Kristályvilág | Kiállítás Bucskó Mihály képeiből

Megdermed az idő.
Gyönyörűség és harmónia tükröződik a kristálymetszet felületén. Folyamatosan változik, mégis nagyon lassan alakul ki a kristály. Szerkezete elvek szerint rendeződik. Az eltűnt idő nyomában járunk, titkokat kutatunk és elámulunk a szépségen. Zárvány. Drágakő és szennyeződés. Vizsgálható. Kitermelése verejték és áldozat. Nincs szebb egy csiszolatlan drágakőnél. Megmunkálásuk művészet. Részlet és töredék. Talán a milói Vénuszhoz is hasonlít egyik-másik. Önmagában is tökéletes tükröződés. Egy barlang kincsei, a nyirkos hideg, gumós- és tűszerkezetek. Bársonyvasérc. Gyűjtők és érdeklődők. Genius loci. Megannyi adat, de a szépség nem mérhető. Tiszta fény.
Bucskó Mihály 1974-ben született Budapesten. A Képzőművészeti Szakközépiskolában érettségizett dekoratív szobrászként, majd elvégezte a Kaesz Gyula faipari szakiskola faszobrász- és restaurátor képzését. 1996-tól  a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanult, festőművészként diplomázott. Mesterei Dienes Gábor és Gaál József.
2000-ben volt első önálló kiállítása. Számos egyéni és csoportos tárlaton szerepeltek munkái, Magyarországon és külföldön egyaránt. Alkotásai művészeti gyűjteményekben is megtalálhatóak, főként Olaszországban és Magyarországon.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
jún
2017

Kiállítás Péter Mária festőművész aquarell képeiből

Egy festőművész, akinek a képei idén, születésének 100. évfordulóján kerültek először bemutatásra. Péter Mária, Rudnay Gyula tanítványa sokoldalú művészi tevékenységéből kiemelkednek hangulatos nyári képei, amelyeken szinte érezni a forró, nyári levegő vibrálását, ami összemossa a kontúrokat a kép szereplői és a környező táj között.

A Balaton-parti tájképek, a nyaraló gyerekek és felnőttek magabiztos ecsetvonásokkal összerakott, impresszionista jellegű ábrázolása a csend, a nyugalom, a béke pillanatait sugallja.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
Júl
2017

“Hangok, fények, helyszínek- foltok, színek, ritmusok” | Kiállítás Breszkovics Bernadett képeiből

“Hangok, fények, helyszínek- foltok, színek, ritmusok – egyszerre inspirálóak számomra, elsősorban vizuális értelemben. Festményeimben “imaginárius” belső tereket alakítok ki, melyeket az engem ért különböző hatások szerint formálok és írok át. Játékosan közelítem meg ezeket a tereket, olykor torzítom a perspektívát és csavarom a látványt, olykor mindezeket elhagyva csupán a teret és tárgyait absztrahálom. Mindig az adott koncepció és az inspiráció, “belső indíttatás” döntő abban, hogy milyen irányba viszem el az adott látványt. Alapvetően a színek tudatos egymásmellé helyezése és egy formai nyelvezet /rendszer kialakítása lényeges számomra minden kép megalkotásánál, ugyanakkor szeretek “jelen lenni” a képalkotás folyamatában és rugalmasan igazodni egyes akkordokhoz, vagyis a kép elemeit figyelve egymáshoz hangolva alakul ki a végeredmény. 
Célom, hogy a kép nézőit bevonzzák képeim egy vízió vagy álomszerű térbe, mely egyben el is tér a valóságos térélménytől, ugyanakkor kötődhet is a néző egy-egy térelem, asszociáció révén és azonosulhat, átélheti a saját és a kép által sugallt atmoszférának kettősét.”
/Breszkovics Bernadett/
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Részletek
aug
2017