki egy pillanatra sem engedi el a közönség figyelmét. Az Electro Deluxe-re a sokszínűség, és a hatalmas energia a jellemző, nem véletlenül tartják az egyik legfontosabb európai jazz produkciónak 2017-ben.

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
máj
2018

X Beethoven | Sárik Péter Trió feat. BTA Szimfonikusok Vonószenekara

Sárik Péter: zongora
Fonay Tibor: nagybőgő
Gálfi Attila: dob
Almási Kornél: karmesterA 2015-ös Beethoven Budán Fesztiválon hangzott el először a Sárik Péter Trió, Beethoven műveinek jazz-feldolgozásait tartalmazó műsora.  A bemutató harmadik évfodulójára elkészült a program vonószenekarral kibővített változata is, mely a pécsi Kodály Központban megtartott premier után, először hangzik fel Budapesten.

A feldolgozásokból készült CD-t telt ház előtt mutatták be a Zeneakadémia Nagytermében 2016-ban, és játsszák folyamatosan Magyarország és Európa koncerttermeiben és jazz-klubjaiban.
A vonószenekarral kibővített jazzes Beethoven program igazi különlegesség, a Mester művei ebben az értelmezésben most hallhatók először.

A Sárik Péter Trió az elmúlt tíz évben Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb jazz-zenekarává vált. A formáció sikerének egyik záloga, hogy a zenészek mindhárman nagyon nyitott, sokoldalú muzsikusok, így a zenekar a közönség sokkal szélesebb rétegét szólítja meg, mint a jazz-zenekarok többsége. A Trió koncertjeinek hangulata sokszor inkább pop vagy rock koncerthez hasonlatos, még akkor is, ha a Zeneakadémián, vagy a legkomolyabb koncerttermekben játszanak. A zenekar közvetlenségével, energiájával sok új rajongót hoz a jazznek.

A BTA Szimfonikusok fő célkitűzése,hogy a korábbi évszázadok szakrális művei mellett kortárs egyházzenei kompozíciókat is népszerűsítsen úgy templomokban, mint az ország számos koncerttermében. Ezek mellett gyakran közreműködnek gospel, könnyűzenei és jazz produkciókban is.

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
máj
2018

ROBERTO FONSECA TRIO | GET CLOSER CONCERTS

Ez a fiú, annak ellenére, hogy jazz-háttérrel rendelkezik, segít engem és tiszteletben tartja zenémet és… tud ez a gyerek játszani!” – Ibrahim Ferrer

A kubai Roberto Fonseca generációja egyik legkarizmatikusabb billentyűse. 15 évesen hívta fel magára a figyelmet a havannai nemzetközi Jazz Plaza Fesztiválon, a következő évben már első lemezével jelentkezet. (No Limit: Afro Cuban Jazz).

Havannai zenész családból származó muzsikus neve akkor lett világszerte ismert, mikor 2003-ban az elhunyt Rubén González után a legendás Buena Vista Social Club tagja lett. Szinte minden eredeti Buena Vista tag szólóprojektjében részt vett. Ibrahim Ferrert világkörüli turnéján kísérte, játszott Omara Portuondo néhány lemezén. Eliades Ochoával együtt turnézott (a veterán gitáros Fonseca 2006-os ABUC című korongján is szerepelt), és hogy teljes legyen a Buena Vista Social Club legenda, Fonseca volt Ibrahim Ferrer utolsó albumának producere is.

Közben önálló karrierbe kezdett, saját neve alatt ragyogó albumok jelentek meg. (Tiene que ver (2002), Elengo (2002), Temperamento (2004), Zamazu (2007), Akokan (2009), Live in Marciac, 2010)) A 2013-as YO című lemezét Grammy-díjra jelölték, a legjobb latin jazz album kategóriában.

Partnere volt Herbie Hancocknak, Michael Breckernek, Wayne Shorternek, Gilles Petersonnak,

 

Chucho Valdésnek és közös koncertlemezt készített a mali énekesnővel, Fatoumata Diawaraval.

Fonseca zenéje rengeteget merít a kubai hagyományokból, miközben folyamatosan megújítja azt. Mindent tud a mambóról a cha-cha-cha-ról, a danzonról és a boleróról. Ezeket integrálja a jazzbe, a funkyba, a soulba és a latin zenébe, időtlenné és múlhatatlanná téve mindezt. Fonseca zongorajátéka is legalább ennyire sokszínű, hisz jól ismeri a tradicionális kubai és a latin zenekarok virtuóz billentyűseinek stílusát és otthonosan mozog a modern jazz-zongorázás terepén is. Koncertjeinek hangulata egészen eufórikus, előfordul, hogy a zongora billentyűit ütős hangszerként használja, vagy maga is beszáll dobolni, együtteséből kubai karneválzenekart, comparsast varázsolva.

Magyarországon első ízben lép fel Roberto Fonseca triójával. A zenekarában Ramsés Rodríguez dobon és ütőhangszereken, Yandy Martínez pedig basszusgitáron és bőgőn játszik, akik mindketten évek óta Fonseca formációinak tagjai.

https://getcloserconcerts.com/koncert/roberto-fonseca-trio-2018/

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
máj
2018

Gaby Moreno | Get Closer Concerts

A guatemalai származású multiinstrumentalista, szerző, énekes, Gaby Morenora először 2007-ban figyeltek fel, mikor első és eddig egyetlen latin-amerikai előadóként megnyerte a rangos amerikai John Lennon Dalszerző versenyt. (ma már Ő az egyik zsűritag). A következő évben kiadott debütáló albumával már a kritikusok és a közönség egyik kedvencévé vált. A középiskolai tanulmányai óta Los Angeles-ben élő Moreno hangját és tehetségét egyenesen Norah Joneshoz és Tori Amoshoz hasonlították. Nem volt kétséges, hogy fényes karrier előtt áll, amire nem cáfolt rá.

2009-ben az Oscar-díjas The Cove című dokumentumfilmben énekelte Charlie Chaplin szerzeményét, a Smile-t, majd a következő évben már Emmy-díjra jelölték az NBC egyik televíziós sorozatához írt daláért. Ugyanebben az évben ő lett az év legjobb latin-amerikai független művésze. Moreno olyan zenészekkel dolgozott és lépett fel, mint Tracy Chapman, a Punch Brothers, a Buena Vista Social Club, a Calexio, Bono, Andrea Boccelli, Bob Geldof, Hugh Laurie és Angelique Kidjo. 2012-ben az „Év felvétele” és az „Év dala” kategóriákban Grammy-díjra jelölték a guatemalai énekes szupersztárral Ricardo Arjonával közös szerzeményét a Fuiste Tut. A dal videóját mindeddig 520 millióan látták. Gaby Moreno 2013-ban végre elnyerte a latin Grammy-díjat a legjobb fiatal művész kategóriában, bár ekkor már a fél életét a zeneiparban töltötte.

Moreno zenéjében egyaránt jelen van a latin-amerikai hagyomány, a mariachitól a bosa nován át a latin popig, valamint az észak-amerikai zenei örökség a blues, a jazz, a R&B és a soul. Ez a finom szövésű zenei minta és a kliséktől mentes dalszövegek a teszik összetéveszthetetlenné Moreno személyes és érzékeny, spanyol és angol nyelvű dalait, amit eddig öt album dokumentál. A tavaly jelent meg, az „Év legjobb latin lemeze” kategóriában Grammy-díjra jelölt albuma az Illusón. A 13, többségében Moreno szerzeményt, szalagra rögzítve és vintage mikrofonokkal, számítógépes utómunkák nélkül, szinte egyszerre játszottak fel. A világkörüli turné koncertjeinek gerincét természetesen az új dalok adják. Gaby Moreno pályafutása alatt először lép fel Magyarországon.

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
máj
2018

Németh Gábor Project

Németh Gábor dobost, a számtalan zenekart, és zenei formációt megjárt művész 1973 óta folyamatosan a magyar, és külföldi zenei elitben dolgozik. Munkáit Európában, és az Egyesült  Államokban is ismerik.

A Németh Gábor Project első nagylemeze 2003-ban készült Könnyű Lépések címmel, melynek zeneszerzője, hangszerelője, és producere is ő volt. Ugyanebben az évben a Budapest Jazz Orchestra közreműködésével lemezbemutató koncertet tartott óriási sikerrel. A koncertet rögzítette a Magyar Televízió, melyet a későbbiek során többször is láthattunk az MTV különböző csatornáin. A Project második albuma 2005-ben készült el, melynek lemezbemutató koncertjén a Modern Art Orchestra működött közre.

A Project tagjai kiváló magyar, és külföldi élvonalbeli muzsikusok. Tony Lakatos szaxofon,  Fekete Kovács Kornél trombita szárnykürt,  Elek István szaxofon (a hattagú fúvósszekció  vezetője) Lisztes László basszusgitár bőgő,  ifj. Tornóczky Ferenc gitár,  Kerekes Aladár gitár,  Tálas Áron billentyűs hangszerek, Németh Gábor dob.

Mindkét lemezükön a funk, a rock, a jazz,és a blues keveredik egy egységes zenei formába öntve.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
jún
2018

Three Rivers Young Peoples Orchestra, Pittsburgh (USA) | Klassz.Kert

Az amerikai Pennsylvania államban található Pittsburgh három folyó találkozására épült, innen a zenekar elnevezése: Three Rivers, azaz Három folyó. Az „acélváros” az USA 20. legnagyobb települése, lakossága elővárosaival együtt mára meghaladja a 2,6 millió főt. A Pittsburghi Szimfonikus Zenekar egykori két lelkes tagja, Phyllis Susen és Bernard Z. Goldberg alapította a Három Folyó Ifjúsági Zenekart 1974-ben, 13-18 éves középiskolás diákok zenei együtteseként.
Az alapítás óta eltelt 44 évben a zenekar folyamatosan és látványosan fejlődött, más helyi formációkkal való összeolvadások révén mára a zeneszerető és zeneértő generációk egész sorát nevelte ki. A Pittsburghi Szimfonikus Zenekarral való szoros együttműködésnek köszönhetően a fiatal zenészek a szakma legnagyobbjainak irányítása alatt dolgozhatnak.
A 2018-ban első nemzetközi hangversenykörútjára vállalkozó zenekar reméli, hogy a közönség olyan lelkesen fogadja, mint amilyen kemény munkával készültek ők maguk Prágát, Bécset és Budapestet magába foglaló európai bemutatkozásukra.
Vezetőjük, John Wilcox olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Antal Doráti, vagy Mstislav Rosztropovits. A neves amerikai karmester számára ez a koncertkörút lesz a zenekar élén eltöltött több mint két évtizedes zenei munkásságának a megkoronázása, s egyben befejezése is.

 

Műsor:

Meyn: The Lion and the Mouse

Dvorak: Symphony No. 8

Smetana: “Dance of the Comedians” from Three Dances from The Bartered Bride                             

Puccini: Intermezzo from Act III of Manon Lescaut

Bernstein: “Mambo” from West Side Story

Vezényel: John Wilcox

Rendező: CMI – Concert Masters International Ltd, Budapest, ACFEA Tour Consultants, London

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
jún
2018

SON DEL NENE | GET CLOSER CONCERTS

Fidel Castro hatalomra kerülése a kubai zene múlt századi dicsőséges korszakát lényegében derékba törte. Ez az elsüllyedt és bezárt kultúra a 90-es évek végén került vissza a globális zenei térképre. Ebben kimagasló szerepe volt Ry Coodernek és Wim Wendersnek, akik a Buena Vista Social Club felfedezésével, ismét népszerűvé tették a szigetország zenéjét.  Nemcsak a veterán zenészek lettek világhírűek, de sikerük a kubai zenei közeget is felfrissítette, sokak számára ajtót nyitott a világra. Addig ismeretlen, jobbnál jobb zenekar, előadó lett világszerte ismert, műfajok éledtek újjá, új stílusok és tehetségek tűntek fel. Wim Wenders a 1999-es Buena Vista Social Clubot követően 2004-ben elkészítette a „Música Cubana – The Sons of Buena Vista” című filmjét, amelyben már a „fiúk” és az „unokák” generációját láthattuk.

Pedro Lugo “El Nene” Martínez vezető szerepet játszott ebben a moziban. Zenei pályafutását a nyolcvanas években a Conjunto Chapotinban kezdte, majd legendás ütőhangszeres, „Tata” Güines, afro-cuban jazz formációjához csatlakozott. Alapítója és éveken át énekese volt a Latin Grammy-díjas latin-jazz együttesnek, a Los Jovenes del Sonnak. 2006 óta vezetője saját szeptettjének, a Son del Nenének.

“El Nene” méltó utóda a nagy generációnak, akik közül pl. Omara Portuondoval és Ibrahim Ferrerrel turnézott is. Jellegzetes sapkájában olyan, mintha Ibrahim Ferrer fiatalabb változatát látnánk a színpadon. Igazi sonero mayor, nemcsak a megjelenésében hasonlít a legendára, hanem hangjában, tehetségében is. Megtanulta a “régi úriemberektől”, hogy énekelje hitelesen és meggyőzően, a kubai zene legnépszerűbb műfaját, az évszázados múltra visszatekintő sont (son cubano), ami szinte minden kubai zenei műfaj megtermékenyítője.

 

Mindeddig utolsó, tízedik albumán, a “Lagrimas de Amor”-on széles skáláját mutatja be rendkívüli képességeinek. Énekhangja egyszerre erőteljes, melankolikus, érzékeny és vitális. Előadása is éppen ilyen sokoldalú és izgalmas.

A kubai zenekar európai turnéján Budapesten is fellép. A közönség biztos lehet abban, hogy a Son del Nene koncertjein minden láb megmozdul, tényleg senki nem tud ellenállni zenéjüknek.

https://getcloserconcerts.com/koncert/son-del-nene-2018/

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
jún
2018

VICTOR WOOTEN TRIO FEAT. DENNIS CHAMBERS & BOB FRANCESCHINI | GET CLOSER CONCERTS

Az ötszörös Grammy-díjas Victor Wooten a világ egyik legjobb basszusgitárosa. A Flecktones tagjaként, Mike Stern, Richard Bona, Marcus Miller és mások társaként is egyaránt zseniális. Szupergruppozik Marcus Millerrel és Stanley Clarke-kal, beugrik Chick Corea Elektric Bandjébe, de ami a legfontosabb: saját zenekarával, a Victor Wooten Trio-val turnézik és örömzenél. Dennis Chambers négyéves korában kezdett dobolni, az eltelt évek során tagja volt többek között Michael Brecker, Bill Evans, George Duke, Stanley Clark és John McLaughlin és Carlos Santana zenekarainak. Bob Franchescini szaxofonos, a pop szakmában is keresett, többek között Paul Simon, Celine Dion, Ricky Martin, Lionel Richie, Chaka Khan, oldalán is feltűnő, ám elsősorban a jazz zenének hódoló legenda.

https://getcloserconcerts.com/koncert/victor-wooten-trio-2018/

Print Friendly, PDF & Email
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
nov
2018